De Italiaanse Eerste Minister Silvio Berlusconi verklaart dat de euro voor Italië een ramp, een “rip-off” is waardoor iedereen verneukt is! *)

Silvio zegt dat er hele categorieën Italianen nu in de problemen zitten dank zij de door Romano Prodi opgedrongen euro. De huidige recessie is daaraan te danken. En als Eerste Minister zal hij wel weten waar hij het over heeft.
We vermeldden hier al eerder dat de partij Lega Nord in Italië de lira wil terugbrengen, (voorlopig parallel aan de euro) en dat de tweede grootste bank te wereld, de HSBC, in haar rapport “European meltdown” stelde dat Italië, Duitsland en NEDERLAND er voordeel van konden hebben als ze teruggingen naar hun vroegere muntsoort.
Ook in Polen wordt er door enkele partijen aangedrongen om uit de euro te blijven. Uiteraard wordt door de EU leiders ontkend dat de euro nadelig is en stellen ze zelfs het tegendeel.

Toch zijn wij voorstanders om in Nederland ook uit de euro te stappen. Door het weer invoeren van de gulden, liefst weer op de goudstandaard (of iets dergelijks), kan monetair sjoemelen onmogelijk gemaakt worden. Bovendien kan dit een essentiële stap zijn om helemaal uit de “politieke” EU te treden.**)

Is er in Nederland een organisatie die er naar streeft om uit de euro te stappen? Zo niet, is er dan iemand die deze actie op gang kan/wil brengen?
—————————————————————-
*) Filipe Rufino in EUobserver.
**)Zie ook de artikelen van Albert op deze Vrijspreker

3 REACTIES

 1. Helemaal mee eens. Het kabinet Kok (Zalm) had nooit met onbetrouwbare partners in de euro moeten ‘stappen’, zeker niet tegen zo’n slechte en op dat moment veel te lage koers van 2,20371. De gulden is door dat kabinet uitverkocht en uitgeleverd aan de buren. Minister Zalm heeft in die kabinetsperiode meer miscalculaties gemaakt. In de jaren 1998-2000 had hij gemakkelijk 25% of meer van de ambtenaren de vrije markt op kunnen sturen. De economie liep heet aan en er was een tekort aan personeel. Maar hij deeed niets. In het zicht van de euro voerde hij wel de btw op van 17,5% naar 19%. En als toppunt van naiviteit moesten slechts tot aan de overgang naar de euro -en dus niet erna- dubbele prijzen (guldens en euro’s) vermeld worden. Kortom, een u allen bekende reeks stommiteiten die bijna onherstelbare schade hebben aangericht en alle reden zijn om de hele reeks terug te draaien. Of zoals Groep Wilders het nog voorzichtig formuleert: "De euro is een groot probleem. Het stabiliteitspact is een lachertje – veel grote Europese landen als Frankrijk, Italië en Griekenland hebben de criteria aan hun laars gelapt. Ik bepleit daarom het niet verder uitbreiden van landen die deelnemen aan de euro, en als dat onverhoopt wel gebeurt, moeten we de euro heroverwegen. Liever een sterke gulden dan een zwakke euro." 1)
  Maar voor de euro te zwak is geworden die sterke gulden graag en gelijk de EU uit.

  1) http://www.geertwilders.nl/

 2. De wil om de Euro niet te laten schieten biedt voor sommige landen de gelegenheid om wat te sollen met het stabiliteitspact. Met je eigen munt sol je niet, maar de Euro, die is eigenlijk…een common, een gemeenschappelijk goed, met alle kwalijke gevolgen van dien! De solidariteit onder vreemde volkeren is onbestaande en ieder land zal eruit proberen te halen wat het kan in eigen voordeel.
  De Euro is één van die dingen die zullen aantonen dat de EU een soort groot-belgie zal worden waar de ene bevolkingsgroep de andere probeert uit te melken.
  Lees
  "A throne in Brussels" van Paul Belien.
  http://www.brusselsjournal.com

 3. ik ga er vanuit dat ook als niemand actie onderneemt de euro geen lang leven beschoren is. dit lost zichzelf op, want op een gegeven moment keert de wal het schip.

  dit vermoed ik tenminste, zeker weten doe ik het uiteraard niet. maar als je bepaalde zaken op een rijtje zet, dan kan het naar geen andere uitkomst toe leiden.

  toch is het beter voor ons om er voor die tijd al uit te stappen. dan zal de schade altijd minder zijn dan op het eind van de rit.

Comments are closed.