De importbeperking op kleding uit China veroorzaakt een onmogelijke situatie voor de Nederlandse textielsector. Er kan voor meer dan 600 mln euro aan winkelwaarde Europa niet binnenkomen, dan is er iets mis. De brancheorganisaties willen dat de quota worden opgerekt. Zij hebben een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Van Gennip en proberen deze week de Europese Commissie direct te benaderen. (FD, p.1 – Tel, p.23)

Met een pennenstreek werden talloze importeurs, die al voor hun spullen hadden betaald!, van hun spullen gescheiden. Die spullen liggen nu nog in douane entrepots en mogen niet uitgeleverd worden. Maar de importeurs moeten wel betalen voor de opslag kosten, elke dag weer.
Ondertussen kunnen de winkeliers niets verkopen, dus geen omzet maken om hun vaste kosten te dekken. En heeft de consument minder keuze, minder concurrentie en krijgt dus met de duurdere inheemse textiel te maken; ook de consument is dus de dupe.

Goed geregeld EU, ga vooral zo door.

6 REACTIES

 1. Het beste argument tegen de EU is de EU zelf. Het is een onredelijk zootje regelcommunisten, maar helaas (nog) in het bezit van te veel macht. Ik verwacht dat de omzet van de inheemse textielboeren er niet noemenswaardig zal stijgen hierdoor, mensen zijn de hoge prijzen beu. Het enige dat tegen Chinese producten pleit is dat het met de rechten en welvaart van de gemiddelde werkende Chinees slecht is gesteld. De Chinese overheid is de EU overheid in het kwadraat.

 2. Communistische trekjes van het hoogste niveau, niets anders dan dat.

  Helaas slaat de armoe niet meteen toe, dat zou goed zijn voor het libertarisme.

  Als de nood het hoogst is…

 3. [1]
  Vrijbuiter,

  Het is zelfs nog erger. Ik las op teletekst dat Nederland geen noemenswaardige textielindustrie heeft, dus wij lijden alleen maar verlies.

 4. [3] Alsof het enigzins uitmaakt of Nederland als geheel genomen lijdt aan deze maatregel en Spanje per saldo bijvoorbeeld niet. Dit onthult juist het collectiviteitsdenken waar deze lumineuze maatregelen van de EC ook uit putten.

  Het gaat niet om (beroeps)groepen of landen maar om individuen. Deze EC maatregel is onethisch niet omdat ‘wij’ (Nederland) verlies lijden maar ieder individu dat doet. Een ieder binnen de EU kan namelijk de hoofdprijs voor kleding betalen waardoor er minder geld over blijft voor andere bestedingen. Het beroemde voorbeeld van Bastiat (http://www.meervrijheid.nl/…) speelt zich ook enkel af op individueel niveau (hoewel zij wel doorwerkt waardoor beschreven EC maatregel – naar het schijnt – nationale gevolgen kan hebben).

  Dat gezanik van ‘als dit dan Nederland dat’ is echt voor politici en andere opportunisten die zich verre zouden moeten houden van de economie (zoals ieder ander instituut overigens).

 5. [4]
  Arend,

  Helemaal mee eens. Ik wilde slechts de absurditeit illustreren van dit soort protectionisme, aangezien "wij" er sowieso geen voordeel van hebben. Ook niet vanuit het argument om "onze" textielindustrie te beschermen, want die hebben "we" (als Nederland i.p.v. EU) dus niet. Voor de andere EU-textielboeren is het wellicht leuk, maar voor iedere andere Europeaan is het negatief.

 6. ls je in Spanje de juiste menssen kent kun je veel regelen,daarna via de weg naar Holland. het werkt echt !!

Comments are closed.