Wie ook maar zijdelings in aanraking komt met een van de vakbonden, merkt al snel dat deze instituten zeer schadelijk zijn voor de economische ontwikkeling in een land.

Enige jaren geleden merkte ik tot mijn stomme verbazing dat ertussen de posterijen en de vakbond een strijd woedde over de efficiëntie op de postkantoren. De vakbond was tegen apparaten aan de loketten waarmee vijf of tien postzegels tegelijk afgeleverd konden worden.
Volgens de vakbond spaarden deze apparaten tijd uit en dienden zij daarom uit het postkantoor verbannen te worden.
“Maar zo dom kan iemand toch niet zijn!” , is men geneigd te denken.
Maar inderdaad, zo dom is de vakbond.

Enige dagen geleden sprak ik met de directeur van een bedrijf dat bemiddelt bij het vinden van gastgezinnen voor aupairs. Deze directeur was door een medewerker van het FNV opgebeld was met de mededeling dat deze de arbeidsinspectie op het bedrijf wilde loslaten.

Ik zag het al voor mij: de ambtenaren van de arbeidsinspectie van huis tot huis gaande om te controleren of de:
– tegels in de keukens niet te glad zijn
– de stopcontacten zich wel op de juiste hoogte bevinden, opdat bij het aansluiten van de stofzuiger niet te diep gebukt behoeft te worden
– de keukentrap niet te veel treden heeft, opdat het gebruiksrisico van de trap zo laag mogelijk blijft
– de kraan niet te hard loopt, opdat er met het tappen van water geen tijd bespaard kan worden( het liefst ziet de vakbeweging natuurlijk een ouderwetse put waaruit het water omhooggezwengeld kan worden)

Ik weet nog een mooiere taak voor de arbeidsinspectie:
strek Uw ontfermende hand uit over alle huisvrouwen in Nederland en zorg dat iedere huisvrouw zestien uur per dag door een inspecteur van de arbeidsinspectie begeleid wordt!
Al met al zijn de vakbeweging en de arbeidsinspectie antikapitalistische instellingen die een remmende werking uitoefenen op het nationaal inkomen en uiterst hinderlijk en schadelijk zijn zowel voor hun eigen leden als voor het bedrijfsleven.
Hugo van Reijen, Danau Batur, Bali, Republiek Indonesië

1 REACTIE

  1. De vakbeweging anti-kapitalistisch?
    Dat lijkt mij niet meer dan logisch, als je naar de geschiedenis van die lui kijkt. Het heeft het een en ander te maken met een vreemde mogenheid die zo’n jaar of 60 geleden hier de scepter zwaaide.

Comments are closed.