We zijn in Nederland de grondwet al bijna vergeten. We hebben dat ding toch afgestemd, en dat is het dan toch!
Maar dan vergeten we de drang van de politici die naarstig naar wegen zoeken om hun macht te verwezenlijken.

Het had natuurlijk over moeten zijn. Dat stond immers in de spelregels. Steeds weer vergeten we dat er voor politici geen spelregels gelden. Die veranderen ze gewoon midden onder het spel.

Een van de interessante gebeurtenissen is nu het Luxemburgs referendum dat op 10 juli gaat plaats vinden. Formeel heeft het wel geen invloed (spelregel) maar psychologisch zal een overwinning van de voorstemmers wel een invloed hebben. Die zal dan door de politici enorm worden opgeblazen. Ik zie (met enige vrees) al de grote koppen: “Grondwet niet dood”. Het wordt dan ook doorgespeeld naar andere landen waar nog een referendum zou kunnen komen.

In Januari zouden nog 80 % van de Luxemburgers “ja” gestemd hebben. Dat percentage is nu nog maar 55. Er kan dus nog van alles gebeuren.
Omdat de premier hem toch begint te knijpen, heeft hij zijn volk al gedreigd met aftreden als ze stout zijn en “nee” stemmen. Dit heeft gewicht omdat men liever niet heeft dat hij aftreedt!

In het gunstigste geval komt er dus een Luxemburgs “NEE”. Maar ook dan zijn we er nog lang niet. Los van de grondwet, die geen grondwet is, zal geprobeerd worden stukje bij beetje de inhoud toch in te voeren.
De essentie is dat we door de politici vroeger al in een politieke unie terecht zijn gekomen. Daar moeten we weer van af.
Het leek er heel even op of Tony B.Liar, die dit half jaar voorzitter van de EU is, daarvoor iets zou gaan ondernemen. Maar al de dag na zijn sterke woorden in Brussel zwakte hij dat af met:
“Natuurlijk moeten we een politieke Unie blijven”.

De enige weg die we daarvoor op dit moment zien, is dat er steeds meer mensen tot de overtuiging moeten komen, dat een Europese politieke unie een onding is. Europa moet naar meer echte samenwerking en minder ondergeschiktheid. Inderdaad naar een grote vrijhandelszone.
Niet méér democractie in de geest van stemmen over anderen en anderen stemmen over ons. We moeten minder van dat giftige tonic hebben.

Hoe meer mensen de slechtheid begrijpen van een politieke Unie, waarin anderen over ons beslissen en wij over anderen mogen meestemmen, hoe groter de kans dat bij een volgende gelenheid we weer zullen winnen. Met het uiteindelijk doel “UIT DE EU TREDEN”!

Op de korte termijn is alles wat iemand kan doen om ook in Luxemburg de mensen duidelijk te maken waarom ze “NEE” moeten stemmen, belangrijk.
Er zijn daar acties aan de gang. Zie onder andere: www.constitution.lu/index.p…