Cees Veerman (CDA) Minister van Landbouw heeft sterk gepleit om de EU landbouw subsidies te handhaven. Zelf strijkt hij daarvan (noodgedwongen?) bijna 200.000 euro van op.

De discussie is gaande of er hier sprake is van belangenverstrengeling en of Cees wel juist gehandeld heeft.
Zij vriend Jan Peter zegt dat Cees correct heeft gehandeld omdat hij het “beheer” van zijn boerderijen zolang in een stichting heeft geparkeerd.
Los ervan dat iedereen die nadenkt weet dat dat flauwe kul is, moet Veerman toch wel uit een aantal comités stappen waarvoor hij geen toestemming had gevraagd. Ook blijken er foutjes gemaakt te zijn en dat hij toch in 2003 onder andere nog de jaarrekeningen van zijn bedrijven heeft goedgekeurd!

Het SP Kamerlid van Velzen is daarom niet tevreden met de opmerking van Balkenende. Groenlinks zet ook nog vraagtekens. De minister zal de Kamer moeten overtuigen van correct handelen en Groenlinks eist daarvoor een spoeddebat.

De Volkskrant van 29 augustus schreef in een aardig artikel dat “Politieke zuiverheid niet in regels te vatten” is en dat je op de integriteit van de minister moet vertrouwen. Het is namelijk helemaal niet te controleren in hoeverre een minister zich met zijn privé-zaken bemoeit.
Kamerlid Waalkens (PvdA) die zelf eigenaar is van een biologische boerderij, vindt er niets mis mee als politici zelf bedrijven bezitten. Immers politici die een huis of auto bezitten beslissen ook mee over onroerendgoedbelasting, wegenbelasting, vergunningen enz. En daar hebben ze zelf ook voor- of nadeel van.

Dat klinkt logisch, maar is het niet! Al deze redeneringen gaan uit van de huidige situatie waarin de overheid over alles beslist. En daar zit de fout.
Als de overheid geen (belastinggeld)-subsidies te vergeven had, zoals in een vrije libertarische maatschappij, dan zou Cees Veerman rustig minister van Landbouw kunnen zijn. We hadden dan zelfs geen Ministerie van Landbouw nodig en had Cees zich rustig met zijn bedrijf kunnen bezig houden zonder al dat getut dat hij nu heeft.

Hetzelfde geldt voor al die andere ministers. Terecht merkt de Volkskrant op dat er nu altijd allerlei belangen zijn. Ook die zijn in een libertarische maatschappij opgelost. Een vrije en morele maatschappij waarin niemand macht over het eigendom van een ander uitoefent.
Het is duidelijk dat om die vrije maatschappij te bereiken, de weg gaat via het beperken van de huidige overheidsmacht over de burgers.
We noemden hier al de afschaffing van het ministerie van landbouw. Vroeger hebben al vaker gesteld dat het ministerie van cultuur afgeschaft moet worden. De mensen weten zelf best welk prentje ze willen kopen met hun eigen centen.
En als we dan ook nog Economische Zaken sluiten, zouden we al een heel eind op weg zijn in de goede richting.
————————————————————
Zie ook “De hypocryte overheid”:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
—————————————————————————-

6 REACTIES

 1. Precies, het Ministerie van Economische Zsken kan veel beter gesloten worden.

 2. Hoe meer overheid hoe meer corruptie, collusie en nepotisme. Een beetje oplettende burger weet dat het zo is en kan kiezen wat het wil, maar zal altijd slechts een beetje meer van het een en een beetje minder van het andere over zich heen krijgen. Subsidies en bijbehorende baantjes (en omgekeerd)zijn veroorzakers van slechtziendheid, arrogantie en decadentie. Uit het ‘corruptieonderzoek’ van Maurice de Hond blijkt maar weer dat er alle reden is de overheid zo klein en controleerbaar mogelijk wensen.1) Maar inmiddels is Nederland al zo diep verpapt dat het een lange weg zal zijn naar die ‘minimale’ overheid. "Ik heb soms de indruk dat een op de twee volwassen Nederlanders, half of geheel dronken, in zijn gesubsidieerde huurwoning zit te morren omdat er onder zijn woonwijk nog steeds geen gif in de grond is gevonden" schreef Gerard Reve ooit. En zo is het. De subsidiemachine en al wat daaruit volgt loopt zich al weer warm langs de zijlijn.3) Misschien is het dus eenvoudiger een ander land bij je idealen te zoeken dan je idealen in dit land te verwezenlijken.
  1) https://n20.noties.nl/peil.nl/
  2) Gerard Reve, ‘Zelf schrijver worden’, p.28 (Sdu Uitgevers, Den Haag, 1995)
  3) http://anjameulenbelt.sp.nl

 3. [2] "Misschien is het dus eenvoudiger een ander land bij je idealen te zoeken dan je idealen in dit land te verwezenlijken."
  Dat kan best zo zijn. Als je daarover denkt, kun je het beste zo snel mogelijk doen.
  Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Je bouwt namelijk steeds meer relaties en vrienden op en de hechting aan je omgeving wordt steeds sterker.

 4. [3] Je hebt gelijk, wij hebben overigens al besloten te vertrekken.

 5. Quote
  Zelf strijkt hij daarvan (noodgedwongen?) bijna 200.000 euro van op.Unquote.

  Noodgedwongen? Hij is kennelijk nog steeds dirrekteur van 4 Franse vennootschappen. Gisterenavond beweerde hij dat er bij 1 vennootschap een foutje was gemaakt, maar dat was niet zo erg omdat het een lege vennootschap betrof.

  Vandaag blijkt dat hij nog 4 direktie-schappen geniet. Hij heeft de kamer dus niet het juiste beeld gegeven, oftewel niet de hele waarheid verteld. In de volksmond heet dit gewoon liegen.

  Er is maar 1 oplossing voor hem, en die is direkt uitvoerbaar. Vanavond nog zijn AFTREDEN bekend maken.

Comments are closed.