In het kader van Sinterkaas spelen *), mag de minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst (VVD), nu scoren door 130 miljoen euro belastinggeld uit te geven aan onderzoek naar medicijnen. Een onderwerp (onderzoek naar medicijnen) waar weinig kiezers bezwaar tegen zullen hebben.

Eerder noemden we dat Aart Jan de Geus een beurt kreeg met 100 miljoen belastinggeld te mogen geven aan kinderopvang. Die kinderopvang is overigens door overheidsmaatregelen in de moeilijkheden gekomen.

Met die 130 miljoen euro belastinggeld gaat Hans een nieuw farmaceutisch onderzoeksinstituut oprichten. Daarin zouden dan universiteiten en industrie onderzoek kunnen doen naar nieuwe geneesmiddelen. Ook zou daardoor de braindrain van Nederlandse deskundigen naar Amerika gestopt moeten worden.

Hans is net in Amerika geweest en heeft daar geleerd dat de Amerikaanse “National Institutes of Health” werken met een overheidsbudget van 28 MILJARD dollar. Dat wil hij als voorbeeld nemen voor het nieuwe “Top Instituut Pharma”. Er staat ons dus nog wat te wachten.

Negen Nederlandse farmaceutische bedrijven hebben al toegezegd dat ze graag meedoen en willen profiteren van dat belastinggeld. Onder andere AKZO en Solvay.
Iedereen die echter logisch denkt, moet onmiddellijk de bezwaren zien. Deze grote bedrijven hebben de overheid helemaal niet nodig, maar willen er wel van profiteren als ze daar kans toe zien.
Zij zullen de eigen research beslist voor zichzelf houden en een dergelijk instituut alleen gebruiken voor zijdelingse research en het vergemakkelijken van het krijgen van vergunningen voor hun producten.

Het belangrijkste is echter dat alles wat de overheid doet, verkeerd uitkomt. We kunnen zonder meer voorspellen dat weer alles veel meer belastinggeld zal gaan kosten dan in het begin gesteld werd.
Het is ook niet de taak van de overheid om medicijnen te ontwikkelen. Dat kan ze beter overlaten aan de particuliere industrie.

Als Hans nu eens die 130 miljoen zou gebruiken voor belastingvermindering, (en veel van zijn collega’s hetzelfde met hun snoepje), dan wordt dat geld door de oorspronkelijke rechtmatige eigenaren besteed op een manier die hen goeddunkt. Misschien zou er dan nog veel meer geld voor medicijnonderzoek beschikbaar komen. Zeker als met deze belastingvermindering ook nog eens het ministerie van volksgezondheid evenredig wordt verkleind.
—————————————————-
Zie ook ” Heerlijk avondje is gekomen…”
https://www.vrijspreker.nl/blog/?itemid=2689#more

1 REACTIE

  1. waarom wordt er eigenlijk van belasting "mee"vallers gesproken in de pers? Volgens mij is het beter te spreken van "tegen"vallers. Er is toch meer belasting betaald?

Comments are closed.