Het blijkt steeds weer nuttig te zijn om regelmatig weer eens te stellen wat wij (libertariërs) bedoelen met “VRIJHEID“. Vooral ook voor verduidelijking voor de vele nieuwe lezers.
Als eerste snelle blik kan men daarvoor in de WOORDENLIJST terecht.

De aanleiding om dit vandaag weer naar voren te brengen, is een reactie op het stukje:”In Nederland wordt de roker gediscrimineerd”.
www.vrijspreker.nl/blog/ind…

Daarin werd gesteld:
“Stel op moment NU zijn er op de hele wereld 100 appels en slechts wij 2-en.
Ik pluk de mooiste en grootste, eet hem op en jij kunt nu kiezen uit de resterende 99. Ik heb door mijn handelen 1% van jou vrijheid afgenomen. Is dit dan ook een kritische kanttekening waard aangaande het gedrag van anderen waar je last van hebt?
Wat ik bedoel te zeggen:
Op het moment dat ik ga bewegen neem ik jou al een stukje vrijheid af daar ik (extra) zuurstof inadem die jij anders had kunnen gebruiken… “

In de libertarische, rechtvaardige, wereld van 100 appels en 2 personen zul je eerst moeten weten wie er RECHT heeft op die appels. Van wie zijn ze? Dan mag de eigenaar bepalen wat er mee gebeuren mag.

Het gaat er niet om dat ik die mooiste appel liever zelf gehad zou hebben. Het gaat niet om wat wij zouden wensen, het gaat er om wat “rechtvaardig” is. In de Woordenlijst staat onder andere duidelijk:

Kortom: Vrijheid in libertarische zin is eenvoudig:
“HET ONTBREKEN VAN DWANG DOOR ANDERE MENSEN”.

Maar beter, leuker en misschien duidelijker is om eens 7 minuten te kijken naar de “Philosophy of Liberty“.
Zie daarvoor de banner in de linkerkolom op de voorpagina. Je kunt kiezen uit de Engelse of Nederlandse versie.

6 REACTIES

 1. Op mijn scherm zie ik de banner "The Philosophy of liberty" in de linkerkolom op de voor pagina. Ik vind hem zeer sprekend.

 2. Duidelijke film Hub.
  Een vraag toch nog: hoe staat het libertarisme tegenover "geboorterechten"? Ik heb al wat in het woordenboek zitten snuffelen maar kan het zo snel niet vinden. (Wellicht kijk ik er overheen)

  Moet iedere nieuwgeborene met gelijke rechten/plichten in de wereld stappen en vanaf nul zijn talenten benutten of blijft de miljonairszoon miljonair, om het maar eens wat plat te formuleren?

 3. [2] Karel,
  Misschien mag ik proberen je vraag te beantwoorden?

  De miljoen(en) van pa, zijn … VAN PA! Hij mag deze uitgeven of weggeven aan wie hij wil. Ook aan z’n zoon dus.

  De enige rechten die elk mens heeft zijn recht op eigen leven, lijf, vrijheid en eigendom. DIE rechten zijn gelijk voor iedereen. Er bestaat geen recht op erfenis van ouders of recht op ‘gelijke kansen’ o.i.d.

  Dus, of iemand al op jonge leeftijd miljonair is, hang er vanaf of hij door werken of door schenking dit geld verkrijgt. En daarin verschilt hij niet van ieder ander.

  Er zijn namelijk maar twee manieren om aan geld (eigendom) te komen: door ruil voor andere producten of diensten (werk, handel e.d.) ofwel door een vrijwillige schenking te ontvangen.

  Is dat een beetje antwoord op je vraag?

  groet,

  Jodocus

 4. [2] P.S.

  Overigens denk ik persoonlijk, dat Pa er goed aan doet, niet al z’n miljoenen ‘zomaar’ aan zoonlief/dochterlief te schenken!!

  zie ook het artikeltje "Zakgeld" http://www.vrijspreker.nl/b

 5. [1] Er staat toch ook linkerkolom???
  Grapje! Mijn fout, ik heb het stiekem gecorrigeerd! Dank je voor opmerking

Comments are closed.