De super-generaliserende kreet, “Hulp Helpt”, werd ruimschoots gebruikt bij het Live-8 concert. Vooral om de leiders van de grote landen (G-8) die aanstaande woensdag in Gleneagles over “hulp” gaan praten, te beïnvloeden. Maar ook om zoveel mogelijk mensen een gevoel te geven dat het goed is om veel belasting te betalen en dat ze door dat te doen hun schuldgevoelens kwijt raken.

Natuurlijk is er hulp de helpt. Maar de suggestie dat overheids-ontwikkelingshulp de oplossing is om armoede en ellende uit de wereld te helpen, is op zijn zachts bedrieglijk.
Zo werd een knappe Ethiopische vrouw voor gaats gehaald met een foto van haar als uitgemergelde baby. Dat was het “bewijs” dat de $ 100 miljoen die twintig jaar geleden door Live Aid opgehaald werden, hun werk gedaan hebben.
Zouden we met evenveel recht kunnen zeggen dat, omdat de ellende in Afrika nu groter is dan vóór die $ 100 miljoen, die hulp dus negatief gewerkt heeft?

Beide stellingen zijn niet juist. Er zal waarschijnlijk wel een deel van die hulp op goede plekken terechtgekomen zijn. Maar ook een deel op verkeerde plekken en die kan best negatief gewerkt hebben. Het recente rapport van het IMF toont aan dat dit laatste inderdaad het geval is en dat “Ontwikkelingshulp niet werkt”. *)

DE Voorzitter van de Afrikaanse “Economic and Financial Crimes Commission”, Mallam Nuhu Ribadu verklaart dat tussen 1960 (toen Nigeria onafhankelijk werd) en 1999 zeker 330 Miljard dollar “weggesjoemeld” zijn.
Dit getal komt bijna exact overeen met de totale hulp die door het Westen aan Afrika is gegeven tussen 1960 en 1997. Een bedrag dat 6 (zes) keer zo hoog is als de Marshallhulp die Amerika na de Tweede Wereldoorlog aan het Westen gaf!

De oplossing voor dit gesjoemel die door Westerse politici, waaronder de EU-politici, wordt gehanteerd, is nieuwe wetten en regels maken voor banken, casino’s en andere instellingen, die controle beter mogelijk zouden moeten maken.
Dit zal niet veel helpen. De boeven die op dergelijke schaal werken, zullen beslist weer nieuwe wegen vinden.

Oplossingen moeten langs twee wegen gezocht worden.
Op de eerste plaats moet de politiek geheel uit die ontwikkelingshulp. Ophouden met dat belastinggeld uit de burgers te zuigen, en dan tegelijkertijd de belastingen evenredig verlagen. Eventuele hulp dan aan de particulieren zelf overlaten.
Tegelijkertijd dan ook alle barrières weghalen om de arme landen hun producten hier te laten verkopen. Onafhankelijk of zij zelf wel barrières voor ons handhaven!
Deze maatregel kan “Nederland” nu onmiddellijk nemen. Zonder zich te verschuilen achter de EU of wat dan ook.

Op de tweede plaats kan er naar gestreefd worden dat die arme landen eindelijk eens goede wetten, die het persoonlijk eigendom veilig stellen, gaan invoeren en handhaven. Samen met een onafhankelijk eerlijke rechtspraak.

De G-8 hebben, naast milieu, “Hulp” als een van de belangrijkste punten op de agenda voor hun vergadering deze week in Gleneagles.
Ik verwacht niet dat zij zoveel verstand hebben, en zo integer zijn, dat ze deze oplossingen zullen overnemen.
Zij zijn te veel gewend om als veel geld niet werkt, dat je dan nog meer geld er tegenaan moet smijten.
Zo wordt al gesproken over het verdubbelen van de bestaande budgetten en het invoeren van een luchtvaartbelasting. (Een hobby van Chirac-Schroeder die ze al via de EU hebben proberen in te voeren)

En dat wordt door een Live-8 show alleen maar aangemoedigd.
Zelfs niet alleen door artiesten en politici. De leiders van 53 Afrikaanse landen vergaderen al vanaf vandaag om vandaaruit te proberen invloed uit te oefenen op de G-8 om nog meer geld te geven. En de Paus deed ook al een dergelijke aanbeveling.
Opvallend was daarvoor op de Live-8 show een uitspraak van Bill Gates, de man van Microsoft, die de politici alleen maar aanmoedigde:” “The huge turnout for Live-8 here and around the world proves that thanks to the leadership from people like Tony Blair and Gordon Brown the world is beginning to demand more action on global health and poverty.”

Kortom, we zijn niet optimistisch betreffende goede morele oplossingen. Bereid u voor op een nieuwe aanval op uw beurs.
———————————————-
*) Zie artikel in NRC: www.nrc.nl/buitenland/artik…
Met dank aan Vincent die ons deze link stuurde.

11 REACTIES

 1. De ontwikkelingshulp wordt in de regel als volgt verdeelt.
  De dictator van het hulpbehoevende land krijgt een prive-jet. Zijn trouwe volgzame en corrupte ambtenaren krijgen allemaal een bonus en salarisverhoging. En de uitgemergelde hongerende mensen die wij op de TV zien een vrachtauto met meel.

 2. Misschien is er nog hoop (wel een heel kleine)

  I’ll drop farming subsidies if EU does the same, says Bush

  President issues challenge to leaders with claim that opening markets to Africa would reduce the need for aid

  http://www.timesonline.co.u

 3. [2] Interessant artikel! Bush weet op frisse wijze het verstokte Europa op te poken. Kyoto van tafel en nu de subsidiewatervallen en ‘ontwikkelingshulp’ de deur uit. Maar (EU)politici en NGO’s hebben doorgaans een probleem buiten de deur nodig om de aandacht van hun eigen desastreuze beleid af te buigen (Chirac en Schroeder voorop, Zalm erachteraan) of om baantjes veilig te stellen (Novib cs). Zielig Afrika is een gemakkelijk schaamlapje in deze. Toch loopt het dankzij onze goede werken wel eens goed af: http://nieuws.geenstijl.nl/

 4. [3] Helemaal met je eens. De kans dat beide voorstellen over een week nog op tafel liggen, is dan ook heel erg klein (zoals gezegd).

  Er zal wel een soort "compromie" uitrollen (zoals vaker door Hub beschreven). Iedereen moet met een overwinning thuis komen. Dus het wordt een een beetje van dit en beetje van dat.

 5. Dit heb ik gemist: Nu komen ze al van uit Afrika demonstreren "Afrikaanse actievoerders in Edinburgh gearriveerd voor G8-top "

  Schijnbaar krijgen ze de smaak te pakken en hebben een weg gevonden om er alles uit te halen wat er in zit.

  Afschaffen die subsidies, laat het hun maar zelf verdienen.

  http://www.nieuws.nl/berich

 6. [5] "Afrikaanse actievoerders in Edinburgh gearriveerd voor G8-top "

  Enig idee waar die jongens en meisjes het geld vandaan halen om reis en verblijf en vakantiekosten te betalen?

 7. [2] John, deze is geweldig.
  Hier geldt :"De knijp!" een uitdrukking die de uitdaging aanvaard!
  Maar ik wed dat er geen Europeaan is die dat durft.

  Ik kijk of ik tijd vind dit op de MAIN te zetten.!!

 8. Het gaat zoals met alle ‘staatsteun’: subsidie verslaaft en verblind.

 9. Het probleem is dat het afschaffen van subsidies de huidige politici hun baan gaat kosten.

  Bush (en de Republikeinen) krijgen veel stemmen in staten die verslaafd zijn aan landbouwsubsidies, exportsubsidies en industrie die voornamelijk van overheidsopdrachten rondkomt.

  In Europa zijn het met name Chiraq en straks in Duitsland de CDU die stemmen krijgen van gesubsidieerde boeren.

  Je weet, ik ben het met Hoppe niet vaak eens, maar wat betreft democratie heeft hij een sterk punt.

 10. In plaats van het uit handen nemen van initiatief en het vervuilen van de plaatselijke economie met hulpgoederen zou men beter naar de wortel(s) van het armoedeprobleem kunnen kijken. Bijvoorbeeld het eigendomsrecht:
  http://www.meervrijheid.nl/

 11. [1] is het niet beter om de afrikanen deze feiten onder ogen te laten zien waardoor ze met westerse hulp in opstand kunnen komen en 1 afrika kunnen maken zonder corruptie en geweld

Comments are closed.