In de zaak van de ontsnapte TBS-er CONSTATEERT excelentie Donnert, dat er volgens de procedures gehandeld is, en hij geen fouten heeft gemaakt. OF er fouten zijn gemaakt laat ik in het midden. De kamer roep de minister van justitie ter verantwoording omdat er iets fout is gegaan.

Er is iemand vermoord door een TBS-er, die al 7 keer eerder ontsnapt is tijdens zijn proef-verlof. (althans hij wordt ervan verdacht…..). Niemand krijgt proefverlof zonder handtekening van de minister van justitie. En nu constateert Piet-Hein, dat hij géén fouten heeft gemaakt.

Hij speelt hier een dubbelrol: ten eerse is hij de verantwoordelijk minister, die hoe dan ook verantwoordelijk is voor het gebeurde. In die rol zit hij in de beklaagdenbank in de tweede kamer. Maar hulp is nabij. De juridische-autoriteit, boven elke twijfel verheven aristocraat P.H. Donner schiet te hulp. Rol twee.

Autoriteiten op hun vakgebied ‘vinden‘ geen dingen, maar ‘constateren feiten‘. Soms ligt daar onafhankelijk onderzoek naar die feiten aan ten grondslag. Soms, zoals in dit geval, echter niet. Door te ‘constateren’, wekt hij de indruk dat wat hij heeft vastgesteld, boven elke twijfel verheven kan zijn. HIJ heeft deze feiten immers zelf geconstateerd!

Een paar jaar terug was het gewoonte om autoriteiten in witte jassen, van alles aan de ‘domme huisvrouwtjes’ te laten adviseerden. Tandartsen, kalk-deskundologen, wasmachine-specialisten, voedingsdeskundigen, allerlei vakkundige oordelen werden aangevoerd om bepaalde producten maar beter ‘in blind vertrouwen’ te kopen. Één reclame stelde dat, op een speelse manier, aan de kaak, en probeerde ondertussen natuurlijk ook het eigen product aan de man, of vrouw te brengen. Geniaal!

Sinds die tijd ben ik erg alert op zelf-benoemde ‘specialisten’ en autoriteiten die als boodschap hebben: “Ik als expert raad u aan om het door mij gegeven advies te vertrouwen”. “Gelooft u mij nou maar, ik ben deskundig, en dus kunt u mij vertrouwen, wat ik ook zeg.”

En dát kunstje flikt Donner als expert nu ook, met z’n ‘constatering‘ dat Donner als minister niets te verwijten valt.

Wij van WC-Eend, adviseren…….. WC-Eend!

8 REACTIES

 1. Donner zal denken: "Ik blijf lekker zitten. Want dat is het mooie van MACHT: Ik kan hem net zo lang MISBRUIKEN, als ik zelf wil, ook al sta ik voor gek, want REGELS hebben altijd GELIJK, vooral als IK (God) ze zelf gemaakt heb."
  Donner zal zeggen: "Sorry heren. Ik kon niet anders. Regels zijn regels. Jammer dan."
  En de Kamer zal denken: "Hij is onze man."
  En de Kamer zal zeggen: "En GOD zag, dat het goed was."

  Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

 2. Ik neem aan dat Donner zo snel mogelijk een bezoek gaat brengen bij de familie van het slachtoffer om uit te leggen dat het systeem nu eenmaal dit soort "aanvaardbare" risico met zich mee brengt en dat daders in dit land nu eenmaal meer rechten hebben dan slachtoffers…

 3. Donner als eend?!

  If it walks like a duck,
  quacks like a duck,
  looks like a duck,
  then, … it’s a duck!

  a toilet-duck.

 4. [4]

  if it walks like a Donner,
  quacks like a Donner,
  looks like a Donner,
  then…….it is a Donner.

  a half-wit Donner!!

 5. Donald Donner regelt even wat GPS-enkelbandjes, en de kamer en de minister gaan weer over tot de orde van de dag….

  Helpt natuurlijk helemaal niets zo’n enkelbandje, ’n paar wikkeltjes aluminiumfolie zou zo’n ding toch redelijk onbruikbaar moeten maken.

  Maar goed, het saboteren van die dingen maken we gewoon wettelijk strafbaar!! Opgelost!

 6. je kan die enkelbandjes toch laten ontploffen zodra er mee geknoeid wordt of er geen verbinding meer mee is….
  Er zijn zat experts die daar al een oplossing voor gevonden hebben, bijv in Midden Oosten en Afghanistan.

 7. We kunnen ook hetzelfde systeem gebruiken als bij geld koffers loopt er een smurf op straat.

Comments are closed.