Gisteren sloot ik een verblijf van zes dagen in Zuid-Afrika af.
Ik verbleef in Swellendam als de gast van de rector van een particuliere middelbare school die zich ook gedurende de donkere jaren van de apartheid hier nooit iets van aangetrokken had en alle apartheidheidregels genegeerd en op zij geschoven had.

Hoewel deze rector alles van de meest positieve zijde benaderde en een wandelende reclame vormt voor het handhaven van de goede relaties tussen de rassen, kon ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat het land met een sneltreinvaart op weg is naar de afgrond.
Hier volgt een greep uit de doos.
De politiek van de huidige machthebbers (verregaande discriminatie op basis van kleur) stemt de bezoeker niet optimistisch.
Bedrijven MOETEN aanstellingen verrichten op basis van kleur en mogen dit niet doen op basis van bekwaamheid.
Blanken mogen slechts zeer mondjesmaat aangesteld worden, in sommige gevallen maar een of twee procent van het aantal medewerkers.
Het gevolg is dat vele functies vervuld worden door personen die van toeten noch blazen weten. Het resultaat voor de bedrijven is een slecht product tegen hogere kosten dat niet of slecht concurreren kan op de internationale markt en tot een faillissement kan leiden.
Zo worden ook in de wijnbouwsector grote aantallen zwarte personen aangetrokken die geen affiniteit bezitten met het werk. ( wijn wordt niet geconsumeerd in de zwarte gemeenschap.)
Bij aankomst met het vliegtuig in Johannesburg werd het aansluiten op de pier een grote klucht, naar de piloot verklaarde: “Omdat de firma die het contract voor dit werk heeft, hier problemen mee heeft.” Tenslotte, na een half uur, bleek dat de aansluiting in het geheel niet kon plaatsvinden.
De luchthaven van Johannesburg is geworden tot een dorado voor rovers.
KLM verloor hier onlangs een zending gedurende een schietpartij bij het vliegtuig.
Zachtschalige koffers worden routineus opengesneden ,maar ook de beide hardschalige koffers die ik voor mijn vlucht incheckte, verdwenen op onnaspeurlijke wijze en het is de vraag of ze ooit nog op zullen duiken.
De pas afgestudeerde psychiater die ik in Kaapstad ontmoette , kon in de medische branche geen werk vinden: vacatures genoeg, maar alleen voor zwarte of gekleurde personen.
Er is echter een voordeel dat niet onvermeld mag blijven: wie uit een Afrikaans land binnenvliegt zonder visum, wordt routineus toegelaten. Beweerd wordt, dat de meisjes die enige tijd geleden als immigratieambtenaar aangesteld werden, alleen maar een bankbiljet in het paspoort hoeven te vinden.
Misschien is deze immigratie ook wel broodnodig,want in sommige streken lijdt meer dan vijftig procent van de bevolking aan aids: een andere wissel die op het zwaarbeproefde land getrokken wordt en er voor zorgt, dat er een hausse heerst in de begrafenisbranche.

Hugo van Reijen,
Moroni, Archipel der Comoren

12 REACTIES

 1. BBC heeft een documentaire uitgezonden in april over het doen en laten van jonge z.g. echte zwarte zuidafrikanen. Weet U wat hun grote hobby en tijdverdrijf is. Het verkrachten van babies van 1 tot 5 jaar oud. Hoe… overdag. De moeder´mag´soms meekijken of als ze even in de tuin is e.a.. Doktoren kunnen aan het bloed en zaad alleen maar bevestigen en vaststellen.U kunt ook aan de gevolgen voor de meisjes denken als die jongeman aids blijkt te heeben. Weerzinwekkend….Dit doet niet onder voor wat de nazi´s deden. Dit is niet de afgrond, dit is ook trouwens het resultaat van het geld wat door europeanen is overgemaakt.Live aid wordt live aids.Het wordt niet op de t.v. hier vertoond om de geldstroom op gang te houden. Soms lijkt het niet verwonderlijk dat er zoveel aids en ziekten zijn onder zo´n bevolking eerder rechtvaardig.

 2. Van een belgisch congo emigrant weet ik hoe de situtie zich daar heeft ontwikkeld nadat de belgen er zijn vertrokken.Ook wat en hoe het er was en hoe het nu is. Dat zou op live aid eens verteld moeten worden.Is dus ook bewust niet gedaan. Mensen en blanken met een beroep en vakkennis worden vermoord met een kapmes a la mohammed B. Al het geld gaat naar een clan, zeer kleine groep mensen van de bevolking. Ze liggen dubbel over live aid. Nog nooit zo gemakkelijk geld binnen gehad. Land grond, huizen, alles verwaarloosd zodat het filmen van armoede niet zo moeilijk meer is. Het ergste van live aid is dus dat het over een jaar weer moet gebeuren en weer en weer want er sterven steeds meer bewoners (door kapmessers) die nog voor voedsel kunnen zorgen. Wegblijven als remedie…. Geld maakt het alleen maar slechter voor de burgers want er worden wapens en andere middelen van aangeschaft voor het verstevigen van de positie van de machthebber.En dat zijn geen traktoren of landbouwwerktuigen. Als u iemand wil helpen stort niets…

 3. Aartsbisschop vermoordt in Kenia. De man was 76 jaar op weg naar huis en werd´even´doodgeschoten.Denk dat Bob zelf maar eens naar die landen moet gaan. Durft niet eens natuurlijk.Lijkt verdacht veel op rosemuller links lullen en links zakkenvullen

 4. Aartsbisschop vermoordt in Kenia. De man was 76 jaar op weg naar huis en werd´even´doodgeschoten.Denk dat Bob zelf maar eens naar die landen moet gaan. Durft niet eens natuurlijk.Lijkt verdacht veel op rosemuller links lullen en links zakkenvullen

 5. Afgelopen week een interessante documentaire op de BBC over rovende (zwarte) bendes op het Zuid-Afrikaanse platteland. Hier waren Boerenwachten ingesteld die deze bendes probeerden tegen te houden.
  Erg jammer dat de berichtgeving over Zuid-Afrika na het verdwijnen van het Apartheidsregime alleen nog maar positief nieuws & zaken die binnenkort beter gaan bevatten. Men haalt liever Nelson Mandela voor de zoveelste x van stal dan eens een eerlijk beeld te geven.

 6. Vreemd dat Nelson Mandela het hier niet over heeft. Zou deze man wat te verbergen hebben? Onze lieveling van Links Nederland. Zelfs onder hem ging het al fout als je kijkt naar de economische aftakeling sinds die tijd. Mbeki is gewoon een door hem benoemde opvolger.

 7. Heb ook zo n ervaring in Kaapstad. Vroeg aan een taxi chauffeur(bijna zwart) of er voor hem iets veranderd was sinds de apartheid was opgehouden te bestaan. Hij zij,vroeger was je niet wit genoeg nu ben je niet zwart genoeg. Inderdaad het wordt niks daar. Alle landen waar ze de blanken er uit geknikkert hebben zijn al kapot met als beste voorbeeld Mugabe van Rodesia toen was het een exporterend land nu is het kapot en komt niet meer overeind zonder blanke hulp.
  Die linkse bende in Nederland snapt er niets van.

 8. Volgens mij is het ook nog zo dat blanken in eigen land door de regering worden gegijzeld. Het kapitaal mogen ze niet zo maar overbrengen naar het buitenland.. In Nederland zijn ze ook niet echt welkom..

 9. Het zijn de blanken die het land en de bevolking heeft bezet. De armoede is het gevolg van de overheersing. Wanneer accepteert de blanke bevolking dat mensen mensen zijn. zwart of wit. Ik heb het met eigen ogen gezien. De zwarte medewerkers worden nog steeds uitgebuit. Ga terug naar de wortels. Voor de boerenoorlog. En zorg dat je gast bent van dit mooie land.

Comments are closed.