Je kon er op wachten. De oorzaak van Katrina is natuurlijk het broeikaseffect. En schuldig voor het broeikaseffect is natuurlijk Amerika en George Bush omdat die het Kyoto verdrag niet ondertekend hebben.

De Duitse (Groene) Minister van Milieu, Jürgen Trittin, heeft dit al uitgebreid verklaard. Hij is kennelijk een politiek deskundige op het gebied van orkanen.

William M. Gray, professor of atmospheric science van Colorado State University verklaart echter dat er niets bijzonders aan de hand is. Het zijn normale natuurverschijnselen die al decennialang zo optreden. Het is alleen maar pech als een orkaan net een kwetsbare route volgt. *)
Er zijn te weinig gegevens beschikbaar om te concluderen dat er meer orkanen optreden dan vroeger en al helemaal niet om aan te tonen wat de invloed van de mens daarop is.

Als je ergens iets aan wilt doen, is het beter te denken over meer, betere en snellere beschermingsmaatregelen. Doordat bij voorbeeld de mensen in New Orleans nu vroegtijdig gewaarschuwd waren, konden door evacuatie heel wat levens gespaard worden. Een dergelijke orkaan zou 100 jaar geleden veel erger gevolgen gehad hebben. Zo is het waarschuwingssysteem voor Tsunamis ook een goede zaak.

Het is verstandig om door de kreten van politici die voor eigen parochie preken heen te kijken. Ook als ze nu weer claimen dat het herstel van de Ozonlaag gekomen is doordat de mensen al minder broeikasgassen in de atmosfeer laten komen.

12 REACTIES

 1. Herstel ozonlaag omdat er minder spuitbusjes met drijfgassen gebruikt worden. Dat hoorde ik vanmorgen ook op de radio.
  Ja,ja. Je moet eens in de gaten houden als in een land het aantal geboortes afneemt. Dat komt dan omdat aldaar niet zoveel ooievaars meer voor komen! 😉

 2. Ik heb van de week een bericht gelezen dat het gat in de ozonlaag boven de zuidpool juist exceptioneel groot is op dit moment…

 3. [2] Niet helemaal; volgens ‘ons’ KNMI is het nog maar de vraag op de ozonlaag zich aan het herstellen is.
  http://www.nieuws.nl/berich

  Wat zouden we moeten doen zonder milieu problemen?
  Trouwens Bush werkt aan plan voor meer luchtvervuiling!!!!
  Hier staat het echt:
  http://www.telegraaf.nl/bui
  Hier wat cijfers, over kolen:
  http://www.pbs.org/now/scie

  US moet China en India ver economisch voorblijven; dat doe je niet met windmolens.
  Overigens de echte vervuiler is China:
  http://www.nature.com/natur

 4. "De Duitse (Groene) Minister van Milieu, Jürgen Trittin, heeft dit al uitgebreid verklaard. Hij is kennelijk een politiek deskundige op het gebied van orkanen."

  Neen Hub, religieuze fanatici laten geen mogelijkheid onbenut met godsbewijsjes te komen. Zo ook hier!

 5. [2] I have read in my books that the ozone layer is always the largest in September as well, it is therefore no wonder that these ecos always start to lament about the ozone layer in that particular month. By the way, one can really find good news about Kyoto and the ozone layer at the website from the Competive Enterprise Institutes in Washington,DC ( http://www.cei.org )…

 6. Hub, heb je voor mij een bron waaruit blijkt dat die minister dat gezegd heeft?
  Ik geloof je wel, maar anderen vragen zich af of dit wel waar is…veel mensen geloven nog in de onkreukbaarheid van politici 🙂

 7. Hier nog een url. Geeft een mooi overzicht van de huidige stand. Asia-Pacific Partnership vs Kyoto.

  Ook wordt aangegeven waarom de US nooit met Kyoto kan instemmen.

  Vooral het eind is interressant: waarom het Asia-pacific partnership WEL wel kan werken, en Kyoto een bureacratische papierwinkel is.

  In november meer …………

  http://www.newscientist.com

 8. De stelling was: "Katrina, ramp New Orleans schuld van Bush!"

  en daar zit wat in!

  Niet op milieugebied, maar wel op het gebied van prioriteiten. New Orleans is murder- en drugs-captital. Een stad met veel armoede en drug-gebruik. Geen stad om geld te investeren in goede dijken en evacuatieplannen.

  Dat drugs vrij moet zijn, en dan tot minder geweld en armoede lijdt, is hier al vaak genoeg betoogd. Maar als een overheid als core business heeft haar bevolking te beschermen (tegen menselijke- maar ook natuurlijke vijanden zoals vloedgolven), dan is het triest om te zien dat Bush liever ‘zijn’ geld spendeerd aan het ‘redden’ van Irak, dan aan het beschermen van z’n eigen arme bevolkingsgroepen.

  Zijn beleid levert twee keer doden op: in Irak burgers en soldaten, en in New Orleans de armere inwoners die niet op tijd konden vluchten, en door de overstroming verrast zijn. En dit terwijl men wist dat zo’n overstroming er een keer aan zat te komen, en terwijl men, meer dan een week geleden al wist dat Katrina niet mild zou zijn.

  Natuurlijk heeft Bush niet persoonlijk Kartina verwekt, maar zijn beleid en prioriteiten hebben de gevolgschade eerder vergroot dan verkleind.

  Zolang de overheid belastinggeld steelt, heeft ze ook de plicht dit aan te wenden ten guste van haar eigen belastingbetalers. Nu roepen dat dit een ‘Natuurramp’ is, is ontkennen dat de overheid gewoon meer belang hecht aan Irak en internationale machtspolitiek, dan aan een paar drugsgebruikers ergens in een stadje in het zuiden.

 9. [9] Jodocus,

  Ter aanvulling een artikeltje van Lew Rockwell waarin die tot de conclusie komt dat rampbestrijding en orkaanpreventie ook best geprivatiseerd
  zouden worden : http://www.mises.org/story/

  The problem here is public ownership itself. It has encouraged people to adopt a negligent attitude toward even such obvious risks. Private developers and owners, in contrast, demand to know every possible scenario as a way to protect their property. But public owners have no real stake in the outcome and lack the economic capacity to calibrate resource allocation to risk assessment. In other words, the government manages without responsibility or competence.

  Can levees and pumps and disaster management really be privatized? Not only can they be; they must be if we want to avoid ever more apocalypses of this sort. William Buckley used to poke fun at libertarians and their plans for privatizing garbage collection, but this disaster shows that much more than this ought to be in private hands. It is not a trivial issue; our survival may depend on it.

  It is critically important that the management of the whole of the nation’s infrastructure be turned over to private management and ownership. Only in private hands can there be a possibility of a match between expenditure and performance, between risk and responsibility, between the job that needs to be done and the means to accomplish it.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 10. [10] Cintus, Ik ben het hier helemaal mee eens.

  Het geld dat mensen nodig hebben om zichzelf te beschermen is hen echter afgepakt. Door drugs te criminaliseren wordt dat ongelooflijk duur en worden mensen de criminalteit ingedrukt.

  Het geweld-door-de-overheid leidt er in dit geval toe, dat New Orleans te weinig beschermd was. Schrijnend vind ik het, dat die zelfde overheid nu schijnheilig doet alsof het een onafwendbare ‘natuurramp’ betreft, terwijl zij in dezen de verantwoordelijkheid draagt voor deze nalatigheid.

  Veel mensen vinden het al moeilijk om in te zien, dat belasting en drugswetten gewelddadig zijn. Nog moeilijker is het voor velen te zien, dat een aantal doden in New Orleans rechtstreeks op het conto van de gewelddadige overheid geschreven kan worden.

  In plaats daarvan hoopt en verwacht men dat de overheid zich als helper/hulpverlener opstelt. De overheid speelt de Good Guy en niemand ziet dat het eigenlijk de Bad Guy is. Schrijnend!

  De overheid is niet de oplossing, zij is het probleem!

  groet en dank voor het artikel,

  Jodocus.

 11. [7] [6] Dank je Mike voor snelle verwijzing voor Kim. Zelf had ik het uit Der Spiegel:
  The toughest commentary of the day comes from Germany’s Environmental Minister, Jürgen Trittin, a Green Party member, who takes space in the Frankfurter Rundschau, a paper friendly with the Social Democrats, to bash US President George W. Bush’s environmental laxity. He begins by likening the photos and videos of the hurricane stricken areas to scenes from a Roland Emmerich sci-fi film and insists that global warming and climate change are making it ever more likely that storms and floods will plague America and Europe. "There is only one possible route of action," he writes. "Greenhouse gases have to be radically reduced and it has to happen worldwide. Until now, the US has kept its eyes shut to this emergency. (Americans) make up a mere 4 percent of the population, but are responsible for close to a quarter of emissions." He adds that the average American is responsible for double as much carbon dioxide as the average European. "The Bush government rejects international climate protection goals by insisting that imposing them would negatively impact the American economy. The American president is closing his eyes to the economic and human costs his land and the world economy are suffering under natural catastrophes like Katrina and because of neglected environmental policies." As such, Trittin also calls for a reworking of the Kyoto Protocol — dubbing it the uncreative title of "Kyoto 2" — and insisting that the US be included.

Comments are closed.