- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Verspilling van onderzoeksgeld en subsidie

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verdeelt jaarlijks ¤ 300 mio
Maar wat gebeurt daar nu mee? ( gebaseerd op FD 23 juni Henriette Maassen)

NWO doet vooral aan vernieuwings impulsen, waarbij jonge onderzoekers 3 jaar subsidie kunnen krijgen. Gemiddeld wordt een op de tien aanvragen gehonoreerd.
Een aanvraag kost ca 2 maanden om te schrijven. Tien onderzoekers zijn dus 20 maanden bezig, met aanvragen te schrijven die door meerdere toekenners worden beoordeeld. Daarnaast moet het NWO van alles bijhouden, administreren, voortgang controleren, deelnemers nog eens aanvullende vragen stellen of een presentatie laten houden. Stel gerust nog eens minstens 4 maanden tijd daarvoor.
Zo berekent mevr Maassen dat het toekennen van 3 jaar subsidie, gepaard gaat met 2 jaar werk!
Als wij dan weten dat die subsidie niet uit de lucht wordt gemaakt, maar uit de belastinginkomsten moet komen, dus door productie ergens van af te pakken, dan kunt u hier een mooi voorbeeld zien hoe efficiënt subsidies kunnen zijn.
Op zich ben ik al blij dat dit soort artikelen ook in het FD komen te staan, het geeft aan dat wij hier niet de roepende in de woestijn zijn, maar dat er gelukkig meer mensen beginnen in te zien dat we aan de limiet gekomen zijn van wat er gereguleerd, geherdistribueerd en gesubsidieerd kan worden.
Zo gek zijn wij dan dus niet meer, maar om nu wat minder gekken te krijgen, verzoek ik u om de url van dit artikel of andere van deze blog, naar uw vrienden door te mailen, misschien helpt het u en hen.