Ronald Reagan is een tijdje geleden gestorven maar vergeten is ie blijkbaar nog niet want vorige week werd hij postuum verkozen door de kijkers van een TV-programma tot “grootste Amerikaan”.Eerder waren Winston Churchill en Charles De Gaulle al verkozen tot respectievelijk grootste Brit en grootste Fransoos en daarvoor was Pim Fortuyn verkozen tot grootste Nederlander(alhoewel dat later weer herroepen werd,Willem van Oranje zou nog een centimetertje groter zijn geweest).

Wat er ook van zij, duidelijk is wel dat politici het in deze (dwaze) verkiezing goed doen :
in vier verschillende landen kwam 4 keer een politicus als “grootste landgenoot” uit de stembus te voorschijn.Zelf zou ik-gesteld dat ik mee zou doen aan dit soort ongein- wetenschappers en/of ondernemers nomineren voor de titel : geen afbreuk aan de verdiensten van Churchill maar Sir Alexander Fleming of Edward Jenner wier vondsten (antibiotica en koepokintenting) tientallen miljoenen mensen het leven hebben gered, gaan hem m.i. vooraf en Charles De Gaulle moge fysiek dan wel een lange wapper zijn geweest, de ontdekkingen van Lavoisier, Lagrange, Pasteur lijken mij in het miljoenen pagina’s tellende boek des levens met een dikkere streep te mogen onderlijnd dan het constitutioneel geknutsel van monsieur De Gaulle.

Waarom vinden wij politici groot ?

Ik denk dat het in belangrijke mate komt omdat we in een verpolitiseerde maatschappij leven waar de Staat zo prominent aanwezig is in alle facetten des levens dat we menen dat de mensen die het staatsschip besturen wel heel belangrijk moeten wezen.

We zagen iets van deze mentaliteit bij het EU-referendum…..het verdrag zou voor economische groei zorgen,banen opleveren verzekerden ons de voorstanders….echter uiteindelijk is het niet het verdrag,zijn het niet de politici maar de miljoenen mensen die elke dag weer opstaan,naar het werk gaan, produceren,consumeren en handel drijven die zorgen voor groei, die zorgen voor economische vooruitgang, welvaartsstijging en banen….

Het beste wat politici kunnen doen om dit proces te stimuleren,is….niks doen….Hoe minder ze taxeren,decreteren,reguleren,controleren, dirigeren en potverteren des te meer wordt er geproduceerd, des te meer uitvindingen gebeuren, des te meer iniatief nemen mensen in de maatschappij,…”Laissez nous faire”, gaf een ondernemer destijds al
als antwoord op de vraag “wat de politiek voor de ondernemers moest doen” aan Colbert, de dirigistische minister van economie/financieën van Louis XIV…”Doen jullie nou maar es
ff niks EN laat ons doen !

Helaas hebben politici het niet zo begrepen want ze vinden het prachtig te taxeren
reguleren,controleren, dirigeren en potverteren.Dat geeft hun macht en status.Ze loeren dan ook constant rond (als hongerige wolven op zoek naar een prooi)of er nergens een “onrecht” of “probleem” is waar ze zich kunnen op storten en middels een bommentapijt van wetten, belastingen en regels kunnen “oplossen”.Helaas vergroot hun ingrijpen het probleem veelal waarna weer nieuwe regels en wetten zich opdringen enz….
Ondertussen is de Staat zo groot en machtig geworden en omklemmen haar tentakels gans het maatschappelijk gebeuren dat er niet meer om de politici heen te komen is.Er moet maar wat gebeuren (en vaak zelfs helemaal niks) of TV en kranten zoemen in op een politieke meneer (of dame ) met de karakteristieke lijkebidderskop die weet te melden dat het allemaal heel erg is maar dat hij en zijn partij het zullen oplossen.Vandaar ontstaat daardoor de indruk dat hetgeen de dames en heren politici doen heel erg belangrijk
en nuttig is en dat zonder hen het rad der vooruitgang zou stilvallen,dat we aan hen onze welvaart en vrijheden te danken hebben.Als er dan een grootste landgenoot moet worden gekozen,zijn we al snel aan het zoeken in de korf “politici”….

Nog even : en de politicus die ervoor heeft gezorgd dat antibiotica enkel nog mag worden verkocht in stompe verpakking (want aan scherpe verpakking heeft zich es iemand gesneden en die is bijna doodgebloed) wordt als een grotere weldoener geprezen dan
de wetenschapper die de peniciline heeft ontdekt.

Groetz,

Mark.

9 REACTIES

 1. De spijker op z’n kop Mark!

  Als i.p.v. de gemeente ambtenaren nu eens alle politici een jaar of drie zouden gaan staken, dan zijn gelijk al onze problemen de wereld uit…..

 2. Heel juist.
  Die "bewondering" voor de politici is door de politici zorgvuldig gekweekt. De geschiedenis die we op school leerden, ging over koningen en oorlogen en grote overwinningen.
  Kranten en TV versterken dat. En niet te vergeten het uitdelen van cadeautjes door politici. Zo op dit moment: "Minister Zalm schaft lesgeld zestienjarigen af en Zalm laat spaargeld opnemen."

 3. Zo is dat. Laat ik nu -op de vraag van een hoernalist n.a.v. de scheldpartij door nazaten van slaven en linkse activisten, hoe dat schelden voelt- Rita Verdonk in een onbewaakte opwelling van oprechtheid horen zeggen: "Natuurlijk voel ik dat. Ik ben ook maar een mens".
  Maar die Congolezen die zij gedwongen liet repatrieren en die niet bij die herdenking waren ? En al die andere stakkers die door verkrachte asylprocedures jarenlang zijn beetgenomen ? Hoe zit dat, Mevrouw Verdonk ?

  Als een duitendief als minister roept, dat "we in vrede en vrijheid met elkaar ‘moeten’ kunnen leven", zoals Verdonk deed, dan moet ik acuut kotsen.

  (‘Kuthoer’ riepen sommige demonstranten terug. Maar hoeveel ‘recht van spreken’ hebben zij ?)

  Nationale politiek ? Een wanvertoning. Bah!

 4. [3]
  Nuchtere,

  Ben jij voorstander van vrije immigratie dan? Van mij hoeft Verdonk niemand naar de Congo terug te sturen zolang er andere landen bereid zijn ze op te nemen, maar als er geen ander land is, lijkt het me toch onmogelijk om alle (Congoleze) vluchtelingen in Nederland op te nemen. Zeker niet zolang Nederland kunstmatig aantrekkelijker is door een relatief genereuze verzorgingsstaat.

  Over het onderwerp politiek in het algemeen: de meeste problemen in de wereld zijn de schuld van de politiek. Van de honger en armoede in Afrika (die de vluchtelingen "produceren") tot de betuttelingsstaten in het Westen die die vluchtelingen (en niet-vluchtelingen) onevenredig aantrekken. Van het protectionisme van Europa en de VS dat het de derde wereld onmogelijk maakt om zichzelf uit de armoede te trekken, tot de dictators in de derde wereld die hun eigen land tot aan haar nek in de schulden steken.

  Politiek? Inderdaad, bah…

 5. [4]
  Owl,
  "Ben jij voorstander van vrije immigratie dan? Van mij hoeft Verdonk niemand naar de Congo terug te sturen zolang er andere landen bereid zijn ze op te nemen, maar als er geen ander land is, lijkt het me toch onmogelijk om alle (Congoleze) vluchtelingen in Nederland op te nemen."

  Dat bedoel ik niet. De Nederlandse regering heeft met mediahulp decennialang asylbeleid stelselmatig verward met immigratiebeleid. Het is in zo’n situatie heel moeilijk om de feiten te ontwarren. Niemand zal hier ontkennen, dat Den Haag altijd zijn uiterste best doet om de feiten en de gang van zaken te ontkennen dan wel te verdoezelen. De grote massa Nederlanders heeft dan ook onvoldoende kennis van de Haagse verhoudingen en politieke processen om een afgewogen oordeel over het asylvraagstuk te hebben. Maar vluchtelingenorganisaties zijn in het algemeen beter gekwalificeerd om te oordelen, eenvoudig omdat ze er bovenop zitten. Wat ik o.a. wel weet, is het volgende.
  In het geval van de Congolezen is het zo, dat door Nederlandse journalisten onlangs is vastgesteld, dat er -tegen beter weten van Verdonk in- politieke vluchtelingen (asylzoekers, dus GEEN immigranten) teruggestuurd zijn naar Congo. Die zijn daar niet echt aardig ontvangen. (Daarover zouden Kamervragen worden gesteld. Ik heb daar niets meer over gehoord, maar dat gebeurt wel meer.)
  Wat de 26.000 uitgeprocedeerde ‘asylzoekers’ betreft kan ik van hieruit alleen maar vaststellen, dat die mensen meer dan 5 jaar aan het lijntje gehouden zijn. Die mochten praktisch niets dan alleen wachten en de taal leren. Die zijn vaak dus wel min of meer aangepast/ingeburgerd. Die (gezinnen)hebben het in de AZC heel moeilijk en hun enige hoop was een toekomst in Nederland op te bouwen. Die hebben dus geen toekomst meer. Vele zijn dermate getraumatiseerd, dat ze permanente psychische hulp behoeven. Die mensen kun je niet meer terugsturen. Dat dit door de Nederlandse regering i.c. Verdonk wel gebeurt krachtens Nederlandse gelegenheidswetgeving is erger dan een grof schandaal.

  Met de tweede alinea van je antwoord in het hoofd, maakt dit de situatie voor die mensen alleen nog cynischer. Alleen, er zijn helaas veel en veel te weinig mensen die die door jou aangehaalde feiten onder ogen willen zien.

 6. [5]
  Nuchtere,

  Daar ben ik het deels wel mee eens. Persoonlijk maakt het me niet zoveel uit of die 26.000 in Nederland mogen blijven of niet. Ik zou er niet wakker van liggen als ze hier mogen blijven. Het gaat me er alleen om dat, zeker gezien de huidige situatie van de wereld, het niet reëel is om zelfs alleen alle echte asielzoekers\vluchtelingen in Nederland op te nemen. Nu zijn het er wereldwijd "slechts" iets van 10 miljoen. Dat is op zich best te verdelen over de rest van de wereld. Maar dan moeten die niet allemaal naar West-Europa of Amerika gaan en zeker niet specifiek naar Nederland. Het is ook erg moeilijk (en bureaucratisch) om de echte vluchtelingen van de economische vluchtelingen te onderscheiden. Daarom geef ik de voorkeur aan een quotum voor ieder land, waarbij de reden van immigratie er niet toe doet. Als alle landen ter wereld zelfs maar een promille van hun bevolking als quotum toe zouden laten, kunnen er jaarlijks 6 miljoen mensen naar een ander land vluchten\emigreren. In principe is ieder ander land veilig voor echte vluchtelingen. In Brazilië zou een Iraanse vluchteling net zomin als in Nederland risico lopen om in Iran te worden gemarteld.
  En als het aantal vluchtelingen sterk toeneemt, of het aantal potentiële landen waar ze veilig kunnen worden opgenomen afneemt, wordt het sowieso onmogelijk om ze allemaal in Nederland op te vangen. Dan wordt het helaas toch kiezen tussen het volproppen van Nederland met vluchtelingen, of ze terugsturen naar landen waar ze mogelijk hun dood tegemoet gaan. En ik ben persoonlijk toch egoïstisch genoeg om ook in mijn eigen land nog te willen kunnen kiezen hoe dicht ik op een ander moet wonen, hoe lang ik in de file of het openbaar vervoer opgepropt moet zitten, en misschien iets minder dan 20 dollar hoef te betalen voor een vrucht, zoals in overbevolkte landen als Japan gebruikelijk is.
  Maar inderdaad, in de huidige situatie is dat gelukkig nog niet nodig, en die 26.000 asielzoekers zullen ook geen probleem opleveren als ze in Nederland zouden blijven. Ik ben alleen een beetje bang dat een generaal pardon nu, gelukszoekers aantrekt en een precedent voor later schept.

 7. Dat een politicus na een x-aantal dienstjaren automatisch een lintje krijgt is natuurlijk ook tekenend. Een ondenemer krijgt slechts automatisch blauwe enveloppen.

 8. [5]
  Inderdaad is mede door Den Haag alles een beetje verward. Asielzoekers, Economische vluchtelingen, immigranten, allochtonen dat de Nederlandse bevolking door de bomen het bos niet meer ziet.
  [3]
  Mevrouw Verdonk probeert de puinhoop van haar voorgangers op te ruimen. Dus ik vind dat ze een enorme taak voor zich heeft.

  Het probleem is dat vluchtelingen vaak geen probleem zijn maar een probleem gemaakt worden. Ze hebben geld, anders kunnen ze nooit zo ver komen. Ze hebben kennis dus maak er gebruik van.
  Geef ze nooit en ten nimmer sociale voorzieningen die mensen lui maken.
  De vroegere vluchtelingen hebben altijd veel bijgedragen aan het land waar ze naar toe vluchten. Hugenoten, Portugese Joden, waarvan de eerste weer uitweken naar Zuid Afrika en een wijncultuur opbouwden maar ze moesten het zelf doen, er was geen hulp.
  Amerika heeft altijd gezegd: Geef mij de verstotelingen van de wereld. Sommige redden het, anderen niet…

  Maar door de politiek wordt alles verziekt. Met wetjes en regeltjes waardoor zelfs de meest vindingrijke mensen (vluchtelingen) het onmogelijk wordt gemaakt om vrij te komen.

 9. nederland wonderlijk land
  steun de natuur
  steun de dieren
  steun tsunamie
  leve de koningin
  land van vakantiegangers
  land van voetbal
  schop uw medemens buiten
  want dat staat niet in uw woordenboek

Comments are closed.