Voor de derde keer kan de regering in Irak het niet eens worden over de concept-grondwet en moet de stemming er over weer worden uitgesteld. Een Sunni-politicus noemt het stuk rijp voor de prullenbak.

Er zijn al gevechten uitgebroken tussen Shia-moslims onderling. Daarbij gebruikten ze geweren en raketgranaten! De Premier verscheen op een spoedtelevisie uitzending om tot kalmte te manen en hij heeft politiecommando’s gestuurd naar Najaf waar de ongeregeldheden waren uitgebroken.

Actie en propaganda om NEE te stemmen bij het referendum in oktober zijn al aan de gang. (Misschien kunnen ze nog wat van ons leren!)
Vooral de Soenies, die in de minderheid zijn, zijn fel tegen een federale opzet. Onder Saddam maakten zij de dienst uit en nu vrezen ze dat zij buiten de olierijkdom zullen vallen.

Het is nog niet zo eenvoudig om westerse democratie in het Midden Oosten te brengen!

2 REACTIES

  1. De Sunni’s hebben ergens wel een punt. Het federaal maken van een land op basis van godsdienst is wellicht niet zo verstandig. Op basis van ethniciteit, zoals Koerden versus Arabieren is wat logischer. Al zal het hun eerder om de olie en de macht gaan.

  2. Ook vrouwen in Irak kunnen heel blij zijn met de nieuwe grondwet. Nu kunnen ze nog als normale burgers leven, als de islam de dienst uitmaakt krijgen ze de status van huisdier, net zoals in Saudi Arabie. George Bush heeft het weer mooi geregeld…

Comments are closed.