Hans van Baalen:

“Als regering en parlement destijds besluiten mensen uit te sturen, heb je te gaan. Je kunt niet individueel beslissen niet te gaan.”

Ja, dat zegt Hans van Baalen in het kader van een plan van D66 kamerlid Bakker om “eerherstel” te krijgen voor militaire dienstweigeraars die niet in Nederlands Oost Indië wilden gaan vechten.
Vooral nu de regering, Ben Bot, spijt betuigd heeft voor de acties waarbij 100.000 Indonesische vrijheidstrijders werden gedood en 6000 Nederlanders sneuvelden.

Het gaat dan om eerherstel voor circa 6000 Indiërweigeraars die voor hun “verraad” vaak jarenlang vast zaten, hun stemrecht verloren en op een zwarte lijst kwamen waardoor ze moeilijk aan werk konden komen.

Maar waar het hier om gaat, is het belichten van de almachtige, alwetende, onfeilbare staat:
“Als die wat zegt, dan heb je het maar te doen”
Punt uit volgens van Baalen.
Is hierbij nog verder commentaar nodig?

6 REACTIES

 1. Triest maar we leven nog steeds met dezelfde mentaliteit dat de staat “zeggenschap” afdwingt over de levens van anderen. Ik zelf zou ook nooit de wapens oppakken voor deze staat, en al helemaal niet onder dwang. Mocht ooit gedwongen worden voor dit land te vechten dat vrees ik dat ik mijn eigen “oorlog” in Den Haag ge beginnen.

  De 6000 Indiërweigeraars zouden een geëerd moeten worden!

 2. [1] Mee eens, die Indieweigeraars hadden m.i. al lang geleden eerherstel moeten krijgen. Zelfs voormalig geinterneerden uit de Japanse kampen werden soms bij aankomst in Nederland als soldaat (gedwongen) weer teruggestuurd. Die hele Indische oorlog (politionele acties op zijn typisch verbloemende Nederlands) heeft aangetoond hoe weinig raakvlak Haagse polderwijsheid heeft met de realiteit van alle dag in de wereld eromheen. Hoewel Bot in dit geval door zijn Indische achtergrond iets minder met die poldermentaliteit beladen rondstampt dan zijn voorgangers, zal hij hier ’thuis’ niet snel iets daaraan kunnen verbeteren.

 3. Ney als die 2 miljoen Wehrmacht-soldaten aan het begin van 1939. Ook ZIJ waren slechts dienstlichtig en werden ‘gedwongen’ een land te bezetten en bezet te houden.

  De waarljke waarheid: ook Nedeland is ooit een veroveraar en een bezetter geweeest. Net als de Mof in 1940.

  Deze uitspraak: "Als regering en parlement destijds besluiten mensen uit te sturen, heb je te gaan. Je kunt niet individueel beslissen niet te gaan."

  ..had dus net zo goed van Hitler afkomstig kunnen zijn. Want Hitler representeerde destijds regerings alswel parlement.

 4. Zou je dat nog wel doen Hub, ik bedoel dat tafelen met die snuiter ? Gezellig is toch iets anders, zou ik zeggen. Maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Comments are closed.