Wie was Ludwig Erhard ? Ludwig Erhard (1897-1977, klassiek liberaal econoom) was Minister van economische zaken onder bondskanselier Konrad Adenauer in het na-oorlogse Duitsland. Hij wist van het geruineerde West-Duitsland een economisch paradijs te maken. Daaraan dankte hij de bijnaam “Wirtschaftswunder”, een benaming die ook aan zijn model gegeven wordt. *) Ook de Nederlanders danken een belangrijk deel van hun welvaart aan het “Wirtschaftswunder”.

Duitsland is een zeer belangrijk exportland voor Nederland. Het nam jarenlang ruim 60% van de Nederlandse export voor zijn rekening. Sinds de “Wende” (einde van de Berlijnse Muur, 1989) behoort de Duitse economie echter tot de slechtst presterende van Europa. Als het regent in Duitsland krijgt Nederland griep.

Wirtschaftswunder
Hoe heeft het met Duitsland zover kunnen komen ? Wel, sinds de FDP het Wirtschaftswunder in 1966 heeft laten vallen, omdat hij vasthield aan een sterke markteconomie boven “Staatsverschuldung” (1) heeft het land zich onder invloed van machtswellustige collectivisten, carriere beluste politici, vakbonden, etc. op een hellend vlak begeven. Lees het artikel van Herman-Josef Knipper en de commentaren in Handelsblatt van 30 juni 2005. (2)

Duitse sociaal-democraten lappen eigen grondwet aan hun laars.
Het is veel mensen ontgaan, dat het vertrouwensvotum dat de democratisch socialist/ collectivist Gerd Schröder dezer dagen aan de bondsdag vroeg, dat bedoeld was om nieuwe verkiezingen af te dwingen, ongrondwettig is. Het NOS-bericht luidde, dat de SPD de laatste tijd zoveel verkiezingen had verloren, dat de regering Schröder geen beslissingen meer kon nemen. Het vertrouwen werd dezer dagen met grote meerderheid door de bondsdag opgezegd. President Horst Köhler zal over het ontslagverzoek binnen 3 weken een beslissing nemen. Volgens de NOS mag verwacht worden, dat Köhler het ontslag zal inwilligen.

De sociaal-democratische orde
Wat “sociaal-democratische orde” betekent kunnen Nederlandse kiezers o.a. leren van de lessen die de Duitsers betaald hebben en kennelijk moeten blijven betalen. Want de socialist / Eurocraat Schröder en consorten hebben er een sociaal-economisch en ongrondwettig zooitje van gemaakt. Desalniettemin blijven hij en zijn Europese handlangers, Eurocraten, socialisten, ‘christendemocraten’, ‘liberalen’, inclusief de nepliberalen van de VVD, de kiezer met hun collectivistische propaganda bestoken en blijven zij proberen hen te misleiden. Wat slechte wetten kunnen betekenen, voelen Nederlanders dagelijks niet alleen in hun portemonnaie maar ook aan den lijve. Maar ook politici blijken zich niet langer persoonlijk te kunnen onttrekken aan de gevolgen van de door hen zelf gecreeerde maatschappelijke chaos. Nog onlangs werd minister Verdonk zelf door het tolerante wanbeleid van de socialistische burgemeester Cohen onbedoeld aan onwelgevallige dreigementen van het gepeupel blootgesteld, toen zij een krans wilde leggen om de slavernij te herdenken. Het kan nog erger…

*) http://de.wikipedia.org/…

Ref.:
1) http://www.dhm.de/…
2) http://blog.handelsblatt.de/…

Key words: democratisch socialisme, Duitsland, sociaal-democratie, Keynes, staatsschuld, armoede, werkloosheid, sociaal stelsel, sociale markteconomie, grondwettig, PvdA, CDA, D’66, Groen-links.

12 REACTIES

  1. Het is inderdaad jammer dat deze man zijn werk niet heeft kunnen consolideren. En dubbel jammer dat veel mensen nog steeds denken dat Duitsland door de Marshall-hulp op de been is gebracht (lijkt me bovendien het minste wat ze konden doen na het platbranden van alle grote Duitse steden).

    Muggezift:
    Bondskanselier Erhard? Of bedoelde je dat Duitslands Bondskanselier…, Erhard ontsloeg?

  2. Inderdaad was de minister van financien Ludwig Erhard degene die het Wirtschaftswunder in gang heeft gezet. Hij had het geluk goede kennis te hebben van de Oostenrijkse School voor Economie en niet het Keynesiaanse charlatanisme. Bovendien werd hem de vrije hand gelaten door de Amerikaanse bezettingsautoriteiten, dus kon hij de zachte Rijksmark vervangen door de harde D-Mark en voerde economische hervormingen door. De vervanging van de Rijksmark door de D-Mark in 1948 was ook de reden voor de Russen om de Berlijnblokkade te initiëren. Sinds de invoering van de D-Mark en de hervormingen groeide het BBP enorm, omdat de meeste handels- en marktbelemmeringen werden opgeheven. Nu zitten de Duitsers weer in de malaise met een tweede ‘Weimarregering’ onder de socialist Gerhard Schröder en de groene fascist Joschka Fischer.

  3. [1] [2]
    Owl,
    Goede morgen. Vergissen is menselijk. Van fouten kun je meer leren dan van juistheden.
    Aanvulling:
    Erhard was minister van economische zaken van 1949 tot 1963 en volgde in 1963 bondskanselier Adenauer op. Hij was vóór "sociale markteconomie", maar dat betekende: eerst produceren, dan potverteren. Hij was tegen het Keynesianisme en tegen zeggenschap van de vakbonden. Thatcher heeft veel van hem geleerd. Zij wist later de supermachtige Britse vakbonden uit te schakelen, waardoor Engeland uit een jarenlange economische malaise ontwaakte.
    Nu Gerd en Tony in de EU ook al driftig aan het polderen zijn leek het me goed weer eens aan de onvolprezen Ludwig Erhard te herinneren: het levende bewijs van het succes van het klassiek liberalisme en van de kolder van Keynes.
    http://nl.wikipedia.org/wik
    Zie ook: http://www.ub.rug.nl/eldoc/… over Ludwig Erhard en Wilhelm Röpke
    Groet,
    Harry

  4. [4]
    Harry,

    Wat denk jij van Angela Merkel? Een Duitse Thatcher, of een socialist in CDU-kleren? Ik hoorde iets dat het CDU de BTW wilde verhogen. Maar dat kan wellicht in combinatie met lagere inkomstenbelasting. Iets wat Thatcher geloof ik ook heeft toegepast.

  5. [5]
    Owl,
    Ik weet het niet, ik ken haar ook niet goed genoeg. Wel durft ze ‘ferme’ standpunten in te nemen. Zoals ‘eerst economie dan sociaal beleid’. Maar ik heb ook mijn vraagtekens over haar BTW-standpunt. Ze was ook een tijdlang milieuminister, daarmee mogelijk ge-infecteerd door het milieufascisme. Lees haar biografie in Wikipedia. Het schijnt de CDU/CSU wel menens te zijn met de vermindering van de bureaucratie.
    Groet,
    Harry

  6. [3]
    Albert,
    Inderdaad, maar laten we ook niet vergeten, dat de huidige Duitse economische en politieke malaise is begonnen met de "Waehrungsunion", de opwaardering van de Oost-Duitse mark met ca. 300% t.o.v. de Duitse Mark (DM) op 1 juli 1990 door de beruchte corrupte CDU-charlatan-kanselier Helmuth Kohl. Hiermee werd in één klap de Ost-mark evenveel ‘waard’ als de DM en nog duurder dan de Nederlandse gulden. De politieke en economische gevolgen zijn desastreus voor Duitsland en voor de EU-lidstaten en zullen tenminste duren, tot na de onvermijdelijke monetaire zuiveringsoperatie, waarbij het huidige politieke muntstelsel wordt vervangen door een stelsel van vrije wisselkoersen.
    Groet,
    Harry

  7. [7] Daarom is ook 56% van het Duitse volk mordicus tegen de euro. Men noemt het daar ook ‘Eurokatastrofe’, dus na wat jij bedoelt de ‘Währungskatastrofe’. Volgens een recente enquete van Bild bleek 92% van de lezers ook tegen de ‘Euroverfassung’ (Europese grondwet) te zijn. In alle gevallen vertegenwoordigt de Duitse regering het volk al lang niet meer, zoals ook bij ons en andere Europese landen aan de hand is. Een duidelijk recept voor enorme moeilijkheden in de (nabije) toekomst, maar zullen de politici hiernaar luisteren, of is het ,,Laat ze maar cake eten". De tijd zal het leren.

  8. [8]
    Ja, en wat Balkellende betreft: hij (maar hij lang niet alleen) probeert de vlucht naar voren: hij hoopt dat zijn bedje in Ankara alvast wordt opgemaakt.

  9. [3] Albert,

    Kun je iets meer vertellen over Ehrard
    en de "Oostenrijkse school" ?
    Waar zit ‘m de Oostenrijkse invloed op
    Ehrard ?

    Zou de nadruk op een "harde munt" niet vooral zijn gekomen door de ervaringen
    met hyperinflatie in de jaren ’20 ?

    En is een "harde munt" typisch "Oostenrijks" (vgl bijv met de
    monetaristen die daar toch ook min of meer naar streven (zij het met afwijzing van de goudstandaard)? )

    Groetz,

    Cincinnatus.

  10. [10] Cincinnatus, Ludwig Erhard studeerde in 1925 af van de Universiteit van Frankfurt. Dit was voor de Keynesiaanse ‘revolutie’ van na 1936.

    Toentertijd werden diverse economische disciplines onderricht, waaronder ook de Oostenrijkse School. Aan de hand van zijn beleidsmaatregelen vanaf 1948 was duidelijk te zien dat hij sterk door de Oostenrijkse School werd beinvloed en het Keynesianisme totaal links liet liggen.

    De introductie van de harde D-mark was de kroon op zijn werk. Dit was na de tweede grote hyperinflatie die Duitsland had meegemaakt. Tevens liberaliseerde hij de economie door middel van de prijzen los te laten en de wetgeving aan te passen.

    Men noemt het tegenwoordig in de Oostenrijkse School ook wel de Erhard-doctrine:

    http://www.mises.org/fullst
    http://www.mises.org/story/

  11. [11] Albert,

    Bedankt.Ik lees straks ff de links door.

    Groetz,

    Cincinnatus.

Comments are closed.