Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat invoering van de euro een slechte zaak is.
Nu ook weer de Engelse ex-minister van Financiën, die tot nu toe een van de grootste voorstanders was om Engeland ook de euro te laten accepteren.

“De euro is er niet in geslaagd de economie van de deelnemende landen nieuwe impulsen te geven”.
Ook noemde hij de euro een mislukking voor het toenemen van de productiviteit, efficiency en levensstandaard. Daarvan is niets terecht gekomen; integendeel! De uniforme rentestandaard heeft al bij landen ernstige problemen veroorzaakt. In Italië is er daarom van begrotingsdiscipline al helemaal niets meer te merken.

Een sterke aanwijzing dat men in Engeland van toetreden tot de euro definitief heeft afgezien, is dat er nu vergevorderde plannen zijn om nieuwe Engelse munten te gaan uitgeven. Iets wat men zeker niet zou doen bij een komende overgang op de euro.

Volgens velen zal dit negatieve succes van de euro binnen afzienbare tijd leiden tot afschaffing of uittreden van deze munt .
Binnen de kring van Vrijspreker Medewerkers heeft dit al geleid tot een weddenschap dat iets dergelijks binnen 5 jaar zal gebeuren. Albert stelt dat dit inderdaad gaat gebeuren, Cincinnatus is ervan overtuigd dat de politici steeds wel weer listen en trucjes zullen vinden om de euro op te lappen en te laten bestaan.

De weddenschap is uiterlijk beslist op De Dag van het Kapitalisme, de eerste zondag in juni 2010. (Of zoveel eerder als het uittreden van een land vroeger plaats vindt) De verliezer geeft aan de winnaar een krat bier. Misschien kunnen we de winnaar dan wel uitnodigen om de inhoud met alle aanwezigen bij de viering gezamenlijk op te maken.

Een grote push voor het behoud van de euro zou overigens kunnen komen als Iran zou beslissen zijn olie in het vervolg in euro te verhandelen. Door de spanning tussen Iran en Amerika is die kans niet nul. En het zou ook kunnen verklaren waarom de EU op dit ogenblik zo druk diplomatiek bezig is met Iran.

6 REACTIES

 1. Je hebt dan aan één krat bier niet genoeg hoor, als hier de stemming er goed inzit veroberen we dat op een avondje met zijn vieren. In Brabant schijnt dat trouwens nog harder te gaan.

 2. [1] Ja, je hebt gelijk. Wat doen we daaraan?
  —De twee oorspronkelijke strijders verleiden om de inzet te verhogen?
  —Of meer mensen mee laten wedden. Er zijn daar systemen voor, alleen ik ken ze (nog) niet.
  Jij wel? Dan gaan we dat toch op de een of andere maqnier op gang brengen.

 3. Een interessante kijk op de zaak komt van Martin De Vlieghere, Filosoof in Gent en lid van de Novacivitas-kern.

  http://www.brusselsjournal….
  "The Failure of the Ãœbermensch and the Future of the EMU"

  Hij vermoedt dat de listen en trucjes van politici zullen werken, en daarbij vooral uit één beproefde oppertruuk zullen bestaan: kruipende inflatie.

 4. [2] Is vrijspreker.nl geplaatst op een linux of een windows server?

 5. De euro weg? Begrotingsproblemen? Die zijn opgelost. Waar gaat deze pagina eigenlijk over? Trouwens, ben het wel eens met de basiswaarde van Vrijspreker, die staat geschreven rechtsboven op deze pagina. Gegroet!

Comments are closed.