Op de vergadering die de EU-stamhoofden deze week in Brussel hebben, staat voor het eerst sinds jaren de verdere EU-uitbreiding NIET op de agenda.
Ook de Europese Commissaris voor communicatie heeft aangeraden om kalm aan te doen met dit gevoelige onderwerp.

Voor het eerst wordt op die vergadering nu wel uitgebreid gepraat over verandering van de rare landbouwsubsidies. Men praat over verlaging ervan. En dat lijkt erop alsof het in de goede richting gaat van “afschaffen”. Want dat is ons doel.

Ook is het NEE heilzaam geweest voor het geheugen van de Nederlandse politici. Drie weken geleden trompetterden ze om het hardst dat Nederland toch zoveel voordeel van de EU had. Op dit ogenblik vallen ze over elkaar heen om te vertellen dat Nederland te veel betaalt en te weinig ontvangt. De geest van politici is toch wel erg flexibel.

Wat de financiële bijdrage betreft proberen ze de burgers wijs te maken dat dat het grootste bezwaar van de NEE-stemmers was. En ze spelen er nu op om die bijdrage deze week in Brussel omlaag te praten. Als dat lukt, komen ze als overwinnaar naar huis, en doen alsof alle bezwaren weg zijn. De weg is dan vrij om te proberen de oude plannen van de EU-Grondwet via de achterdeur toch in te voeren.

Laten we hopen dat de NEE stemmers niet vergeten wat er gebeurd is, en dat de JA-stemmers alsnog het inzicht krijgen om bij een volgende gelegenheid NEE te zeggen.

3 REACTIES

 1. Hub,
  "Laten we hopen dat de NEE stemmers niet vergeten wat er gebeurd is, en dat de JA-stemmers alsnog het inzicht krijgen om bij een volgende gelegenheid NEE te zeggen."

  Daarvoor bestaat nu juist precies de Vrijspreker: Om het geheugen van de NEE-stemmers af en toe op te frissen en de JA-stemmers te informeren en te motiveren alert te worden !

  Groet,
  Harry

 2. Hub,de mensen spreken nog veel over het NEE en hoe jammer het is dat we dat niet konden doen voordat de euro werd ingevoerd.Maar ik vind het een vrij vlakke manier van protesteren,je kon het anoniem doen in het stemhokje en dan durven ze.Nee, er zal pas iets gebeuren,als we met zijn allen , een vijf miljoen of zo, lopend naar Den Haag gaan,kamperend in bermen, onze proviand delend met elkaar en in een steeds grotere vriendenkring.Geweldloos, met bloemen maar vastberaden. Het kan nog, de herfst lijkt begonnen maar het gaat opklaren en misschien hebben we een mooie nazomer en dan meteen de mooiste kampeervakantie ooit.Natuurlijk zijn de wegen overbevolkt met het voetvolk,ligt het verkeer stil, werken de mensen niet,maar dat overleeft de economie wel,kunnen ze het te veel wegexporteren.worden we er ook nog beter van.Niet de burgers natuurlijk,maar de bonzen en de aandeelhouders en de oranjes en wat dies meer zij.Wie o wie organiseert toch zulk een tocht,aankomstdag moet wel vallen voor Prinsjesdag die we omdopen in Bijltjesdag,want onze geknakte kopjes worden nog verder doorgehakt,bezwijkend onder de nieuwe lasten die zo lief en charmant door onze Moeder des Vaderlands worden uitgesproken en voorgesteld als het beste wat ons kan overkomen.De dag ernazullen we dan immers weer lezen dat het koningshuis wat extra moet hebben vanwege stijgende kosten.De paleizen nemen veel gas en limousines slurpen olie.Waar blijft die grote drang naar eerlijke verdeling.Waarom gedragen we ons al masochisten en laten we ons kwellen en vernederen en bestelen door mensen die we verachten en die het zout in de pap niet waard zijn. Voettocht naar Den Haag.Gandhi ging ons voor: hij zei simpel tegen de Britten,waarom gaan jullie niet gewoon weg.Groetjes, Attie

 3. [2] Harry, Attie,
  Het is m.i. te vroeg. We moeten eerst veel meer LIBERTARIERS hebben.
  Anders vervallen we van de ene dictatuur in de andere.
  Weten jullie wegen om meer libertariers te vinden?
  vg, Hub

Comments are closed.