De vergaderingen in Gleneagles van de grote 8 moet nog beginnen maar de spelers scheppen al om het hardst op over wie het meeste (belasting)geld gaat weggeven.

Schulden van ontwikkelingslanden worden kwijtgescholden. Amerika geeft handen vol geld voor milieuresearch en de EU deelnemers pleiten voor het weggeven van miljarden voor het nutteloze Kyoto verdrag.

Nu komt José Barroso, het opperhoofd van de EU-Commissie met de toezegging dat de EU per jaar ook nog 1 miljard euro gaat weggeven voor “handelshulp” aan ontwikkelingslanden.
Die landen worden daardoor in de gelegenheid gesteld hun producten te laten voldoen aan Europese kwaliteitseisen, waardoor de export naar de Unie eenvoudiger kan worden.

Hij zegt niets over de handelsbelemmeringen die de EU voor die landen opgeworpen heeft. Die hebben het tot nu toe voor hen moeilijk gemaakt om hun producten in de EU te verkopen. Worden die belemmeringen nu ook opgeheven? Of worden de invoerrechten met een miljard verhoogd?

Typisch is dat die schenking van dit extra miljard nu ineens kan terwijl de vorige week die opperhoofden het niet eens konden worden over het budget.
Welk deel van dit miljard moet nu door de Nederlandse belastingbetaler worden opgebracht?
En welke stem, welke invloed, heeft die Nederlandse belastingbetaler daar nu op gehad?
Wat zou de uitkomst van een referendum over deze extra uitgave geweest zijn?

2 REACTIES

 1. Zo’n 500 jaar geleden was het begrip ‘lijfeigene’ een normaal begrip.

  Zoiets als nu het begrip ‘belastingbetaler’ voor veel mensen normaal klinkt. Zouden we nog 500 jaar moeten wachten voordat we allemaal inzien hoe middeleeuws dit begrip is?

 2. Een alsmaar toenemende geldstroom gaat naar ontwikkelingshulp ter financiering van slecht opgezette en onverantwoorde AIDS-bestrijdings-programma’s bedacht en gepland door internationale organisaties als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en UNAIDS.
  http://www.unaids.org/en/de

  Daarnaast gaan er tientallen miljarden belastinggeld naar twijfelachtige HIV/AIDS-researchprogramma’s van de farmaceutische industrie en overheidslaboratoria o.a. in de VS, om bijvoorbeeld een AIDS-vaccin te maken.
  http://www.zorgkrant.nl/rea

  Maar Afrikaanse AIDS is heel iets anders dan Westerse AIDS. Afrikaanse AIDS is een allegaartje van verschillende (meest endemische) ziekten en condities, in hoofdzaak veroorzaakt door armoede, oorlog, slechte hygiene en slechte medische voorzieningen. Een AIDS-vaccin maken tegen Afrikaanse AIDS is niets ander dan een broodje aap.
  http://www.zorgkrant.nl/rea

  Zie discussie onder ‘LIVE 8 maakt einde aan armoede !’
  http://www.vrijspreker.nl/b

Comments are closed.