We schreven gisteren al dat we vreesden dat de uitslag van het EU-Grondwet referendum op een goedkeuring zou uitkomen. De politiek is er daar in geslaagd het volk zodanig te bewerken dat ze hun hoofd in de lus gestoken hebben.

Het volk dat voor een groot deel leeft van baantjes bij EU-instellingen, waar iedere burger uit de EU-pot jaarlijks bijna 2000 euro ontvangt, had de dreiging tot aftreden van premier Juncker nog nodig om over te hellen naar die goedkeuring.
Ook de opzichtige goedkeuring van de grondwet door het Luxemburgse Parlement, net 10 dagen voor het referendum en de bomaanslagen in Londen, deden een deel van het werk.

Van de 220.000 kiezers die verplicht werden om te komen stemmen, stemde 57 % voor en 43 % tegen.
Christian Schaeck van de partij ADR (?) die tegen was, ziet dit als het verschil tussen de politici en het volk.

Hoewel dit referendum volgens de afspraken in de EU een wassen neus is, (één tegenstem zou immers het stuk in de prullenmand doen verdwijnen!) zullen de politici dit toch weer gebruiken als een middel om (delen van) hun grondwetspel te trachten te verwezenlijken.
De 57 % zal als een zeer ruime meerderheid worden verkocht en de 43 % zullen gedenigreerd worden. En dat terwijl de vorige week nog gesteld werd dat als er slechts 40 % neestemmers zouden zijn, dat dat dan toch een teken aan de wand is dat er in Luxemburg heel veel weerstand tegen die grondwet is.

3 REACTIES

 1. Er zit een voorspelbaar patroon in het ‘ratificatie’ proces:

  – In landen waar de parlementen stemmen, gaat het ratificeren door. Men stemt toch voor. Van Nee-stemmen of de voorwaarde dat het verdrag unaniem moet worden aangenomen trekken de Eurocraten zich niets aan.

  – In landen met referenda gaan deze door als uit opiniepeilingen blijkt dat een ruime meerderheid voor is (en waar men flink aan het subsidie-infuus ligt).

  – In landen met referenda, waar men duidelijk of mogelijk tegen is, worden de referenda opgeschort.

  Volgende stap is nieuwe referenda in NL en Frankrijk, onder druk van de ja-knikkers. Men zal in subtiele bewoordingen te verstaan krijgen dat je wel een hele grote mongool moet zijn om tegen iets te stemmen dat door verlichte geesten als Balkie, Sjakkie en Barossie is goedgekeurd.

  Heeeeel voorspelbaar. De EU-NEE campagne is nog maar net begonnen…

 2. Ach, Luxemburg volgens Mark Steyn is de grootte van 3/4 van je zolderkamer. Dus dat is met recht een nietszeggende uitslag. De Eurocraten zijn al verpletterend verslagen en ze likken nog hun wonden. De volgende fase is de vernietiging van de euro. Dat is binnen vijf jaar een feit. Binnen 10 jaar is de EU geschiedenis, want elk land zal alles in het werk moeten stellen om hun economieën te redden en dan is zo’n peperdure Eurocratie een luxe die niemand zich dan meer kan veroorloven.

 3. Wat de euro betreft zal de markt het "werk" doen. De toekomst van de euro worrdt niet in de EU of in de US bepaald, maar in Azie.

  If and when the Chinese yuan breaks its link with the US dollar and Asian monetary cohesion breaks down, the US dollar will weaken, he argues.

  The euro will appreciate by between 20 percent and 30 percent against the US dollar. EU countries, particularly "Italy, Greece and Portugal, which traditionally used devaluation as a safety valve," will "be unable to cope" and will be tempted to leave the eurozone, he said.

  http://www.taipeitimes.com/

  De euro zal dan de EU met zich mee trekken …. in het graf. Hopelijk zal dit niet te veel ellende veroorzaken.

Comments are closed.