De Iraanse president Ahmadinejad heeft in het parlement weer fel uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem voert de EU een ‘oneerlijke’ politiek tegen Iran. En Nederland is een deeltje van die EU!*)

De EU, onder leiding van Duitsland, Frankrijk en Engeland, heeft geprobeerd met Iran te onderhandelen over het gebruiken van hun eigen kerncentrale.
De vorige week hebben de Iraniërs de EU mensen het bos in gestuurd. Waarna de Verenigde Staten weer terugkwam op haar methode om Iran feller aan te pakken.

Ahmadinejad dreigde dat de EU zich beter koest kon houden want de EU-economie is behoorlijk afhankelijk van Iraanse olie!
De EU wil Iran nu voor de Veilgheidsraad slepen. Daar zouden dan misschien sancties tegen Iran uit kunnen rollen.
En als die ook niet helpen (en doen ze nooit) dan is er altijd nog het bekende Irak-proces: “Gewoon oorlog”.

6 REACTIES

  1. "Gewoon oorlog"

    Olympische Winterspelen en het WK Voetbal is dan ook een wat povere line-up. Laten we het hopen.

  2. En als de Verenigde Spaties zich eenmaal uitspreken voor een offensieve oorlog dan is het nog rechtvaardig ook. Dan kunnen we zonder gewetensbezwaren ook NL soldaten inzetten om het evangelie van de demo(n)cratie aan de Iraniers te laten opdringen 🙁

  3. [2] Het kan een mooie manier voor Bush zijn om de staatsschuld weg te werken.Zo’n 80% van de bevolking (veelal jongeren) wil namelijk van de dictatuur af en wil zo’n zelfde westerse maatschappij welke jaren geleden er ook was. Bush kan daar dan voordeel mee behalen door een deal te sluiten met een paar zeer rijke oliesheiks. Bijv; jullie betalen mij zoveel miljard en ik zorg ervoor dat Iran weer een democratie wordt.

  4. [1] laat Iran gewoon met rust als we allemaal zo blijfen doorgaan komt er een grote oorlog

  5. [3] Ja, hopelijk dot hij dat en geneert hij zich ook niet om dat openlijk toe te geven. Een ingreep lijkt me net zo wenselijk als in Irak. En gezien Bush toch niet herverkozen kan worden, hoeft hij zich zelfs niet druk maken over de perceptie bij de massa van zijn beleid.
    Hij zou dus kunnen stellen: in het belang van de Amerikaanse en de wereldeconomie gaan we de olietoevoer veiligstellen en deze keer zal het ons nauwelijks wat kosten want de Iraniers zelf financieren dit omdat ze ontevreden zijn met hun huidige bewind.

Comments are closed.