Hilbrand Nawijn heeft aan het kabinet kamervragen gesteld betreffende “Poolse werknemers” die duizenden Nederlandse bouwvakkers werkloos maken.

De vragen zijn:
Vragen van het lid Nawijn (Groep Nawijn) aan de Ministers van Sociale en Economische Zaken inzake oneerlijke concurrentie door Poolse
–Zijn de ministers bekend met de in het krantenartikel genoemde landelijke trend dat duizenden Nederlandse bouwvakkers hun baan kwijtraken door de lagere uurlonen van Poolse werknemers?
–Zo ja, wat is hun visie ten aanzien van deze problematiek?
–Is het hen bekend dat de uurtarieven van Nederlandse aannemers enorm verschillen met die van in Nederland actief zijnde Poolse bedrijven?
–Zo ja, zijn zij bereid om hier tegen maatregelen te nemen? En hoe zien deze maatregelen er dan uit?
–Wat voor concrete maatregelen gaan de ministers op de korte termijn nemen om dit banenverlies te voorkomen?
–Hebben de ministers een overzicht van het banenverlies in de bouwsector in het Zuiden van Nederland en in de grote steden door de komst van de Poolse werknemers?
–In de nieuwe CAO voor de bouw is afgesproken dat werkgevers en werknemers samen actie gaan ondernemen om het niet naleven van de CAO tegen te gaan. Zijn de ministers bereid om maatregelen te nemen als blijkt dat de CAO in de bouwsector, door bijvoorbeeld Poolse uitzendbureau’s, niet wordt nageleefd.
–Zo ja, hoe luiden deze maatregelen?

Het is wel duidelijk dat de door Hilbrand gewenste antwoorden moeten liggen in de richting van meer beperkingen voor de Poolse bedrijven en arbeiders. De vragen suggereren dat heel duidelijk.

Maar is dat terecht?
De Nederlandse overheid heeft met toestemming van de Tweede Kamer juichend meegewerkt aan de uitbreiding van de EU met Polen (en andere landen) als lid ervaard. Zelf met allerlei mooiklinkende beloftes. Iedereen wist dat daardoor de grenzen meer open zouden gaan. En dat we dus arbeiders uit andere landen konden verwachten. Nou, houd je dan aan gemaakte afspraken.

Dit open gaan van grenzen, het meer vrij maken van de markt, is net een positief punt van de EU. (Naast vele negatieve!!). En dat wil Hilbrand nu net gaan beperken?

De oplossing voor deze oneerlijke concurrentie is niet het beperken, hinderen van de Polen. Neen, de oplossing is het vrij maken (opheffen) van de verplichte CAO, en andere belemmeringen en extra lasten voor de Nederlandse bedrijven en arbeiders.
Laat ook de Nederlandse ondernemer en arbeider vrij om zijn capaciteiten en inventiviteit ongehinderd op de markt los te laten.

9 REACTIES

 1. Niemand bij de consumentenbond die dit toejuicht; lagere arbeidskosten -> lagere produktiekosten, werkt deflatie in de hand…

  Ook al zouden ze hetzelfde betaald krijgen, dan zouden ze nog voor de Polen gaan omdat die jongens 2x zo hard werken voor hun geld. Dus bij voorbaat is een CAO voor de Polen qua gelijke arbeidskosten gedoemd te mislukken.

  Ik weet niet wat de IB tarieven in Polen zijn; ligt dat misschien lager dan hier? (vast wel!) Wat lopen ze dan te zeuren?

  Van het geld dat ze krijgen maken ze problemen; vervolgens vragen ze nog meer geld om het ‘proberen’ op te lossen.

  Gewoonweg belachelijk. Vraag me echt af wat het IQ van die kamergasten is. Zoiets doms verzin je toch niet?

  Aan de andere kant: Bolkestein had het wel bij het goede eind… Een visionair die man?

 2. "Zijn de ministers bekend met de in het krantenartikel (…)"

  Kranten, het enige medium dat de politici (zij het in beperkte mate) qua niveau aankunnen. Je zult nooit eens iets horen in de trant van: "Meneer de voorzitter, vorige week las ik een obscuur boekje van ene meneer Hayek die ooit de nobelprijs gewonnen schijnt te hebben. In dit boek, ‘de weg naar de slavernij’ staan spookbeelden die ik in grote gedeelten terugzie in uw beleid en partijprogramma’s over het gehele politieke spectrum. –Wat voor concrete maatregelen gaan de ministers op de korte termijn nemen om deze wantoestand op te lossen?"

  Wishful thinking…

 3. Wij hebben dit bericht doorgestuurd naar dhr Nawijn en hem de mogelijkheid voor commentaar aangeboden.

 4. [2]
  Arend,
  We moeten durven wensdenken, anders laat men de kans op een wonder ook lopen. Zoals bekend lezen politici normaliter geen boeken, laat staan contraire sociaaleconomische literatuur. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt en wellicht leest zo’n hofmeester af en toe deze site.

 5. Een poolse arbeider die in Nederland werkt moet gewoon onder de Nederlandse CAO vallen, of anders schaffen ze de CAO maar af zodat ze allebei even duur/goedkoop zijn.

 6. @Knorrige zuiderling:

  en zelfs dat hoeft niet altijd te werken…

  Weet niet wat de NL CAO precies inhoudt, maar als ze dan ook belastingen betalen en dan ook rechten krijgen als ze ziek zijn, AOW enz dan doen we dat zeker niet goed nee.

 7. Aangezien ik Nawijn nu ook weer niet als het domste kamerlid inschat, vermoed ik dat dit vooral een populistische poging is om de laagopgeleide rechts-nationalistische Nederlanders achter zich te krijgen.
  Wat ik me echter wel afvraag is of Nawijn zich realiseert dat wellicht de voordelen voor de Nederlandse consument, en het aantal van die consumenten t.o.v. het aantal werknemers in de bouw, aanzienlijk groter kan zijn. Dus hij zou nog wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen als bij wijze van spreken een miljoen Nederlandse bouwconsumenten zich in het stemhokje nog de veroorzaker van hun mogelijk straks hogere kosten herinnert.

 8. Scherpe vragen v Nawijn, valt me reuze mee overgens.
  Inderdaad kunnen wij het sceptisch bekijken, & zal het meer populistische leuzen betreffen.

  Als Nederland Nederlanders willen uitsluiten van werk, is dat niet verkeerd.
  Wel dient alles royaal vergoed te worden voor `n ieder.

  Stelselmatig blijf ik herhalen `tijd voor nieuwe tijdperk`
  – Alle technieken achterhaald begrip
  – Geld Alleen biedt geen essentie voor de toekomst.

  Hoogachtend, Jan Molendijk
  Voorzitter Politieke Partij Good All

Comments are closed.