De Britse premier Tony Blair en zijn Spaanse collega José Luis Zapatero willen een “coalitie van beschavingen” in de strijd tegen het internationale terrorisme vormen.
Westerse landen en moslimnaties moeten binnen een dergelijke alliantie eendrachtig samenwerken, aldus de twee regeringsleiders na afloop van een bilateraal overleg in Londen.

Blair zei tijdens een persconferentie: “Ik geloof dat het een voorstel met grote mogelijkheden is en dat we het in de komende maanden verder kunnen uitwerken”.
Blair benadrukte dat Spanje en Groot-Brittannië sterk verbonden zijn door de aanslagen.
Om een idee te krijgen wat men in het algemeen onder beschaving verstaat, heb ik het woordenboek maar eens opgezocht.
Beschaving:
1) verdeling van geest en manieren.
2) het geheel van waarden, kunsten, wetenschap en religies van een samenleving.
Waarschijnlijk is deze definitie opgesteld toen in een samenleving nog sprake was van nagenoeg gelijke religies.
Het ontstane conflict heeft mijn inziens te maken met religie en niet met de inval van Westerse mogendheden in Irak, zoals vele politici en journalisten ons doen geloven(!).
Over beschaafde samenlevingen gesproken. Hier volgen enkele berichten uit het nieuws van vandaag.
Voorbeeld Westerse beschaving:
In het West-Franse Angers stonden 65 volwassenen terecht voor verkrachting, koppelarij en seksuele agressie. De mannen en vrouwen waren beschuldigd van ontucht met 45 kinderen.
Het jongste slachtoffer was een baby van 6 maanden. Veel kinderen werden misbruikt door hun eigen ouders. Ook leenden die hun kinderen tegen betaling uit aan vrienden en kennissen.
Voorbeelden beschaving van moslimnaties:
In Mashhad (Iran) zijn twee jonge Iraniërs opgehangen vanwege hun homoseksualiteit.
In Syrië werd een vrouw door haar man doodgeslagen, omdat zij zonder zijn toestemming naar buiten keek. Hij verklaarde, dat hij haar slechts zou hebben willen “disciplineren”, omdat hij haar volgens de koran een verbod had opgelegd dat zij genegeerd had.
Moslimmannen en -vrouwen in het noorden van Nigeria mogen voortaan niet meer in dezelfde bus of samen op een motorfiets. De autoriteiten van de deelstaat Kano zetten 9000 agenten in om toe te zien op het verbod.
In Kano gelden de regels van de islamitische wetgeving. (Moslim apartheid?)
Waarom deze voorbeelden?
Ik vind dat er pas van beschaving sprake kan zijn, indien elk individu het recht heeft om met zijn leven, lichaam en eigendom te doen en te laten wat hij wil.
Individuele vrijheid houdt daarom zowel persoonlijke als economische vrijheid in.
Geen enkel individu of collectief mag geweld, dwang of fraude initiëren tegen een ander of zijn eigendom.
Elke samenwerking tussen individuen is dan gebaseerd op vrijwilligheid.
Noch bij de Westerse landen en noch bij de moslimnaties is er sprake van volledige individuele vrijheid.
Ook de doelstellingen, gebaseerd op de religie, tussen beide groepen zullen verschillen, waardoor dit idee (coalitie van beschavingen) bij voorbaat kansloos is.
Dit klinkt als een soort geruststelling voor de burgers wiens leven beïnvloed wordt door de recente terroristische aanslagen.

12 REACTIES

 1. Als die Spaanse Mr Bean look a like i er bij zit dan vrees ik het ergste. Wellicht komt ie met een generaal pardon voor 10 miljoen moslims, of een ander geweldig sociaal idee. Die man zou zijn acternaam eer aan moeten gaan doen, ga schoenen maken en laat ons met rust.

 2. Maar ik heb die Spanjaard nog niet over de bezetting van Gibraltar gehoord (evenmin als de EU trouwens).

  Hoe zit dat ?

 3. Beschaving.. Het wordt stamt af van het Latijnse civis (burgers => medeburgers / landgenoten / stadsgenoten)

  Voor mij is het dus het volgende : Een beschaving is iets wat een volk met elkaar bind op het vlak van denkwijzen en manieren. De fundering van onze westerse beschaving is neergelegd door de Romeinen, Etrusken en Grieken in combinatie met lokale gewoontes. Door de opkomst van het christendom heeft deze beschaving flinke deuken opgeleverd. Dit heeft zich pas weer enigszins hersteld in de tijd van de verlichting/Renaissance letterlijke betekenis => wedergeboorte met een flinke oogwenk naar de klassieke oudheid.

  Ik beschouw het christendom al als een storende factor in de geschiedenis van onze beschaving laat staan wat er nu allemaal gebeurt. Wat mij betreft mogen we wel enkele stappen terug doen.

  Terugkomend op Coalitie van beschavingen. Spanje en Engeland hebben in feite dezelfde grondslag de kans dat die samen kunnen werken lijkt me vrij groot. De moslimlanden hebben een compleet andere grondslag. Eentje waar, om in termen van beschavingen te blijven praten, onze beschaving in feite al honderden jaren mee in oorlog is. Ik denk dat gezien de geschiedenis van echte samenwerking tussen landen met een westerse beschaving en landen met een moslim beschaving nooit zal werken.

  En dan nog een coalitie tegen terrorisme. Is het niet beter te kijken wat onze daadwerkelijke vijand is? Terrorisme is geen vijand. Terrorisme is een tacktiek. De geallieerden verklaarden toch ook niet ‘de blietzkrieg’ de oorlog?

 4. [3]
  Inderdaad Fukkov. Trouwens "Moslimlanden" zijn voor het overgrote deel misconcepties, wangedrochten, mislukte breinbrouwsels van quasi-verlicht staatkundig denken. Als we het over de islamitische wereld hebben, praten we eigenlijk over Afro-Aziatisch gebied. Voor daarover zinvol gesproken kan worden dient men zich eerst enigszins in de religieuze cultuur ervan te hebben verdiept. Dat gebeurt op deze site op zeer verdienstelijke wijze, maar in politieke en bureaucratische kring helaas voornamelijk op grond van kermisfilosofie.

 5. Wat een schitterend idee, een coalitie van beschavingen tegen terrorisme.

  Maar onmiddellijk wordt duidelijk dat Blèhèhèhèr er iets bijzonder vreemds wil van bakken: hij wil een coalitie van de westerse beschaving en het terrorisme tégen het terrorisme!

  Ik dacht dat hij bedoelde dat alle fatsoenlijke wereldbeschavingen, dus de Westerse (inclusief latijns-amerika), de Orthodox-Russische, de Chinese, de Hindu-Indische, de Oceanische en de zwart-afrikaanse samen eindelijk een coalitie zouden aangaan tegen de islam, waar ze allen van te lijden hebben.
  Maar neen, Blèèèr wil meeheulen met de vijand tegen de vijand?
  ????????????????????
  Belgen kennen weinig typisch Nederlandse uitdrukkingen, maar hier ken ik er één voor: nou breek me klomp.

 6. nog even over Louis z’n artikel.

  de begrippen ‘beschaving’ en ‘ beschaafd’ kunnen twee dingen.

  ‘beschaving’ als zelfstandig naamwoord(?) {noun} met lidwoord ‘een’ ervoor kan betekenen; een verzamelnaam van het complex van zeden & gebruiken, spirituele preoccupaties en ook technologische ontwikkeling van een natie=volk.

  ‘beschaafd’ als bijvoeglijk naamwoord (?) {adjective} met voorzetsel ‘is’ geeft aan – volgens mij – wat voor goede manieren iemand er, volgens de normen en waarden van diverse beschavingen, op na houdt.

  uiteraard zijn er zo nog veel meer verklaringen mogelijk, maar ik wou slechts aangeven dat de begrippen ‘beschaving’ en bv ‘beschaafd’ vaak ongewild door elkaar gehaald worden.

  gegroet

 7. [5] Ik wil er nog dit aan toe voegen:
  Hoe draconisch de kemel van Blair wel is kan je aanvoelen als je bedenkt dat het klinkt alsof Churchill een coalitie wou aangaan met de duitsers om de nazi’s te bestrijden…

 8. Mijn probleem is dat ik een beschaving
  waarin een Fabian socialist als Tony B-liar aan de top kan komen en blijven als fundamenteel ziek en gedegeneerd beschouw.

  Welk aspekt van onze beschaving moet er verdedigd worden ?

  Onze "democratie" die corrupte politici als Bliar, Balkenende , Kok,
  den Uyl, Chiraq, Schröder, Berlusconi
  in het zadel helpt en houdt ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  De welfare staat die stilaan vrij onderschap en particulier iniatief kapot belast en dood reguleert ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  De politieke correctheid die mij als white heterosexual man verantwoordelijk stelt voor alles wat er mis gelopen in de geschiedenis en
  facts vervangt door "fake history" ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  De multiculturele samenleving waarbij
  kerken door mijn voorouders gebouwd worden omgevormd tot (gesubsidieerde) moskees en hindoetempels, waar zwarte piet wordt overgeschilderd in blauwe piet (want anders dreigen er raddenrellen) ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  De "rechtsstaat" die mij verbiedt mezelf en mijn bezit te verdedigen en
  waarbij een regenteske kliek aangeduid
  als de "onafhankelijke rechters" karrevrachten absurde (enkel bij de gratie van machtsgeile politici bestaande) delikten behandelen terwijl
  boeven worden vrijgelaten ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  De westerse normen en waarden zoals
  gedefinieerd door de feministen, de milieu-wacko’s,de guilt-driven 3de
  wereld lobby, en een heel leger van
  andermans geld levende politici en ambtenaren ?

  Nee dank u.Niet door mij.

  Onze beschaving waar helden als Karel Martel of Leo de Isauriër of Aëtius die eens de Europese beschaving hebben gered of wetenschappelijke genieën die de grenzen der menselijke kennis hebben verlegd, totaal zijn vergeten terwijl volslagen nitwits die in immorele pulp a la Big Brother opduikelen of wat tegen een balletje trappen vereerd worden als ware het olymische goden.

  Nee dank u.Niet door mij.

  Het enige waardevolle in de westerse
  mainstream-beschaving anno 2005 vind ik eigenlijk de "wetenschappelijke methode"…"onze" "naturalistische"
  natuurwetenschap en techniek.

  Een beschaving gebaseerd op individualisme , laissez-faire kapitalisme, vrij
  ondernemerschap,zelfredzaamheid (mind your own business) en vrijwillige solidariteit, limited government, een ruw doch elementair concept van "eer" wil ik graag helpen verdedigen maar
  niet de verweekte socialistische karikatuur van wat eens westerse "normen en waarden" waren waar Fabian socialist Tony Bliar en z’n EU-buddies voor staan.

  Liever de karwats van de sultan dan de
  roos van de socialist.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [10] raddenrellen moet natuurlijk rassenrellen zijn.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 10. [4] Harry,

  Bijna alle staten zijn misconcepten , bij elkaar gevoegd door oorlogen en veroverigen en bij elkaar gehouden door dwang middels belastingen en politie-apparaat.

  Groetz,

  Cincinnatus.

Comments are closed.