Vlak voor de bijeenkomst van de G-8 (de Grote 7 plus Vladimir de Grote) heeft George Bush een paar uitspraken gedaan die libertarisch gezien niet helemaal gek zijn.

Hij is begonnen met te zeggen dat Amerika akkoord is met de kwijtschelding van de schulden van veel ontwikkelingslanden. Big Deal, uit onze voorgaande stukjes weet u al dat dit geen moer voorstelt. Het geld is al weg, en terugkrijgen is een fantasie.

Daarna was Bush akkoord met het verdubbelen van de ontwikkelingshulpbudgetten. Voor Amerikanen, die toch al 15 keer zoveel betalen als Europeanen, ook geen erg moeilijke stap.
(Zie scotlandonsunday.scotsman.c… )

Dan komt een leuke stap: De landbouwsubsidies.
Regelmatige bezoekers van de Vrijspreker weten waarschijnlijk al dat deze subsidies veel meer kwaad dan goed doen.
Deze subsidies zijn ook intern in de EU een punt van wrijving. Vooral Jacques Chirac wil die belastinggeldbetalingen uit andere landen graag blijven ontvangen. Levert hem stemmen op!
Nu daagt Bush de Europese helden uit met het voorstel dat Amerika zal stoppen met landbouwsubsidies ASL de Europeanen dat ook doen. En toen scheten al die knullen in hun broek.
Spannend hoe ze daar de komende dagen uitkomen.

Maar dan komt de Milieukwestie. Dat is het tweede sterke punt van Bush.
Alle Europese Westerse “leiders” vinden dat ze er voordeel bij hebben om de milieu-activisten te volgen. Geen van allen, (ook niet de Nederlandse “leiders”) hebben hun huiswerk gedaan. Als ze dat wel gedaan hadden, dan hadden ze kunnen weten dat er een verschil is in “milieuverandering” en in “milieuverandering veroorzaakt door de mens”.

De twijfel over de invloed van de mens is zo enorm groot, en het maakt, zoals ook de eigen cijfers van de overheidsinstanties aantonen, zo enorm weinig uit, dat het onverantwoord is om daar veel geld aan uit te geven. Geld dat de economie, de welvaart, de werkgelegenheid, de ontwikkeling, kapot maakt.
Zie daarvoor: GROENE REKENKAMER: www.richel.org/grk/ waarop de teller aantoont dat op het moment dat we dit schrijven,het Kyotoverdrag sinds 16 februari j.l. al 43.942.458.697 euro heeft gekost en dat dit potentieel 0,000594389 graad verschil uitgemaakt kan hebben. Dat betekent dat het voorkomen van één graad temperatuurverhoging 100 biljoen euro zou kosten:
100.000.000.000.000. (honderd duizend miljard). Allemaal op te brengen door de belastingbetaler ten koste van andere producten.

En Bush is de enige van de acht die nu nog zegt dat Kyoto tegen het belang van Amerika is!
En het is niet alleen tegen het belang van Amerika, het is tegen het belang van de hele wereld!

Spannend wat er zich de komende dagen in Gleneagles gaat afspelen.

3 REACTIES

 1. Tsja, onderschat die Amerikanen nou nooit. Reagan had ook al van die gekke libertarische tintjes.

 2. Wie is dus de grootste dictator in de westerse wereld, Bush of de EU? Weg met die EU dus!

 3. Hoe de onderhandelingen gaan in Gleneagles?

  nou zo iets als:
  "We can’t trust people who have such bad food," Chirac was reported as telling German Chancellor Gerhard Schroeder and Russian President Vladimir Putin on Sunday.

  He also said Britain’s only contribution to European agriculture was mad-cow disease.

  http://www.cbc.ca/story/wor

  Nog maar een artikel over subsidies, van de UN zelfs. Zal Annan dit artikel gelezen hebben? denk het niet.
  http://www.un.org/ecosocdev

Comments are closed.