Niets, maar dan ook niets in dit land is zo irritant als de Belastingdienst. De heren en dames van de Blauwe Brief dus. Deze struikroversbende (mag ik dat nog zeggen, of krijg ik nu ook het OM aan mijn broek?) die eigenlijk niets anders doet dan de zeerovers in de 17e eeuw, die met een zogenaamde Kapersbrief met toestemming van de machthebbers erop uittrokken om geld te stelen, bezorgt mij in toenemende mate het schuim op de bek.

De organisatie is een totale chaos. De ene kantoorpik weet niet wat de andere doet. Kantoor Heerlen heeft onderhand zo’n 6 maanden achterstand met het verwerken van de stortvloed aan formulierendiarree die ze zelf hebben gegenereerd. Alle andere kantoren zijn telefonisch volstrekt onbereikbaar. Een klein voorbeeldje van een telefoontje met de Belastingdienst:
“Kies 1 voor particulier, kies 2 voor zakelijk”, *2*;
“Kies 1 voor het bestellen van loonbelastingkaarten of diskettes…..
… of kies 9 indien u andere vragen hebt” *9*
“Een ogenblik alstublieft, u wordt zo spoedig mogelijk geholpen”
“Al onze medewerkers zijn in gesprek, een ogenblik geduld alstublieft”
Enkele minuten later volgt de volgende boodschap: “Het is momenteel erg druk. Aangezien wij u niet binnen een redelijke termijn te woord kunnen staan, wordt nu de verbinding verbroken. Probeert u het een andere keer opnieuw”.

Andere kantoren maken het nog bonter, die laten gewoon de telefoon minuten lang overgaan totdat je de hoorn erop gooit.

Een andere truc die ze uithalen is het versturen van een aanmaning om binnen twee weken aangifte van iets te doen (plus een aantal forse dreigementen), om vervolgens drie weken later, dus nadat je met het zweet in je handen snel je aangifte hebt ingediend, doodleuk een briefje te sturen dat het allemaal een vergissing was en je eigenlijk pas over twee maanden die aangifte hoeft in te dienen.

Zomaar een paar voorbeeldjes, die ik niet anders kan noemen dan TERRORISME. Ik ben onderhand banger voor de postbode, dan voor een “Noord Afrikaans ogende man met baard en jurk en een hele dikke jas aan terwijl het buiten 30 graden is” in de metro.

21 REACTIES

 1. En er zijn ook zo gruwelijk weinig partijen die pleiten voor het afbouwen van de overheid, op Wilders na dan. Zelfs de "liberale" VVD is zichzelf niet meer.

  Ook de PvdA liet haar ware gezicht zien bij de gekozen burgemeester, omdat ze anders hun uitgerangeerde politici nergens meer kwijt kunnen.

  Terroristen zijn het, van het laagste allooi. Stiekum hoop ik op een aanslag die het complete Binnenhof wegvaagt, op Wilders & Hirsi Ali na. (en misschien nog enkele anderen)

 2. Nu de belastingterroristen zelf al een half jaar achterstallig zijn, is misschien het juiste moment aangebroken voor een massaal belastingoproer. Wie wil het BTW-oproer van de middenstand coordineren ?

 3. [2] BTW heb je als ondernemer het minste last van. Da’s vestzak-broekzak, beetje geld rondpompen. Wat veel interessanter is, is het stoppen van het inhouden van loonbelasting en premies. Gewoon de salarissen bruto uitbetalen. Kan de belastingdienst lekker lang op z’n centen wachten en bij alle indiviuele werknemers gaan innen. Dat wordt echt een feest!

 4. ik heb al eens eerder gezegd hier dat zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk moeten doen buiten het formele circuit. alleen op die manier kan de macht van de staat gebroken worden.

  daar werd niet op gereageerd, alsof dit een dom idee zou zijn. nou, geloof me, ik heb nergens last van hoor v.w.b. belastingperikelen terwijl ik tegelijkertijd in luxe leef. op papier moet je gewoon een zwakkere zijn in dit land, dan ben je echt veel beter af.

  nu begrijp ik natuurlijk ook wel dat het simpelweg ermee kappen en daarmee praktisch alles weggooien waar je hard voor gewerkt hebt geen reeele optie is voor formele ondernemers. hoewel het daarvoor nooit te laat is, je kan bv ook je zaak verkopen.

  maar zolang je het spel van de overheid speelt zul je je ook aan hun spelregels moeten houden en hebben zij macht over jou. je kiest daar uiteindelijk toch zelf voor want je wEet dat als je onderneemt in dit land dat je te maken krijgt met een ondoordringbaar oerwoud aan stompzinnige regelgeving en belastingen.

  ik vind het al erg zat dat ik word genaaid bij veruit de meeste zaken die ik consumeer, want daar kom ook ik niet onderuit. maar het gaat mij te ver om krom te moeten liggen om uiteindelijk maar een deel van wat ik maak zelf te mogen houden.

  het allemaal leuk en aardig om er hier mooie libertarische ideeen op na te houden, maar wat koop je ervoor als je het niet in de praktijk brengt? erover klagen helpt echt niet.

  er is niks leukers dan lekker bezig te zijn zonder daarvoor belast te worden.

  het kost natuurlijk ook wel tijd en energie om zo onzichtbaar als maar mogelijk is te blijven en imuun voor die regelgeving te zijn maar dat is alleen maar een leuke hobby.

  gegroet.

 5. Het laatste wat ik heb gehoord is, dat de belastingdienst een intern onderzoek pleegt naar corruptie van inspecteurs die de buit die via gerechtsdeurwaarders wordt geind in eigen zak zouden steken. Heeft iemand daar al iets meer over gehoord?

 6. Een belasting opstand kan alleen uitgevoerd worden door de bedrijven. De bedrijven betalen alles. Het probleem is dat je 1 lijn moet vormen. Dit kan met behulp van de werkgevers organisatie. Maar ja…die lopen aan de hand van vadertje staat. Toch is een belastingopstand een heel goed idee. Dus geen afdrachten meer doen, geen belastingen (dus ook geen loonheffing) meer betalen. Hoe lang zal het duren voor de staat geen geld meer heeft om de lonen van hun ambtenaren te betalen? Wie gaat de achtergehouden belastingen incasseren?

 7. [4] Ja, natuurlijk is dat een goed idee. Hoe minder geld de staat krijgt, hoe minder ze je lastig kunnen vallen.

  Zoals eerder gesteld, om in Nederland geen (of minimale) last van de barrières van de overheid te hebben, zijn er twee mogelijkheden:
  1. de barrières verwijderen.
  2. Methodes vinden om er langs of overheen te gaan.

  Dit laatste is het advies waar Vlad op doelt.

  Zou het mogelijk zijn dat we hier in deze kolommen daarvoor tips en adviezen aan elkaar doorgeven? Eventueel een afzonderlijke rubriek voor openen? Dit zou dan de staatsinkomsten meer beïnvloeden dan als iedereen zelf het wiel moet uitvinden.
  Uiteraard moet dit zodanig dat het geen problemen oplevert!

 8. [7] Hub,

  Zou interessant zijn maar het probleem is dat je aan sommige zaken beter geen
  ruchtbaarheid geeft : je weet nooit wie er mee leest.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [7] [8]

  inderdaad is het beter dat niet al te vrijelijk rond te strooien op het openbare internet. want dan zou je misschien WEL eens de aandacht trekken van de overheid. daarom blijf ik zelf ook liever onbekend.

  "zodanig dat het geen problemen oplevert"

  als je het een beeetje goed bekijkt – de omstandigheden kunnen verschillen maar ik denk dat de meesten heus wel weten hoe – blijf je zelf uit de problemen waarbij er 3 voordelen te behalen zijn.

  want 1; enerzijds hou je meer in de tas.

  2; zonder al te veel energie kwijt te zijn aan stompzinnige regelgeving.

  3; en anderzijds heeft de staat hierdoor minder inkomsten en op termijn dus minder middelen om te ‘verdelen en heersen’.
  gegroet.

 10. [6]
  De bedrijven meekrijgen…

  We zouden kunnen beginnen met de detail-handel zo ver te krijgen dat ze alles in "BRUTO" prijzen vermelden. Op de kassa-bon staat dan het bruto totaal – dat wat je aan de winkel betaald – en dáár onder het BTW bedrag.

  Ja, ja, ik weet het, dat is natuurlijk onhandig, dan weten de mensen in de winkel niet precies wat ze straks kwijt zijn enzo…

  Het maakt echter schrikbarend duidelijk dat als je voor 100¤ boodschappen doet, je 119¤ moet betalen! Gewoon 19¤ weggegooid (gestolen) geld.

  De brandstof- drank- en tabaks-handel dit laten doen werkt zelfs nog beter!

  Ik ben echter bang dat hier weinig animo voor is. De staat is corporatistisch en de grote bedrijven zijn etatistisch. Zo houden ze ons samen arm en samen dom.

 11. [10] P.S.
  Libertarische MKB-ers zouden hier natuurlijk wel mee kunnen beginnen!

  Misschien doet een goed voorbeeld goed volgen? ….

 12. [11] Ik heb een leverancier die gewoon de rekening maakt, en er als afzonderlijke post bij vermeldt:
  BTW: xxxx euro.

  Dat is waarschijnlijk laagdrempeliger en dus meer haalbaar (als eerste stap)

  Maar ook dat vereist weer iemand die daar achteraan trekt en er de energie en tijd voor heeft.

 13. [1] Hirsi Ali is anders ook niet bepaald libertarisch. Wil Islamitisch onderwijs verbieden. Is dat nou vrijheid? Als je echt vrijheid wil, dan moet je die Hirsi Ali zeker niet laten zitten.

 14. [13] Precies! Eens een sociaal-democraat, altijd een sociaal democraat.

 15. [14]
  Da’s niet waar. Ik was eens sociaal democraat, inmiddels niet meer.

 16. [12] Hub, een van m’n volgende projecten is op een commerciele manier de parkeerbonnen terreur aan te pakken. Best wel geraffineerd en toch zeer effectief !

 17. [13] Als ik die Hirsi Ali hoor praten val ik altijd in slaap…

 18. [17] Laat eens horen hoe dat gaat.
  Mogelijk kan de Vrijspreker behulpzaam zijn met de marketing?

 19. Ha ha, als ik dat doe pakt misschien iemand anders m’n idee af 🙂 Zodra de website af is stuur ik wel een mailtje (info@devrijspreker.nl ?) Waarschijnlijk zal de website ook in de media komen en zullen de heren politici er ook actie tegen ondernemen. Maar dan zijn door alle publiciteit er al zoveel klanten dat ik makkelijk een bullit-proof server in Iran of China kan veroorloven…

 20. [12] Hub, Toevallig kwam ik net bij het overdenken van een case op een nieuw project. Helaas heb ik hier niet het vermogen, tijd en kennis voor 🙁

  Het gaat als volgt:

  Een uitzendbureau genaamd "Uitzendbureau De ontslaners BV"

  Dit uitzendbureau heeft mensen in dienst die alle technische en geraffineerde kneepjes weten om probleem werknemers met een contract te ontstlaan.

  Stel een kleine winkelier genaamd "De kleine zelfstandige" heeft in een vrij domme bui een personeels lid aangenomen en hem gelijk een contract gegeven. Dit personeels lid is steeds "ziek", chagrijnig tegen klanten, etc. Door deze situatie is "de kleine zelfstandige" bijna faillet. Maar dan schakelt deze winkelier het bedrijf "De ontslaners BV" in en binnen de kortste keren staat het dwarse personeelslid op straat, met of zonder strafblad.

  Ook hier betekent weer dat "De ontslaaners BV" gratis publiciteit krijgt van de Media !! Kortom, een gat in de markt. En omdat het een nieuwe markt betreft is "De ontslaners BV" gelijk monopolist!

  Als iemand anders wel het vermogen, tijd en kennis voor heeft zal ik hem graag willen assisteren!

Comments are closed.