Vandaag behandelt de Eerst Kamer de Zorgverzekeringswet. Er wordt hoog opgegeven over het einde van de tweedeling in de zorg: het verschil tussen particulier en ziekenfondsverzekerden. Maar in feite zal er juist op dat punt niets veranderen.

De zorgverzekeringen zullen vanaf 1 januari 2006 toch weer twee soorten polissen kennen:

1) de “goedkope” natura-polis, die geldt voor zorg geleverd door gecontracteerde zorgaanbieders (vergelijkbaar met de ziekenfondspolis);

2) de duurdere restitutiepolis, waarbij de “vrije artsenkeuze” is gegarandeerd (met bijbetaling voor zorg geleverd door niet-gecontracteerde zorgaanbieders; vergelijkbaar met de particuliere polis).

Ondanks alle beweringen van de politici over een betaalbaar stelsel zal de verplichte basisverzekering een veel duurdere gezondheidszorg opleveren en veel meer bureaucratie.

Links:
www.vrijspreker.nl/…
www.kiesbeter.nl/…
www.zorgaanzet.nl/…

3 REACTIES

 1. Wat leuteren die politici nou ? We gaan voor een standaardpolis ¤ 1.100,= p.p. per jaar betalen!
  Zie: http://www.zorgverzekerings
  Waar blijft dat geld ? Weer een wisseltruc als je het mij vraagt !

 2. Niet alleen de ’tweedeling’ blijft, maar ook de dwangbuis van deze staatsgezondheidsdienst. Wat we nodig hebben is een tiendeling in de zorg via private maatschappijen en/of zorgstichtingen en de overheid eindelijk de zorg aan de leveranciers en afnemers overlaten.

 3. [2]
  Karel de Grote,
  De hele stelselwijziging is een fopspeen. Die is inderdaad alleen bedoeld om de overheid nog meer invloed te geven. Op allerlei punten in de Zorgverzekeringswet behouden ministeries zich bevoegdheden voor tot nadere regelgeving. Dat schept een enorme onzekerheid en is heel slecht voor marktwerking. Sterker nog: bovendien krijgt de zorgverzekeraar twee (en soms drie) petten op:
  1) hij wordt door de overheid op de stoel van de patient gezet (de individuele patient wordt dus helemaal niet mondiger, wel de patientenORGANISATIES, maar de meeste doen sowieso al weinig aan behartiging van het patientenbelang. De patient wordt dus nog onmondiger gemaakt dan hij nu al is;
  2) Ook levert de zorgverzekeraar zorg via de eigen organisatie:
  -levert hij bijvoorbeeld zorgservice
  http://www.azivo.nl/zorgser…,
  -exploiteert hij bijvoorbeeld apotheken
  http://www.azivo.nl/apothee

  Dat heeft met vrije marktwerking dus allemaal niets te maken. Integendeel het is één en al dirigisme wat de klok slaat.

  Groet,
  Harry

Comments are closed.