De on-line boekenverkoper Bol.com verkoopt via internet boeken met korting. Dat mag niet van het “Commissariaat voor de media”.

Van het Commissariaat mag dat wel als er boeken aan studenten worden verkocht. Via het internet is het natuurlijk gemakkelijk om je als student op te geven.

Maar waarom mag dat alleen aan studenten? Waarom mag mijnheer Bol zijn boeken niet verkopen aan iedereen voor de prijs die hij zelf wil? Of zelfs nog extra korting geven aan studenten?
Natuurlijk zou een producent of schrijver van een boek de bepaling kunnen maken, en overeenkomen met de verkoper, dat zijn boek voor een bepaalde prijs verkocht moet worden.
Maar waarom moet daar nu weer een officiële instantie de dienst uitmaken?
Een vrije markt voor boeken zal bovendien meer boeken voor meer mensen beschikbaar (betaalbaar) maken.

Het Commissariaat voor de Media is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO)*) met vergaande taken en bevoegdheden. In hoofdzaak met betrekking tot omroepen, maar ook voor de boekenmarkt.
Zij laten de Minister regels vaststellen, controleren dan of deze worden nageleefd en stellen bij niet naleven de boete vast. Door middel van richtlijnen en beleidsregels schrijft het Commissariaat voor hoe het wettelijk kader in de praktijk moet worden nageleefd. Zo niet, dan kunnen ze boetes opleggen tot 225.000.- euro. Het is, net als veel andere ZBO’s, een “regering op zich”. Ze bepalen wat mag, ze controleren dit zelf, en bepalen dan ook zelf de boete!

Sluiting en opheffing van deze ZBO zou een goede stap zijn in de richting van een betere, rechtvaardiger, vrije maatschappij.
———————————————-
Meer over ZBO’s inde serie van Harry Stulemeijer: Is Nederland een democratische rechtsstaat? en in het bijzonder in deel 4

Zie www.vrijspreker.nl/blog/?it…

9 REACTIES

 1. Hub, je was me net voor 🙂

  Eigelijk zou nu iemand die geen student is moeten opstaan en een proces tegen ZBO moeten beginnen. Namelijk dat de regeling van de ZBO (dat alleen studenten korting mogen krijgen) in strijd is met de grondwet art 1. Dat kan ZBO namelijk in een groot wespennest lokken.

  Overigens de melding: "Het is voor het eerst sinds de Wet op de vaste boekenprijs dat het Commissariaat voor de Media een dergelijke maatregel neemt." zegt al genoeg…..

 2. wat is een ‘commissariaat voor de media’ nu weer voor iets?

  en hoezo zelfstandig?

  dat beurt toch gewoon afgeperst geld, net zoals alle staatsintstituten?

 3. [3] Blokken deze spammer. Beter dit kabinet dan een PvdA kabinet !!

 4. [4]
  "off topic"

  Grappig, censuur willen toepassen op een blog welke zich vrijspreker noemt.

  Wat voor onderneming (met tijd over) heb je, of ben je nu met vakantie ?

 5. [6] Het is niet toebrengen van censuur maar dat iemand op een forum spamt en dan ook nog iemand met socialistische ideeen.

  "Wat voor onderneming (met tijd over) heb je, of ben je nu met vakantie ?"

  De laatste zes jaar heb ik maar 1 keer vakantie gehad en die was vorig jaar 🙂

 6. [6] [7] Wacht effe, Jetze.
  Als Mike adviseert om iemand die op een privé eigendom spam spuugt te blokkeren is dat geen censuur.
  mike mag dat altijd adviseren.
  De Vrijspreker is altijd vrij om daarmee te doen wat ze zelf willen.

  Censuur wordt door een overheid uitgeoefend, en als je je daar niet aan houdt, gebruiken ze geweld.

  Het is misschien een goed idee om CENSUUR toe te voegen aan de libertarische Vrijspreker Woordenlijst.

 7. [6] "wat voor onderneming heb je."
  Jetze, dit is geen website exclusief voor ondernemers, en Libertarisme is al ZEKER niet enkel voor ondernemers.

  Onze overheden naaien zowel rijk als arm, net de armen hebben het meeste belang bij kapitalisme, loontrekkenden hebben belang bij goed draaiende bedrijven etc etc etc

  Het is net bij gewone mensen dat we libertarisme ook ingang willen doen vinden door hen duidelijk te maken dat zij er financieel belang bij hebben en dat hun levenskwaliteit er bij wint.

  1 socialistische ‘bekeerling’ is meer waard dan 10 overtuigde ondernemers.
  (boutade)

Comments are closed.