De Luxemburgse politici hebben bepaald dat het eerder geplande referendum over de EU-Grondwet op 10 juli gewoon doorgaat. Maar om de kiezers al flink te beïnvloeden, hebben ze deze week in hun parlement die grondwet zelf al maar vast geratificeerd. Ook weer een mooi staaltje van politieke manipulatie.

Omdat dat in feite te gek voor woorden is, hebben ze bepaald dat het volk de zaak nog mag terugdraaien en dat ze zich wel aan de uitslag van het referendum zullen houden en nog een tweede ratificatieronde houden.

Dit is pure manipulatie. Passend in het grotere EU-beleid. Immers Luxemburg is het land waar iedere inwoner netto bijna 2000 euro uit de EU pot ontvangt. Betaald door andere Europeanen. En dat geld willen ze natuurlijk niet missen.
Het socialistische parlementslid verkondigt dan ook luidkeels: “Luxembourg needs the European Union more than any other country”, (let wel: NEEDS) en vertelt daarbij dat een JA zo belangrijk is voor verdere Europese integratie.
Deze zet van het parlement is mede gedaan omdat het aantal NEE-stemmers in Luxemburg de laatste tijd sterk aan het groeien is (was?). Bij een laatste poll zelfs al tot 45 %.
De premier heeft er nog een schepje bovenop gedaan door te zeggen dat hij bij een afkeuring van de EU-Grondwet zal aftreden.

Eigenlijk is het een onzinshow want de bepaling is dat als er maar één land tegen is, dat dan het hele feest niet door zal gaan. Welnu, Nederland en Frankrijk zijn al tegen. Wat is er dan logisch voor een normaal en eerlijk mens? Dan gaat het niet door.
Maar dat geldt niet voor politici. Herinnert u zich nog de gouden uitspraak van Atzo Nicolai? Die kwam er op neer dat er verschil is tussen de “werkelijkheid” en de “politieke werkelijkheid”.

2 REACTIES

  1. Frits B.: ‘Maar hier staat toch echt, dat de EU-grondwet boven de nationale grondwet uitgaat, Meneer Nicolai’.
    Atzo N.: ‘Dat is alleen in juridische zin, niet in politieke zin.’

  2. als we met een man of 2 miljoen eens naar luxemburg verhuizen dan zijn ze zo genezen en kunnen we ons eigen geld tenminste besteden.

Comments are closed.