Het is nu zelfs door een bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), Christian Noyer, gezegd dat het mogelijk is om uit de euro-zone te treden en de vroegere munt weer in te stellen.

Christian Noyer heeft dat de vorige week verklaard op de Franse “National Assembly”. En wel omdat de deelnemende staten soeverein zijn! Wel vertelde hij er uiteraard bij dat dit een riskante stap is. (Riskanter dan in de euro stappen?)
De vraag zou dan komen of die staat wel in staat is om wel lid van de EU te blijven.
Deze laatste opmerking van Noyer opent perspectieven. Het betekent dat als Nederland eerst uit de euro stapt, dat dan het uittreden uit de EU gemakkelijker wordt. In het gunstigste geval gaat het zelfs gelijktijdig!

De Internationale Herald Tribune merkt daarbij op dat dit de eerste keer is dat een hoge ECB autoriteit publikelijk toegeeft dat de monetaire unie omkeerbaar is!
Een Italiaanse minister heeft onlangs voorgesteld dat Italië de lira weer zou invoeren parallel aan de euro. Hij onderzoekt nu de mogelijkheid om daar in Italië een referendum over te houden.

De euro schijnt toch steeds meer te rammelen. Zou het niet van wijs beleid getuigen als onze leiders al vast plannen maakten om eventueel tijdig terug te kunnen stappen?

11 REACTIES

 1. Alles is omkeerbaar natuurlijk het spel voor die lieden is ons als burger te doen geloven dat dit echter niet zo is.
  Het zou voor nederland een weldaad zijn om uit die euro te stappen.Onlangs heeft de ECB van trichet besloten de rente op 2% te houden ondanks dat 90% van de bedrijfsleven in de eurolanden heeft verzocht deze te verlagen.Als wij de rente kunnen laten meestromen met de stand van de economie en inflatie hebben we een goed fundament met onbeperkte mogelijkheden.Ondanks alle files op de wegen- wat veel bedrijven nu weg houdt-wordt er dan toch geinvesteerd.
  Onze economie heeft baat bij een rente voet welke niet zo star is.Nu is het lopen met een houten poot.Ook blijkt dat het voor de toerist naar nederland niet uitmaakt of deze moet omwisselen want een zekere charme zal er altijd vanuit blijven gaan en hetis beter om een harde gulden als een te zware en valse euromunt bij je hebben.De 2-ees worden in grote hoeveelheden geperst.Ook kan je nu zeker zijn van een bijna 20 % percentage van vervalsing bij enkele eurobiljetten.De 500 en de 1000 bijv. dat ligt wel erg hoog. De persen draaien dus volop in de balkan, oekraine en bij de moslimfanatici.Voor de gulden is dat niet interessant.Te kleine mart.Uit enquete blijkt dat bezoekers zeker naar nederland blijven komen al zou er een andere munt zijn.Het heeft geen enkele invloed op ons toerisme dus, geen enkel!
  Een goed fundament zeker een zeer goed fundament!
  Het ECB is zelf goed in te schatten door bekend te maken in 2004 een verlies te hebben gemaakt van 1,2 miljard euro. Die ECB zelf bepaalt voor een belangrijk deel omze welvaart. Als deze Trichetten en manchetten zich met eigen verliezen bezig houden kunnen wij bezig zijn met opbouw en welvaart i.p.v. nu alleen te moeten mank lopen.

 2. «Zou het niet van wijs beleid getuigen als onze leiders al vast plannen maakten om eventueel tijdig terug te kunnen stappen?»

  Van de Eurofiele dwazen in Den Haag valt niets te verwachten in deze richting, tenzij er zo veel druk uit de samenleving komt dat men uit opportunisme gaat buigen.

  Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen een munt die in meerdere landen bruikbaar is (niet perse de euro), mits men er alles aan doet om die munt waardevast te maken. De euro is een karikatuur geworden van wat een interessant internationaal betaalmiddel had kunnen zijn.

  Wij mogen nog blij zijn dat wij kunnen uitstappen. De nieuwe EU landen zijn verplicht om de euro in te voeren als integraal deel van hun EU lidmaatschap. Misschien nog zo’n gek idee niet, met de euro gelijk de unie opdoeken. Die unie is al lang een rottend lijk waarvan alleen nog de europrofiteurs geloven dat het nog leeft…

 3. [2] Er is ook geen enkel bezwaar tegen een "gemeenschappelijke" munt. Het bezwaar zit in de zekerheid dat er mee gezwendeld wordt. Dit was van te voren voorspeld, en is uitgekomen.
  Daarom willen de meeste mensen terug naar de gulden. Daar heb je het gezwendel meer in de hand.
  Maar hoe teruggaan? Daarvoor zou een actie op touw gezet kunnen worden. Een handtekeningen-actie? Iets anders? Wie bindt de kat echt de bel aan?

 4. Het verlangen naar de Gulden is niet alleen een verlangen naar die munteenheid, het is eveneens een verlangen naar het prijsniveau zoals die was vóórdat de Euro werd ingevoerd.
  Betaalde je vroeger 2 Gulden voor een bakje friet, tegenwoordig betaal je twee Euro. Gaan we terug naar de Gulden, dan zal die omwisseling ook weer bekostigd moeten worden. De kans is groot dat in dat geval datzelfde bakje friet dan 8 Gulden kost. Volgens mij is dat niet wat de mensen bedoelen..

 5. [2] [4] Als de kosten tegenvallen, dan zullen alle politici, centrale bankiers, corporatisten en topambtenaren hiervoor moeten boeten. Ze worden dan financieel aansprakelijk gesteld en compleet leeggeschud. Er komt een volksrechtbank die dan echt recht gaat spreken en al deze mensen ter verantwoording gaat roepen. Als ik Zalm, Duisenberg, Kok, Wellink of de elke andere Eurofiel zou heten, dan zou ik me zorgen gaan maken over de toekomst.

 6. De invoering van de Euro is gewoon conform het normale grondwettelijke recht gegaan. Het instellen van "volksrechtbanken" om zaken achteraf strafbaar te stellen zijn praktijken die onder Mussolini, Lenin en Stalin plaatsvonden. Niet echt libertarisch dus.

  verder staat het iedere ondernemer in libertaria vrij om zelf te bepalen hoe duur hij iets wil verkopen, en ondernemers mogen in libertaria daar ook ondeling afspraken over maken. Kennelijk is de consument bereid om de hogere prijzen te betalen, dus een ondernemer zou wel gek zijn om dan geen hogere prijs te vragen.

 7. sinds de euro is alles hartstikke deuro
  pleuroslijers die hoge regeringsleiders

 8. In navolging van de Bundesbank zou De Nederlandsche Bank er goed aan doen, om alvast de guldens te laten drukken voor wanneer het systeem straks om welke reden dan ook instort.
  Dit instorten is onvermijdelijk. We weten alleen nog niet wanneer precies de instorting zal plaatsvinden.

 9. Er bestaat al eeuwen een gemeenschappelijke munt: goud. In diverse vormen en maten natuurlijk, maar goud is altijd de basis geweest voor de ruilhandel. En dat is wat economie is: niets meer of minder dan ruilhandel.
  De mooiste oplossing in de huidige situatie is denk ik om een aantal grote banken gezamenlijk een eigen muntstelsel te laten ontwerpen, op basis van gouddekking. Laten we die nieuwe munt de “Goldie” noemen. Deze Goldie kan dan, onafhankelijk van politieke bemoeienis, keurig naast alle reeds bestaande munten bestaan.
  Dan zullen we natuurlijk snel genoeg zien dat onze Euro’s steeds minder waard worden, zodat het interessanter wordt om handel te drijven in Goldie’s. En omdat er een aantal grote banken achter staat is er genoeg vertrouwen om de Goldie wereldwijd geaccepteerd te krijgen.
  Zo raken we langzaam maar zeker af van al het fiat-geld dat weinig meer waard is dan het papier waarop het gedrukt wordt.

Comments are closed.