Tijdens het rondsnuffelen van m’n al lang betaalde inkomende-facturen vond ik een mooie factuur (eigelijk meer een sommering) van de stichting Reprorecht. Deze veronderstelde namelijk d.m.v een “gedegen” marktonderzoek dat ik doormiddel van mijn kopieermachine kopieën zou maken van tijdschriften en dagbladen.

Het feit dat helemaal niet rekening werd gehouden met het feit dat ik dat helemaal niet deed en dat ik nauwelijks het gecencureerde nieuws hier in Nederland volg deed m’n wenkbrauwen doen fronsen. Noch was er de mogelijk om d.m.v een antwoord-formulier dit aan te geven.
Maar goed, stel dat ik lid was van de PvdA en de Volkskrant las. Waarom zou ik dan in hemelsnaam een artikel kopieren voor zakelijk gebruik? (Wanneer ik namelijk een artikel kopieer voor strikt persoonlijk gebruik hoef ik volgens de desbetreffende AMvB niets te betalen.) Al is het mij nog onbegrijpelijker waarom ik zowieso een kopie van dag of tijdschrift zou moeten maken, maar dat terzijde.

Eigelijk kan ik de achtergrond van deze maatregel en oprichting van de stichting Reprorecht wel bedenken. Er was namelijk al jaren te zien dat mensen steeds minder een abonnement nemen op de krant. Faillisementen van veel kranten waren dus niet uitgesloten. Om dit tegen te gaan hebben deze kranten stevig gelobbyd bij de Beschermheer van het algemeem maatschappelijk Belang: Minister Donner. Meneer Donner zag natuurlijk meteen in dat failissementen van kranten tegen het algemeen maatschappelijk belang zouden gaan en bedenkte er resoluut een AMvB voor. Ieder bedrijf moet deze kranten steunen !! En het leukste boven alles is, Donner (minister) mag een AMvB maken zonder dat ook maar van te voren met de kamer te overleggen !

<%image(20050821-newspaper.jpg|160|124|)%>

Samengevat kan er dus verondersteld worden dat Reprorecht meer een soort subsidie vormt voor de bijna failliete kranten. En aangezien de overheid zelf deze subsidie niet wenst te betalen laten ze de bedrijven er maar voor opdraaien. Net zoals Chirac alle EU-burgers laat opdraaien voor het falen van de Franse boeren. Volgens deze redenering zie ik daarom ook geen verschil tussen reprorecht en de EU-landbouwsteun in Frankrijk. Het gaat namelijk allemaal over hetzelfde punt: Met geweld geld afhandig maken van anderen om het onder het teken van ‘de goede bedoelingen’ te besteden aan inefficiënte werkmethoden.

Bedrijven echter die standaard een advocaat in dienst hebben of zoveel aan Reprorecht zouden moeten betalen dat inhuren van een advocaat zeer rendabel zou zijn, hebben geen enkel probleem, die kunnen er gemakkelijk onder uit en hoeven dus ook niet aan deze waanzin mee te doen. Alleen de Small Businesses hebben een probleem, die kunnen dat namelijk niet.

En zo heeft de beschermheer van het Algemeen maatschappelijk belang weer z’n nut bewezen ! Lang leve onze beschermheer ! Hiep Hiep Hoera!

Bijdrage van Mike Madison.

4 REACTIES

 1. Tsja en wat doe je eraan? Niets weerhoudt achterlijke ambtenaren om dit soort stichtingen op te zetten en zich als zorgheer op te stellen voor de arme bedrijven die zich kennelijk niet kunnen verweren. Arme bedrijven die het financieel verlies zo groot vinden dat ze er zelf niet eens achteraan gaan. Ik heb die voorstellen tot betalingsregelingen van Reprorecht (want dat zijn het officieel) braaf beantwoord en de stichting medegedeeld dat wij geen zakelijke kopieën maken en dus niet betalen. Tuurlijk, ze snappen het niet direct en je zult de identieke brief 3x terug moeten sturen op al hun achterlijke reacties. Maar er is geen rechter in Nederland die je dit verplicht om te betalen. Er is namelijk helemaal geen juridische basis. Uiteindelijk gaf de stichting zich dan ook gewonnen en kon ik de centen in de beurs houden. Precies dezelfde diefstal via omgekeerde bewijslast vindt plaats op alle Cd-rom&#8217;s en DVD’s door stichting Thuiskopie. Misschien is het een goed idee om iets als groep op poten te gaan zetten om een teruggaaf van Stichting Thuiskopie aan te vragen?

 2. [2] Je zou een website kunnen openen waar mensen voor bijv 5 euro met een niet-goed-geld-terug garantie een set met bezwaarschriften kunnen kopen. Ik noem maar een zijweg…

 3. Hierbij een reaktie welke ik heb gestuurd naar iemand die er eea van af schijnt te weten:

  Ik heb een faktuur gekregen van Reprorecht.
  Ik beschik niet over een kopieermachine en ook heb ik geen scanner of iets dergelijks.
  Nu probeerde ik via hun website deze gegevens in te voeren. Dit dmv het Debiteurennummer en de Toegangscode.
  Helaas is dat niet mogelijk. Dit systeem werkt niet. Ook ben ik nu voor 24 afgesloten om uberhaubt in te loggen.
  Iets dat zowiezo niet lukt want het werkt niet.
  Als ik de antwoordkaart retour wil zenden moet ik deze voldoende frankeren. Dat is niet normaal. Dit soort bedrijven heeft
  normaliter een antwoordnummer en geen postbus.
  Verder is het niet mogelijk via email met dit bedrijf te communiceren. Alleen telefonisch via een betaallijn is mogelijk.
  Alles lijkt erop dat deze firma een nepfirma is die erop uit is geld van nietsvermoedende bedrijven te innen zonder er iets
  voor
  te doen.
  Ik ben geenszins van plan deze faktuur te betalen temeer daar ik in het verleden ook al heel erg vaak van spookfakturen ben
  voorzien.

  Ik heb de antwoordkaart inmiddels ongefrankeerd verzonden.

  Ik zie Uw reaktie graag tegemoet.

  Vriendelijke groet,

  Jos van Zoest
  DLSE Professional Audio-Equipment
  http://www.dlse.nl
  http://www.synthrepair.com
  http://www.korgrepair.com
  http://www.mike-philco.com
  ++31-(0)653-846722
  ++880-(0)1726-878317

Comments are closed.