Toen ik pas in Zwitserland was moest ik tanken. Ik stopte langs een doorgaande weg bij een tankstation, opende de tankdop en begon met tappen. Althans dat dacht ik. Een slim apparaatje zorgde ervoor, dat de drie aanwezige pompen alleen NA elkaar de gevraagde brandstof leverden. Bij het apparaatje hoorde blijkbaar een vriendelijke puber.

Nadat hij afgerekend had met de bestuurder van de auto voor mij, keek hij mij eerst meewarig aan, rommelde wat op het paneel van het apparaatje, nam de slang van mij over en vulde de tank. Als Nederlander ben ik helemaal niet meer gewend aan service. Ik tank altijd zelf.
Achter mij stonden nu 4 auto’s, rustig op hun beurt te wachten. De knaap keek een beetje teleurgesteld toen ik hem gepast betaalde…

Ik herinner me van de kruidenier in het dorp van mijn grootouders, dat je daar niet al te veel haast moest hebben. Alles werd voor je gewogen, gepakt en ingepakt. Dat gaf iedereen uitgebreid de tijd om het laatste ‘nieuws’ uit te wisselen, en daar betaalde je dan ook voor!

De kruidenier heeft het nagenoeg afgelegd tegenover de supermarkt. Het was wel oudhollands gezellig natuurlijk, maar wij hebben massaal de voorkeur gegeven aan self-service. We zijn groot genoeg om zelf een kilo witlof af te wegen, en besparen er veel tijd en geld mee. Ook tanken doen we zelf. Geen pubers meer die ons helpen tegen een kleine fooi.

‘Services’ die we net zo goed zelf kunnen doen, doen we tegenwoordig graag zelf. Ook kleine klusjes in huis ‘doe-het-zelven’ we steeds meer. Het mooie is dat we de keuze hebben. Er zijn nog steeds wel buurtwinkels of rijdende-melkboeren of tankstations waar je persoonlijk en vriendelijk geholpen wordt. Wie daarvoor wil betalen kan het krijgen. Wie dat niet wil doet het zelf.

Service is mooi! Uiteindelijk betaal je het natuurlijk altijd zelf, maar dat is een afweging. Gezelligheid is ook wat waard, en is het een prima mogelijkheid voor een gesprekje en een beetje onthaasten! Het geeft een ‘warm’, sociaal gevoel, wat aandacht voor elkaar….

Het vervelende van dat tankstation in Zwitserland vond ik niet DAT ik deze service kreeg, maar dat ik niet kon kiezen. In Amerkia worden je boodschappen snel en efficient ingepakt, terwijl jij tijd hebt om af te rekenen. Service! Maar je MAG best je eigen boodschappen inpakken als je dat echt wilt.
Nu echter MOEST ik wachten. Nou ja, het was vakantie…

Maar terug in Nederland, liep ik weer tegen zo’n service-verlener aan, die mij DWINGT om, betaald en wel, bij hem van de services gebruik te maken! En nu wil ik dat helemaal niet. Het is geen vakantie meer, en ik heb niet het geduld, om op deze gedwongen service te gaan staan wachten, laat staan te gaan betalen voor dingen die ik net zo goed – of zelfs beter – zelf kan doen!

Service ‘voelt’ misschien wel heel gezellig en ‘sociaal’, maar ik zou toch wel graag een keuze hebben! Maar nee hoor. Afname van de diensten van deze ‘service-provider’ is verplicht, uiterst langzaam en erg duur! Achter mij staat inmiddels een rij van honderden wachtenden.
Ik vraag me af waarom de Consumentenbond nog niet reageert….

En als ik dan uiteindelijk mijn paspoort, bouwvergunning, visvergunning, trouwakte, rijbewijs, ondernemers-papieren, schooldiploma, vuilophaalservice, hinderwetvergunning, politiebescherming, APK-keuring of welk ander document of dienst dan ook, eindelijk heb, dan moet ik eerst een waanzinnig bedrag betalen, en dan ook nog dank je wel zeggen tegen de knaap die mij net heeft uitgekleed!

Van allerlei services hebben we inmiddels de mogelijkheid tot self-service. Nu wordt het tijd dat we ook de overheids-diensten ZELF gaan doen.

Net als bij het tankstation en de supermarkt kunnen we dat vaak veel goedkoper en beter dan de overheid. Als ik bijvoorbeeld overvallen word, ben ik daar automatisch als eerste bij, dus wil ik ook graag de mogelijkheid hebben mij-self te servicen, betreffende mijn verdediging in plaats van te moeten wachten op de services van de politie.

Voor wie wil, laten we dan een klein buurt-overheidje over, waar je tegen geringe vergoeding nog eens ouderwets, gezellig in de rij kunt gaan staan!

 

6 REACTIES

 1. Mee eens. Al kun je wel onderscheid maken tussen "paspoort, bouwvergunning, visvergunning, trouwakte, rijbewijs, ondernemers-papieren, schooldiploma, vuilophaalservice, hinderwetvergunning, politiebescherming, APK-keuring of welk ander document of [overheids]dienst dan ook" en de particuliere ondernemer die zelf mag uitmaken hoe hij zijn dienst of product verkoopt.
  De overheid heeft een monopolie, de particulier niet.

 2. "de overheid heeft een monopolie"
  Het wordt tijd dat de NMA daar iets tegen doet.

  serieuze toon:
  Het is wachten tot er een concurerende ‘overheid’ in het leven geroepen wordt. Er zijn redenen genoeg, en het worden er steeds meer. Het enige wat ontbreekt is een duidelijke richting en een boud gesteld doel.
  Tot die tijd slikken wij de pil die we zelf betaald hebben en wij doen dat met plezier. Niet dat de hoofdpijn minder wordt, maar dat is niet belangrijk. Ons is gezegd dat het goed is en dan is dat zo.
  Zeg nog maar eens Aaaaaaa. [1]

 3. [1]
  Inderdaad Hub,
  Dat is wat ik bedoel. Het wordt tijd dat we als particulieren zelf deze services kunnen gaan leveren en afnemen, in vrije concurrenie.

 4. [3] Ik denk dat Hub doelt (zo niet dan ik wel) op deze zin: "Maar terug in Nederland, liep ik weer tegen zo’n service-verlener aan, die mij DWINGT om, betaald en wel, bij hem van de services gebruik te maken!"

  Ik dacht eerst dat je een of ander service benzinestation bedoelde, waarvan ik dacht ‘dan ga je toch gewoon naar een ander’ maar blijkbaar doel je hiermee direct op de overheid. (Abrupte doch subtiele overgang – houdt een mens scherp ;))

  Ontopic: natuurlijk zijn particuliere diensten op ‘overheidsgebieden’ al volop in ontwikkeling zie veiligheid etcetera. Het jammere is dat het met behoud van het betalen van het abonnementsgeld (belasting) is. Dit lijkt me nogal ingewikkeld, dus blijft de keuze beperkt tot een grote overheid of een kleine overheid (nachtwakerstaat). Een tussenweg: een kleine overheid voor de een en een grote voor de ander kan alleen maar voor narigheid zorgen (zie ook vele/alle semi-govermentele organisaties en verzelfstandiging van overheidsbedrijven).

 5. [4] "blijft de keuze beperkt tot een grote overheid of een kleine overheid (nachtwakerstaat)."

  Een kleine overheid dus graag, zo klein mogelijk!! En iedereen bijvoorbeeld zelf de keuze om:
  – zichzelf te bewapenen/verdedigen.
  – daar een bedrijf voor in te huren.
  – lid te worden van de buurt-overheid en z’n vertrouwen te stellen in de lokale veldwachter.

  Da’s tenminste keuze-vrijheid. En geen verplichte winkelnering bij de alwetende staat.

  Mogelijke reclame-slogan voor ’s rijks buurtwinkel:

  "Wij zijn wel de duurste, maar zeker niet de beste!"

  of, om met verzekeringsmaatschappijen te concureren:

  "Haal uw rijbewijs bij ons. Dat levert ons allen weer een nieuw kunstwerk op dit keer in het museum van Smilde! Één halen, zes betalen. Boek NU!!"

  Dat is eerlijke concurrentie.

 6. Service bij het serveren van bier, schijnt ook al minder te worden……althans in Beieren, als het aan de EU ligt. Als het een 1 april grap zou zijn, maar helaas is het 2 augustus.

  http://www.dw-world.de/dw/a

Comments are closed.