Nu met een “Deltaplan van 99 miljoen euro” om oude films te redden. Die aanval komt van De Raad voor Cultuur die zegt dat “geheugenverlies dreigt”.

Het gaat om oude films die langzaamaan in kwaliteit verminderen. Daarom zouden ze op ander materiaal overgenomen moeten worden. Het schijnt daarbij dat het digitaal opnemen niet altijd voldoende is.
Men is daar al 25 jaar lang over aan het delibereren. Dat zal waarschijnlijk ook al een mooie cent gekost hebben!
Het “Nationaal Reddingsplan” wil daarom nu 99 miljoen euro belastinggeld gebruiken om die films op kwaliteit voor het nageslacht te bewaren.
Dat geeft alweer koude rillingen. Uit ervaring weten we dat dergelijke plannen nooit worden uitgevoerd voor het eerstgenoemde bedrag, maar altijd vele malen duurder uitkomen.

Nu lijkt het me best een aardig idee om die films te bewaren. Maar niet met behulp van belastinggeld door een overheid die voor miljarden al in de schuld zit, en die nog zoveel andere zaken van een hogere prioriteit heeft op te lossen.

De oplossing is om al dat materiaal gewoon aan de hoogste bieder te verkopen. Die kan er dan bij voorbeeld een privé museum, filmbank of pretpark mee maken en er nog geld aan verdienen ook.
Het kost dan de belastingbetaler geen cent en de overheid krijgt geld om een stukje van de staatsschuld af te lossen.
Dus: Geen belastinggeld voor dat doel. P.S. En stuur de Raad voor Cultuur dan meteen naar huis en sluit het geldverslindende Ministerie van Cultuur. Dan is het uw voordeel nog vele malen groter.

9 REACTIES

 1. "Raad voor de Cultuur"

  Hoe kun je nou een raad hebben voor iets ongedefinieerds?
  Wat is de definitie van Cultuur?

  Ik begin een "Raad voor Nog-Niet-Gedroomde-Dromen" of een "Raad voor een mogelijke toekomst" of de "Raad voor Nuttige Dingen"

  Krijg ik nu ook 100.000.000 Euri?

 2. [1] "Krijg ik nu ook 100.000.000 Euri?"
  Daarvoor moet je eerst een "pioliticus" worden.
  Als je je daartoe wil verlagen!!

 3. Alternatief voor Hub z’n oplossing:

  Plaats de films in het publieke domein wat betreft auteursrecht. Blijkbaar is er geen rechthebbende meer die er wat aan verdient, anders waren er allang kwalitatief hoogwaardige archieven. Zodra je die handel vrij maakt van auteursrechten zullen er genoeg liefhebbers zijn om het spul digitaal op te slaan. Daarnaast sluit ik niet uit dat er websites ontstaan waar vanaf de content gedownload kan worden. Een betere garantie voor behoud van de films in top kwaliteit is er niet.

 4. De dame op de foto mag mij anders gerust aanvallen….

  Groetz,

  Cincinnatus

 5. Het idee op zich om cultuur historische filmbeelden voor het nageslacht te bewaren spreekt mij zeer aan. Geen heden zonder verleden. Maar waarom een dergelijk project zoveel moet kosten is mij een raadsel. In deze tijden van werkeloosheid zijn er toch wel grote groepen mensen te vinden die die matriaal op een eenduidige wijze kunnen digitaliseren. Met digitaliseren is overigens niks mis mee. Het gaat tenslotte om de inhoud en niet de manier van de drager. Of je het nu van een dvd afspeelt of van een magneetband, je kijkt naar het beeld.
  In dit soort zaken is langdurig overleg alleen maar schadelijk, zet een doel en voer op operationeel niveau de taken uit die dat doel bereiken. Ga dan niet in detail de taken bespreken.

Comments are closed.