Meestal staan we er niet bij stil dat er in Nederland ook armoede is. Maar als je een artikel uit USA-Today onder ogen krijgt waar speciaal over Nederlandse armoede geschreven wordt, sta je toch even te kijken.

We werden op het artikel “Dutch poverty grows, thousands rely on handouts” *) gewezen door een regelmatige bezoeker van de Vrijspreker.
Onder andere wordt daarin verwezen naar de particuliere voedselbanken waar mensen in de rij staan om een pakketje eten te krijgen. Mensen die niet rond kunnen komen van de “Bijstand” of andere overheidshulp. Het aantal mensen dat voedselhulp krijgt is in korte tijd opgelopen van 600 naar 5000. En duizenden kunnen niet geholpen worden.
Vooral opvallend omdat het welvarende Nederland niet geassocieerd wordt met soepkeukens en broodlijnen!

Volgens het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) leven in Nederland minstens 11% van de bevolking in armoede. Dat zijn 700.000 tot 800.000 huishoudens. De armoedegrens gerekend bij een inkomen minder dan 10.000 euro voor alleenstaanden en 19.000 euro voor een gezin met twee kinderen. (getallen uit artikel).

De verwachting is dat het alleen maar erger wordt. De economie draait niet goed en alle hoopgevende voorspellingen van de overheid dat het beter wordt, blijken loze kreten. De enige oplossing is meer gaan produceren waardoor er meer te consumeren komt.
Maar daarvoor zou de overheidsbetutteling zowel uit Den Haag als uit Brussel zwaar verminderd moeten worden. En dat zien we de politici nog niet doen.
———————————————————————————–
*) Zie:http://www.usatoday.com/news/world/2005-08-21-netherlandspoverty_x.htm
We stellen het altijd op prijs als onze bezoekers commentaar en/of suggesties hebben. Ook al kunnen we het niet altijd allemaal verwerken.

10 REACTIES

 1. [1] Perfecte reclame indeed. Laat precies zien dat onze welvaartsstaat niet werkt en dat de armen in de armen (hehe) gedreven worden door effectieve prive-initiatieven.

  Als nu genoeg NL kranten dit overnemen kunnen we tot een beetje meer bewustwording komen in Nederland (vooral bij politici natuurlijk).

 2. [1] Mooie uitspraak van voormalig US-ambassador Rockwell Schnabel:

  "The more they try to protect the old jobs, the fewer new ones come in … We are risk takers, we are entrepreneurs. The Europeans are risk-averse."

 3. [3] "The Europeans are risk-averse."
  Een belangrijke rem in de welvaartsvergroting.
  Geniale lieden, die risico zouden kunnen nemen om bvb rijk te worden, doen dat niet omdat het "niet loont"
  Op de eerste plaats is bij succes iedereen jaloers op je.
  Op de tweede plaats wordt bij succes een groot deel van je eigendom afgepikt, en krijg je allerlei lasten, controles enz.
  Beter is eenvoudig een baantje bij de gemeente, vast salaris, vast pensioen, geen gelul! Geen welvaartsvergroting.

 4. De te verwachten reactie uit links-politieke hoek: ‘Schandalig ! Gezinnen die honger lijden! Hier moet een eind aan komen! De schuld van dit kabinet! De overheid moet onmiddelijk een noodfonds oprichten die etc. etc.’
  Dit noodfonds mag betaald worden door de burger waardoor de belastingmolensteen om zijn nek nog zwaarder wordt. Gevolg: nog meer koopkrachtverlies, failliete bedrijven en wegvallende banen. Reactie: ‘Schandalig ! Gezinnen die honger lijden! enz.

 5. [5] "De overheid moet onmiddelijk een noodfonds oprichten die etc. etc."

  Wat dacht je van giro 555? "Help de Nederlander de winter door !!"

 6. Hoi

  Wat een mooie site is dit zeg.

  Er mag alleen wel wat meer kleur in!

  Wit en blauw zijn saaaaaai.

  Groet van B.B.L.

Comments are closed.