Deze door Fred Meijroos georganiseerde bijeenkomst van een aantal libertarisch gerichte personen in de Biltsche Hoek kan voorlopig als geslaagd beschouwd worden. Vervolgacties werden al geregeld. Hier al vast een indruk van de bespreking die als doel stelde: “Minder overheid, Minder belasting, Groter Vrijheid”
Betere en meer specifieke verslagen zullen nog volgen.

Allerlei nuttige en interessante ideeën kwamen, zoals vaker gebeurt, op tafel.
De twee “grotere” projecten die de meeste aandacht kregen, zijn:

1. Een Platform van gelijkgezinden.
Personen die misschien wel in verschillende organisaties en partijen zitten, maar toch allemaal gelijkgezind zijn in hun streven naar een betere maatschappij met bovengenoemde doelstelling.
Peter Siebelt zal dit Platform verder op gang brengen.

2. Politieke Partijen.
Dit is een veel ingewikkelder onderwerp omdat er al zoveel, ook libertarische, partijen zijn. Van de bestaande libertarische partijen kreeg de LP de meeste aandacht. Sommigen vonden de “naam” niet goed omdat het libertarisme (nog!!) te onbekend is. (Zie ook verder)
Daarom denken over een nieuwe partij. Uiteraard kwam weer het punt hoe “puur” deze partij dan moet zijn en of er water in de wijn gedaan kon worden. Daarover werd geen overeenstemming bereikt en enkele aanwezigen spraken af om een programma te gaan samenstellen, daarbij gebruik makende van de programma’s die reeds bestaan bij de LP, de Bastiat Stichting en andere.

Prof. Nico Roos had reeds een uitgebreid concept programma voor een nieuwe “Europese Hervormings Partij”. Daarin is verwerkt dat er veel minder overheid komt, maar een aantal onderdelen waren niet libertarisch. Stof voor discussie!
Op die verschillende positieve en discutabele onderwerpen hopen we nog terug te komen.

Hub stelde nog eens duidelijk dat het beleid van het LIBERTARISCH CENTRUM niet zal veranderen. Net als in het verleden blijft het streven om “het libertarisme” bekend te maken bij zoveel mogelijk personen.
Daarvoor bijt vooral de Vrijspreker de spits af met de stelling zoals die in de kop van de hoofdpagina is gesteld:
De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens souverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.

Iedereen kan aan het verbreiden van het libertarisme zijn steentje bijdragen door vrienden en kennissen op de Vrijspreker te wijzen.
Het is eveneens belangrijk om deze verwijzing, en andere libertarische ideeën, zo veel mogelijk op andere websites en forums te vermelden.

Van de “kleinere” projecten bleek veel interesse te bestaan voor het idee om libertarische songs te verzamelen en te proberen deze op een CD uit te geven. Zie daarvoor ook www.vrijspreker.nl/blog/?it…

Er wordt in september een vervolgbijeenkomst georganiseerd.
Als u daarvan via persoonlijke e-mail geïnformeerd wenst te worden, kunt u dit opgeven aan info@vrijspreker.nl

13 REACTIES

 1. Wel Hub,

  Het doet me goed te horen dat de bijeenkomst tot meer dan tevredenheid is verlopen. Prima zaak!

  Ik kom hier regelmatig even lezen omdat jullie doorgaans geen teksten schrijven maar proza, poëzie zo je wilt! Ga zo door… Perfect!

  De reden dat ik nu toch zit te typen is de volgende: dat met die CD werkt zo niet denk ik. Ik bedoel, je gaat toch ook geen CD kopen die over ‘het weer’ gaat? Als je een gebruikte auto gaat kopen, dan koop je die misschien vanwege de cilinderinhoud, de kleur, of wat al niet meer. Maar je gaat toch geen auto kopen omdat de vorige eigenaar zo’n leuk hondje had?

  Begrijp je wat ik bedoel? De Libertarische gedachte en Muziek zijn (zeker voor het grote publiek) twee verschillende grootheden. Die zul je eerst moeten koppelen. En daar komt heel wat meer bij kijken dan wat verzamelde songs op een CD kieperen.

  En ik denk dat ik iets over muziek en de branche weet…

 2. [1] Dank je wel Kranige Karel.
  Let wel, wij zijn op dit gebied inderdaad de "oprechte amateurs" en stellen deskundige tips zeer op prijs.
  Maar we beginnen met wat enthousiasme gewoon ergens, en proberen de juiste know-how gaandeweg te verzamelen.
  We hopen hier nog op terug te komen en stellen ondertussen je adviezen zeer op prijs.

 3. [4] ben ik eens met Kranige Karel (mooie door Suske & Wiske geinspireerde nick btw!). Denk dat je met het uitbrengen van een CD veel moeite en kosten op de hals haalt tegen een te verwaarlozen resultaat. E.e.a. doet mij ook denken aan het tenenkrommende ‘At your service’ van ik meen Gerard Joling na het verscheiden van Pim Fortuijn.
  Wat mij beter lijkt is een soort Loesje actie: posters/stickers met teksten die kernachtig de lib. gedachte weergeven. Je kan dan denken aan ’n sticker bij de benzinepomp met de tekst ‘75% tax de max !’ bijvoorbeeld. Het doel van zo’n campagne is dan om het grote publiek te bereiken en een kentering in de publieke opinie te bewerkstelligen.

 4. Peter Siebelt?, de auteur van "de spekkoek".

  Is dit een geintje of heb ik de verkeerde persoon voor ogen.

  Groet,

  Jetze

 5. [5] Aad, ik ben zelf erg enthousiast voor dit plan.
  Er is al eens vaker over gesproken. Ipv Loesje is bvb gesuggereerd "Libertje"!

  Ik kan me ook voorstellen dat het ondertekend wordt door de Vrijspreker. Dan snijdt het mes aan twee kanten.
  Ik wil dat graag steunen voor zover mogelijk, MAAR:

  Het probleem is echter: IEMAND moet komen en zeggen: "IK GA DAT DOEN!"
  Ken je iemand? Wil/kun je dat zelf doen?

  Dan is er een hele serie suggesties te vinden op:http://www.hazlitt.org/list-archives/activism/msg00070.html

  Wel Amerikaans, maar snel aan te passen.

  Je kunt me rechtstreeks mailen naar de@vrijspreker.nl

 6. Als Peter Siebelt de kar trekt hebben we niet met een libertarische-, maar met de zoveelste pimplistische paranoia klaagclub te maken.

  Hopeloze zaak dus.

 7. [8]
  Met die klaagclubs kom je altijd aanzetten, maar ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen wat je daar nou mee bedoelt. Kan je dat ’s uitleggen?

 8. [9]
  Klaagclubs,
  Clubs die vooral aangeven wat er allemaal mis is, maar niet echt met oplossingen komen. Zeg maar clubs zoals de LPF en alle afsplitsingen. Siebelt is daar ook goed in, hij hanteert de "guilt by association" tactiek om mensen zwart te maken. Feitelijk dezelfde taktiek als die KAFKA hanteert, een taktiek die wij bij KAFKA wel doorzien, maar bij Siebelt is men opeens blind aan het rechteroog.

  Verder hanteert Siebelt veel pro-staat oplossingen. Wat dat betreft zou hij beter actief kunnen zijn bij Wilders of een conservatieve beweging.
  (Overigens vind ik Wilders ook een typische klaagclub. Ik zie meer heil in een groepering rondom de Burke stichting om het conervatieve gedachtengoed te promoten)

  Laat de libertarische beweging zijn eigen weg gaan, samenwerken met conservatieven (of socialisten) op punten waar raakvlakken zijn, maar geen conservatieven of socialisten de kar laten trekken.

  Als libertarische bweging ben je klein en onbekend. Je kunt daraom het beste een positieve boodschap uitdragen. Niet te veel aangeven wat er *niet* deugt (dat doen de SP, Wilders en de LPF-achtigen al), maar meer een positieve boodschap uitdragen. Ik denk een beetje aan Norberg, hoewle hij geen libertaire is komt hij met een prettig klinkende en positieve boodschap. HIJ heeft al "andersglobalisten" het licht doen zien, iets wat ik de klaagclubs nog niet zie doen.

 9. [10]
  Bedankt voor de uitleg. Ik zal er eens op letten. Ik wil er al wel over zeggen dat als je iets constateert dat mis is, lijkt het me nuttig dat te melden, *ook* als je niet weet hoe het wel moet – misschien dat een ander dat wel weet. Daarbij, in sommige gevallen zegt de constatering genoeg. B.v.: de overheid heeft zich niet te bemoeien met X – daar valt verder niks bij te vermelden over hoe "het" dan wel moet.

  M.b.t. tot Siebelt kan ik wel opmerken dat ik aangenaam verrast was te horen dat hij *tegen* nieuwe bevoegdheden voor politie en justitie was ("opsodemieteren").

  Verder geeft hij gelijk toe geen libertariër te zijn. Hij is het echter wel eens met een flink gedeelte van het libertarische gedachtengoed.

  Wat betreft dat samenwerken waar raakvlakken zijn, dat was nou net de bedoeling van dat platform. Of dat goed uit gaat pakken moeten we maar zien natuurlijk.

 10. [10]
  Wat betreft de vergelijking Siebelt – Kafka, en de waarde van zijn onderzoekswerk, daar ben ik nog niet uit…

 11. [11]
  Ik heb zelf ook boter op mijn hoofd overigens. ik klaag ook meer dan dat ik met oplossingen kom 🙂

  Ik denk zelf dat het niet verstandig is om een uitgesproken en omstreden figuur als Siebelt te gebruiken om de kar te trekken, temeer daar hij zelf aangeeft geen libertarier te zijn.

  Het zou mooi zijn als er een persoon was te vinden die een "blijde boodschap" verkondigt, een soort Norberg eigenlijk. Ik ben er zelf ook niet geschikt voor ben ik bang, ik heb dus makkelijk praten.

  [12]
  Als Siebelt inderdada tegen meer bevoegdheden voor de overheid is valt me dat, gezien zijn uitspraken op diverse webfora, erg mee.

  De overeenkomsten tussen Siebelt en KAFKA zijn dat er in hun publicaties allerlei dubieuze zaken worden gesuggereerd, maar wel op een manier dat het niet "hard" te maken is. Siebelt daagde Duyvendak uit om de beschuldigingen aan te vechten, maar dergelijke suggesties zijn moeilijk te bewijzen en te weerleggen. het is net zo iets als bewijzen dat god al dan niet bestaat. Ook onmogelijk.
  Siebelt had, als de bewijzen echt hard waren, als goede burger, aangifte moeten doen van de "feiten". Ook dat is niet gebeurd, om dezelfde reden dat Duyvendak niet naar de rechter stapte. De "bewijzen" zijn niet hard, maar de formulering suggereert veel.

  Overigens vind ik Duyvendak een nare man, maar een hekel hebben aan iemand is nog geen reden om allerlei beschuldigingen voor waarheid aan te nemen. [12]

Comments are closed.