Voor zover ik heb kunnen nagaan, bestaat er in Nederland helemaal geen wettelijk stakingsrecht. In 1961 heeft Nederland wel het Europees Sociaal Handvest ondertekend. Daarin is vastgelegd dat het stakingsrecht diende te gelden voor álle werknemers inclusief ambtenaren en als gevolg daarvan, is in 1979 het stakingsverbod voor ambtenaren geschrapt. Sindsdien is het aan de rechter om te beoordelen of een staking rechtmatig is.

Toch lijkt er bij vakbonden het idee te bestaan dat staken een recht is. Ben je het niet eens met je werkgever, dan stop je gewoon met werken. ‘Onder druk zetten van de werkgever’ heet dat, om hem te dwingen jou gelijk te geven. De werkgever is namelijk altijd een kapitalistisch zwijn die enkel erop uit is om rijk te worden over de lijken van de arme werknemers.

Omdat werkgever – de overheid in dit geval – en vakbonden het nog niet eens zijn over een salarisverhoging voor ambtenaren, leggen de gemeentereinigers in Amsterdam het werk een weekje neer. In al haar goedheid heeft de vakbond nu besloten rond de Dam en het Rokin dagelijks een keer vuil op te halen en de straat te vegen ‘in het kader van de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid’. De gemeente Amsterdam ziet na deze afspraken voorlopig af van het inhuren van een particulier reinigingsbedrijf. “Er mag gestaakt worden, maar ik ben blij dat wij samen met het stadsdeel Centrum en de vakbonden deze afspraken hebben kunnen maken”, aldus burgemeester Cohen.

Het MKB geeft zich minder snel gewonnen. “We gaan alle ondernemers oproepen hun contract met de gemeentelijke reinigingsdienst op te zeggen en een particulier bedrijf in te schakelen”, aldus voorzitter F. Houterman van het MKB Amsterdam.

Ik vind het jammer dat ‘kapitalist’ Cohen blij is met deze oplossing. Graag had ik gezien dat de overheid een particulier schoonmaakbedrijf ingezet zou hebben. Ik heb nooit begrepen waarom het schoonmaken van de straat, eigenlijk door ambtenaren zou moeten gebeuren.
Al met al een gemiste kans, om aan te tonen dat dit heel goed door particulieren gedaan kan worden. Misschien zelfs beter! Misschien zelfs goedkoper! Concurrentie voor de monopolist de stads-reinigingsdienst.

Overheid en vakbond. Twee zombies uit de tijd van koningen en gildes. En ondertussen moeten werknemers en werkgevers maar zien dat er in dit land ook nog brood op de plank komt.

Vakbondshistorie
Telegraaf, 15 aug. 2005

4 REACTIES

  1. Staken is toch gewoon "werk weigeren"? En is dat dan weer niet een reden voor "ontslag op staande voet"?
    Ik heb nooit goed begrepen wat er verkeerd is aan deze redenering.

  2. Los van het al dan niet werkweigeren laten de stakers en vakbondsfossiel ABVA/KABO zich ook weer van hun meest kleinzielige kant zien. Men gaat pas staken als er een groot massaevenement in de stad is met veel internationale media aandacht. Zo van "kijk eens hoe stoer wij zijn…" En waar gaat het om? Ik geloof om iets kleins als een kwart procent loonsverhoging. Op AT5 (het televisie sufferdje van Amsterdam) vertelden de stakers dat "de verkeerde mensen altijd de dupe zijn van dit soort stakingen" Klopt helemaal. Dus wat mij betreft wordt voortaan het vuilnis opgehaald door een particulier bedrijf en wordt de gemeentedienst opgeheven. Als belastingbetaler (reinigingsheffing) zou je volgens mij geld moeten kunnen terugvorderen vanwege wanprestatie door de gemeente. Al heb ik zo’n vermoeden dat overheden zich ‘wettig’ hebben ingedekt tegen dit soort claims. Wie weet er meer van?

  3. Idd het zou al lang geleden moeten zijn gebeurd dat de stadsreiniging door particuliere bedrijven werd overgenomen. Die luie op stakingen beluste ambtenaren moeten gewoon massaal worden ontslagen en vervangen door mensen die wel willen werken en er niet voor terugdeinzen om hun productie te leveren voor de Nederlandse economie. Maar ja het PvdA-watje Cohen wil dat niet natuurlijk, hij wil liever zoete broodjes bakken. Dus ook Cohen moet opzouten. Dat vindt de meerderheid van ons Amsterdammers.

Comments are closed.