Een zoon vraagt aan zijn vader: “Pa, wat is eigenlijk politiek”?
Pa zegt: “Jongen, dat is heel eenvoudig. Kijk ik breng het geld in huis, dus ik ben het kapitalisme. Je moeder beheert het geld, dus die is de regering. Opa ziet erop toe dat alles hier ordelijk verloopt, hij is de overheid. Het dienstmeisje is de arbeidersklasse. Wij hebben allen maar één doel voor ogen, namelijk jouw welzijn. Daarom ben jij het volk. Je kleine broertje die nog in de luiers loopt is de toekomst”.
De zoon denkt na en vraagt of hij er een nachtje over mag slapen.

‘s-Nachts wordt hij wakker omdat zijn kleine broertje in zijn luiers heeft gepoept en vreselijk heeft geschreeuwd. Omdat hij niet weet wat hij moet doen gaat hij naar de slaapkamer van zijn ouders. Daar ligt alleen zijn moeder en die slaapt zo vast dat hij haar niet wakker krijgt. Daarom gaat hij naar de kamer van het dienstmeisje, waar hij ziet dat zijn vader bij haar in bed ligt en dat ze vreemde dingen aan het doen zijn. Hij ziet dat opa onopvallend door het raam toekijkt. Ze zijn allemaal zo druk bezig, dat niemand merkt dat hij voor het bed staat. Daarom besluit de jongen weer te gaan slapen.

De volgende ochtend vraagt de vader aan zijn zoon of hij met eigen woorden uit kan leggen wat politiek is.
“Ja”, zegt de zoon: “het kapitalisme misbruikt de arbeidersklasse terwijl de overheid toekijkt en de regering slaapt. Het volk wordt volkomen genegeerd en de toekomst ligt in de stront!”

7 REACTIES

 1. Grappig, maar wel een beetje socialistisch dat het kapitalisme de arbeidersklasse misbruikt. 😉

 2. Toen ik die voor de eerste keer hoorde, trapte ik van plezier de zijkanten uit m’n wieg

 3. [1] Het klopt wel hoor Owl:

  Wat moet het kapitalisme ook met een oud lijk als de regering. De overheid heeft veel meer plezier het kapitalisme ‘bezig te zien’ met de arbeidersklasse, want die heeft daar veel meer baat bij dan wanneer de regering (dat lijk) het kapitalisme gaat reguleren. 😉

 4. Doet me eigenlijk een beetje denken aan de film "Down and Out in Beverly Hills", waar een rijke familie een zwerver in huis neemt. Vervolgens geeft de zwerver de Latina huishoudster, die het met de baas doet, een aantal socialistische boeken. Haar commentaar was vervolgens, toen haar baas het weer eens met haar wilde doen terwijl zijn vrouw met een valiumpje lag te slapen:
  "You are the capitalist, using me like the third world".;)

 5. Wat is politiek ?

  Politiek is als toiletpapier,
  wie er te hard op duwt,
  zit met zijn vingers in de stront.

Comments are closed.