Sinds 1997 had ik geen bezoek gebracht aan de Achipel des Comores.
Na aankomst viel mij terstond op hoe het land na mijn laatste bezoek geen enkele vooruitgang had geboekt. Alles was even vervallen en vies. Mijn koffers waren niet aangekomen en helaas was er in het hele land geen enkele winkel die overhemden verkocht in een westerse maat. Na lang zoeken bleek er zegge en schrijve een winkel in het land te zijn die gillettemesjes verkocht. Aanschaffing van een gillete- apparaat plus een paar mesjes kostte mij circa 30 euro.

Het gebrek aan vooruitgang was echter omgekeerd evenredig aan de vriendelijke bejegening die ik van verschillende ambtenaren en alle andere personen die ik ontmoette, mocht ondervinden. En aan ambtenaren bestaat er op de Comoren geen gebrek!
Om onbegrijpelijke redenen is dit het enige land ter wereld waar men na een stempel ontvangen te hebben op de luchthaven de volgende ochtend een bezoek moet brengen aan het hoofd van de immigratiedienst: heel vreemd, want dit was dezelfde persoon die de paspoorten stempelde op de luchthaven.
Hierna ontmoette ik deze vriendelijke man nog een keer bij de plaatselijke bank en bij mijn vertrek zagen wij elkaar weer in de hal van de luchthaven. Wij scheidden als persoonlijke vrienden.
Iedereen scheen geïnteresseerd te zijn, het land te verlaten en velen schenen hun zinnen gezet te hebben op Mayotte, een eiland van de Comoren dat in 1960 de onafhankelijkheid weigerde en thans een welvarend Frans overzees departement is.
De vertrekhal van de luchthaven had een aanzienlijke verbetering ondergaan. sinds mij laatste bezoek. De republiek beschikt nu over niet slechts een, maar zelfs twee uitgangen op het vliegveld. Eigenaardig was dat beide uitgangen hetzelfde nummer droegen: het nummer twee.
In het vliegtuig van de Air Madagascar kreeg ik een krant in handen die interessant nieuws bracht. Een lening van 37 miljoen dollar, eens aan Madagascar verstrekt, kon niet afgelost worden. Deze lening hoefde daarom niet terugbetaald te worden. De krant meldde dat dit de 32ste lening was die vergeven werd. Maar er was nog meer goed nieuws : de Verenigde Staten van Amerika zouden deze week gereed zijn om een nieuwe lening te storten: een bedragje van 100 miljoen dollar!
Arme westerse belastingbetaler !
Hugo van Reijen
Port Louis, Mauritius

13 REACTIES

 1. Ga je toch lekker in Amerika wonen.
  Het hele verhaal boeit me ook trouwens niet.
  Wat wil je nou vertellen?
  Dat we arme westerse belastingbetalers zijn?

 2. [1] Wat ik wil vertellen is dat wij in Europa ongetwijfeld bedolven zullen worden onder Afrikaanse ontwikkelingshulp, zodra ons peil beneden het Afrikaanse gezakt zal zijn.

 3. [2] Hugo,

  Wat kost grond daar eigenlijk ? Kun je
  daar tegen een voordelige prijs een
  villa kopen ? Als iedereen daar weg wil,zijn er misschien koopjes te doen of zie ik dat verkeerd ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. [1]

  nee, een verhaal lezen wat je niet het minste boeit en het vervolgens ook nog totaal niet begrijpen getuige het commentaar erop.

  dan ben je wel een heel triest figuur.

  maar ja, dat zijn alle linksen.

 5. [3] [3] Villa’s in Johannesburg zijn onverkoopbaar of sterk in prijs gedaald.
  In de Kaapprovincie zijn de prijzen sterk gestegen, omdat velen daarheen willen verhuizen.

 6. Misschien was het Europese bestuur in die landen zo slecht nog niet, getuige het verval en de ineenstorting van de meeste Afrikaanse economieen.

 7. Het is bekend dat na de oorlog de VN de dekolonisatie hebben gepromoot, maar niet de daaropvolgende sovjetisering. Somalie en de hoorn van afrika zijn daar duidelijke voorbeelden van, en de gevolgen navenant.

 8. [6] Op de Comoren heb ik geen enkele buitenlander ontdekt die daar permanent woont.
  Het is in al deze ex- Frans koloniale gebieden zo, dat er wel een paar Fransen zijn, die elkaar bij toerbeurt afwisselen.
  Aan het hoofd van al die landen staat een kind des lands, maar direct achter hem staat een Fransman die uit de publiciteit gehouden wordt om nationale gevoelens niet te kwetsen. Hetzelfde is het geval bij de Centrale Banken en nog een paar instellingen.Al deze landen beschikken over een munteenheid die aan de euro gekoppeld is en door Frankijk gegarandeerd wordt.

 9. [3] Het aankopen van villa’s in dergelijke klanden leidt gewoonlijk tot grOte ellende. Het gemakkelijkste deel is de aankoop, daarna komt de rest.

 10. [3] Het aankopen van villa’s in dergelijke landen leidt gewoonlijk tot grote ellende. Het gemakkelijkste deel is de aankoop, daarna komt de rest.

 11. [3] Het aankopen van villa’s in dergelijke landen leidt gewoonlijk tot grote ellende. Het gemakkelijkste deel is de aankoop, daarna komt de rest.

Comments are closed.