Op het staatsjournaal zag ik alweer de nodige mensen de nodige onzin beweren over dat in deze tijden van terreur de privacy van de burgers moet wijken omwille van de veiligheid. Uiteraard in naam van deze zelfde burgers, terwijl regelmatig in het nieuws is te lezen dat de staat geen malle moer onderneemt om burgers te beveiligen.

De familie Van Gogh kan er bijvoorbeeld over meepraten. Als politici en hun hoernalisten praten over veiligheid, bedoelen zij in mijn ogen hun EIGEN veiligheid. En inderdaad voor hun eigenbelang is geen moeite er een te veel. Een aantal politiefascisten meent dat zelfs onze PIN codes, GSM gegevens en al het denkbare 24 uur per dag, 7 dagen per week vastgelegd, gevolgd en opvraagbaar moeten zijn. Dit allemaal in naam van onze vermeende veiligheid.

Ik geloof er niet in. Camera’s en grootschalige controle zal slechts leiden naar een staat waar alleen vrijheid en veiligheid bestaat voor de bureaucratische elite en de rest mag het zelf uitzoeken. Dat laatste lijkt mij touwens een prima eerste stap op weg naar meer veiligheid. De overheid heeft met haar onnozele beleid de burgers verplicht om zich 24/7 als weerloos slachtoffer te moeten opstellen. Wat leidt dan wel naar zowel meer vrijheid als meer veiligheid? Eerlijk gezegd weet ik het volledige antwoord niet. Maar stap 1 is dat burgers zich onbeperkt moeten kunnen verdedigen tegen inbrekers, straatrovers, verkrachters, en alle andere boeven die geweld initieren. Hoe het op collectief niveau verder moet worden geregeld is denk ik een interessant discussiepunt voor de rest van deze ‘draad’. Ik vind mijn privacy belangrijker dan het soort ‘veiligheid’ dat de overheid namens mij meent te moeten handhaven. Ik regel mijn zaken liever zelf en ben bereid een zeker veiligheidsrisico voor lief te nemen als dit betekent dat mijn leven verschoond blijft van bewakingscamera’s, RFID chips, legitimatieplicht en opslag van mijn internetsurf-gedrag.

En de politie? Ach, die staan denk ik ergens bonnen te schrijven. Daar zijn zij erg goed in, ik las laatst dat zij vorig jaar al hun bonnen-doel voor 2006 hebben gehaald. Hulde voor deze helden en hun dubbele moraal. Want gisteren zag ik voor de zoveelste keer zo’n blauwe hork het gaspedaal diep intrappen toen het wachten voor het rode stoplicht hem niet zinde. De politie zal hooguit terroristen oppakken als die door de stad rijden met een kapot achterlicht op hun auto vol explosieven… En dan zitten ze vast tot een Pipo de Justitieclown hen weer vrijlaat wegens ‘gebrek aan bewijs’.

U mag het zeggen…

13 REACTIES

 1. De Stasi had ook uiteenlopende manieren om de burgers van de DDR in de gaten te houden en dat soort praktijken wens ik hier niet mee te maken.

  Wie beschermt ons tegen de overheid? De terreur die door de overheid is gepleegd (Nazi-Duitsland, de Sovjet-Unie) en wordt gepleegd is vele malen groter dan de terreur van oa moslim-fundamentalisten

 2. [1] "Wie beschermt ons tegen de overheid?"

  Ewl, KZ, ik geloof dat we dat ZELF moeten doen. Een ander doet het niet voor ons.
  De weg daartoe is moeilijk en lang.
  Maar we moeten ergens beginnen.
  De eerste stap, waar we allemaal beetjes aan kunnen bijdragen is het verspreiden van de libertarische gedachte dat "ieder mens recht heeft op zijn eigen leven en eigendom".
  Bvb door te zorgen voor meer bezoekers op de Vrijspreker. Als we daar tienduizenden kunnen krijgen, dan gaat de vrijheidsgedachte ook wel doordruppelen.
  Artikeljes "doorsturen" is al heel gemakkelijk. Je weet nooit wat er met een idee gebeurt!

 3. [2]
  Hub,

  Hoeveel mensen bezoeken deze site gemiddeld eigenlijk? Ik wil niet erg pessimistisch zijn, maar libertarisme heeft zelfs op internet toch niet zoveel aanhangers? Laat staan in Nederland. Of onderschat ik dit?

 4. De overheid heeft als primaire taak onze veiligheid, vrijheid en grondrechten te beschermen en verdedigen. Zodra ze aan een van die drie gaat peuteren om een andere te kunnen uitvoeren is er sprake van wanprestatie. Nog veel erger is het als ze geen van deze drie aankunnen en helemaal een ramp is het als zij vergeten dat deze drie taken de kern van hun bestaansrecht vormen. Dat laatste is de afgelopen decennia meer en meer het geval in Nederland evenals in de EU. Slachtofferhulp alhier bijvoorbeeld is er als omdat de overheid onze veiligheid niet serieus neemt, er een ondermaats juridisch apparaat op laat voortsukkelen en hoopt er met zo’n doekje voor het bloeden gemakkelijk vanaf te komen. Wij worden inderdaad 24/7 weerloos gehouden en ook nog eens als zuigelingen behandeld. Maar een groot deel (volgens recente polls zelfs weer een kleine meerderheid) van het electoraat vindt dat prima zo. Er is m.i. nog hoop te vinden in het programma van Groep Wilders dat als enige de ‘drie taken’ als kern heeft, een programma dat een libertarier niet onwelgevallig zal zijn en daarmee ook nog eens kans maakt op een stevige stem in het parlement. U heeft het programma vast al gelezen, maar toch hier de link: http://www.geertwilders.nl/… Toch heeft een heel klein deel van het electoraat schoon genoeg van een overheid gevuld met babyzitters en pakt de koffers.

 5. Camerabewaking, Steeds meer krijg je het gevoel in een soort van gevangenis te leven en werkelijk overal en altijd bespied te worden. Nog even en je kan niet meer ademhalen.

 6. [5] ckr vage site, maar kan ’t ook goed gebruiken voor mn betoog.. 🙂

 7. het is geen vage site, het is meer een site waarop bepaalde mensen hun theorieën kwijt willen over het een en ander. misschien zijn het mensen die geen praat partner hebben, geen personen in hun leven die graag naar hun gezeik willen luisteren. gelijk hebbe ze wel, over de bullshit die vandaag de dag nog allemaal speelt in de wereld. maar doe er dan wat aan, of vermijd het om in de visieuze cirkel terecht te komen. ipv dat je op internet gaat zeiken over hoe slecht de wereld wel niet is, en dan gaat wachten tot een of andere koekenbakker reageert op jou zeikerige opmerkingen, met NOG meer zeikerig gedoe van: jaa vind ik ook, alles is kut bla bla bla. ik vind het klinken als: ik ben slimmer dan de meesten en ben me bewust van de klote situatie waar we in leven. nou luister….je maakt het zo klote als je zelf wil..

 8. [11]
  "misschien zijn het mensen die geen praat partner hebben, geen personen in hun leven die graag naar hun gezeik willen luisteren. gelijk hebbe ze wel, over de bullshit die vandaag de dag nog allemaal speelt in de wereld. maar doe er dan wat aan, of vermijd het om in de visieuze cirkel terecht te komen. ipv dat je op internet gaat zeiken over hoe slecht de wereld wel niet is,"

  Waarom begin jij dan feitelijk op deze site te zeiken, zonder iets concreets bij te dragen, cicero ?

 9. het is niet mijn bedoeling iets concreets bij te dragen. wat ik noujuist wil zeggen heeft helemaal niets met het onderwerp te maken van veiligheid etc. ik wil de schrijvers van de teksten iets duidelijk maken.

  dat de mensen hier op deze site niet echt autodidacten zijn, ze ontdekken niets nieuws. iedereen weet en kent het wel waar ze over zeiken. het is puur een kick, als een onbekende jou verhaal vertellen met een knipoog van± hey kerel, jahaa dit weet ik van de wereld, dit is mijn kijk hierop, ik ben lekker opstandig en ben heel wat anders dan de rest. want ik heb commentaar op de overheid. bla bla bla bla bla. ik wil gewoon zeggen dat je niets bereikt hiermee. zeik er niet over maar right een leuk clubje op die actie onderneemt tegen jou probleem.
  understand?

Comments are closed.