Uit een (naar ITV-news) uitgelekt geheim document en foto’s blijkt hoe het komt dat Jean Charles De Menezes door agenten in de Londense tube op 22 juli door een fout werd doodgeschoten.

De stomme fout is al gemaakt toen Jean Charles ’s ochtends om 9.30 uur zijn flat verliet. Toen dacht de politie te weten dat het Hussain Osman was, een verdachte van terroristische aanslagen.
De politieschutters kregen om 10 uur het sein van Positieve identificatie en schoten hem acht keer door hoofd en borst.
De foto’s laten zien dat hij helemaal geen rugzak of andere tas bij zich had en dat hij een gewoon denim jack droeg; niet een dikke winterjas zoals eerder gemeld. Hij gedroeg zich normaal, sprong niet over afzettingen en pakte zelfs een vrije krant. Hij begon pas hard te lopen toen er een trein aankwam.
Er is hier verder geen commentaar van de politie op geleverd.

Fouten en vergissingen zullen altijd wel gemaakt worden. Mensen zijn niet alwetend of onfeilbaar. Maar daarmee is het doodschieten van een onschuldig persoon natuurlijk niet goed te praten.
———————————-
*) zie ook ons stukje en reacties van 6 augustus:”Jean Charles De Menezes R.I.P.”
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

5 REACTIES

 1. Deze informatie is op basis van getuigenverklaringen. Nu wil ik de gebeurtenis niet bagatelliseren maar laten we eerst afwachten of deze getuigenverklaringen op waarheid berusten.

  "Maar daarmee is het doodschieten van een onschuldig persoon natuurlijk niet goed te praten."

  Wie praat het (al dan niet impliciet) goed dan? (Is het bestaan van de UK overheid al een vorm van goedpraten cq logische oorzaak van de gebeurtenis?)

 2. Wat een tragische zaak.
  Was het inderdaad de beoogde Hussain Osman geweest, zou er dan geen haan naar gekraaid hebben?
  Het zou zeker veel eenvoudiger zijn geweest, maar de essentie blijft hetzelfde: arbitrary use of arbitrary power.
  Privé-beveiligingsorganisaties kunnen inzake terrorisme wellicht betere diensten verlenen dan de staatspolitie.
  Hoewel ook dezen uiteraard even tragische fouten kunnen maken.

 3. We wachten het officiële onderzoek af, maar deze berichten zijn tamelijk schokkend. Schokkend omdat een politiemacht die op deze manier terrorisme bestrijdt, alleen bij toeval een echte terrorist kan uitschakelen.. en iedereen die er "verdacht" uit ziet vogelvrij is..

Comments are closed.