Op de Libertarische WereldConventie verstrekte een libertarier uit Nieuw Zeeland mij de principes van hun Libertarische Partij “Libertarianz”. Deze geven in kort bestek heel goed weer wat het Libertarisme is en waar het voor staat.

THE NEW ZEALAND PARTY OF PRINCIPLES.

INDIVIDUAL SOVEREIGNTY
Each individual is the owner of his own life and has the right to live it as he sees fit, as long as he respects that same right in others.

PRIVATE PROPERTY
Each person has the right to create or lawfully acquire property – real, and intellectual – and to control its use.

VOLUNTARY ASSOCIATION
All interaction among adult human beings, in all spheres of life, should be voluntary. Voluntary societies are civil societies, coercive societies are not.

NON-AGGRESSION PRINCIPLE
Physical coercion must be removed from human affairs. The only acts that may properly be banned in a free society are those that involve the initiation of physical force or fraud by one party against another.

COMMON LAW
In a free society, laws protect people and property from the initiation of physical force or fraud, and uphold voluntary contractual agreements.

LIMITED GOVERNMENT
The only legitimate function of government is to uphold these principles.

CAPITALISM
The only economic system consistent with these principles is the free market.
——————————————————————————–
OBJECTIVE
To establish a consititutional republic of New Freeland, not by deceit but by openly and vigorously promoting a libertarian form of government.
———————————————————————————
Meer is ook terug te vinden op:
www.libertarianz.org.nz/?pa…
———————————————————————————-

4 REACTIES

 1. Hub,

  na aanleiding van jouw vraag aan mij in dat ander draadje is mijn antwoord – na eerst nog eens een keer goed te lezen wat deze pricipes nou in de praktijk betekenen – kan ik niet anders dan concluderen dat ik ze allen van harte onderschrijf.

  wel wil ik er voor alle duidelijkheid aan toevoegen dat ik van een overheid verlang dat die eventuele vreemde – en NB vrijwillig gekomen – verstoorders van de vrije samenleving effectief verwijderd ten einde de vrije samenleving te preserveren.

  zonder dit is elke vrije samenleving geen lang leven beschoren.

  maar dit is eigenlijk overbodig om te zeggen omdat eenieder wie de ‘regels’ niet respecteert wettelijk in overtreding is en derhalve afdoende onschadelijk gemaakt dient te worden door de daarvoor bevoegde autoriteiten.

  dat betekent; by all means necessary.

  gegroet.

 2. [1] "kan ik niet anders dan concluderen dat ik ze allen van harte onderschrijf."
  Dat doet mij goed. Welkom als "Libertarier"!

  "dat ik van een overheid verlang dat die eventuele vreemde – en NB vrijwillig gekomen – verstoorders van de vrije samenleving effectief verwijderd ten einde de vrije samenleving te preserveren."

  Ook dat klopt helemaal met de libertarische filosofie. Zelfs met die aanvulling dat dat niet alleen geldt voor VREEMDE, maar ook NIET-VREEMDE!

 3. [2]

  natuurlijk, zondermeer.

  maar verwijderen van een vreemde houdt in; verwijderen van grondgebied na z’n straf en eventuele betaling van schadevergoeding aan slachtoffers zodat de samenleving ook daadwerkelijk af is van hem/haar en er geen energie meer in hoeft te steken.

  een niet-vreemde moet dezelfde straf ondergaan maar kan moeilijk verbannen worden van z’n eigen grondgebied.

  ik heb dit naar voren gebracht omdat ik van mezelf dacht dat wanneer het nodig zou zijn om iets nuttigs voor samenleving te bereiken ik desnoods af wilde wijken van deze libertarische principes omdat ik resultaat belangrijker vind dan dogma.

  daarom heb ik voor je te antwoorden de libertarische principes nog eens goed in laten zinken en voorgesteld wat die nu betekenen in de praktijk.

  nu blijkt dat ik wat deze problematiek betreft dus toch resultaat kan boeken ZONDER af te wijken van deze principes.

  dus ik kan inderdaad zeggen dat ik libertarier ben.

  gegroet.

 4. [3] "dus ik kan inderdaad zeggen dat ik libertarier ben."

  Gefeliciteerd Vlad.
  We zouden daar samen een borrel op moeten drinken.
  Kom je wel eens in Rotterdam of beter nog in Roosendaal?

Comments are closed.