De overheid werkt aan plannen om al onze telefoon en internet berichten vast te leggen en voor een lange tijd te bewaren. Dit zogenaamd om het terrorisme te bestrijden.*)

In veel landen is men met dergelijke plannen bezig. Er is ook veel verzet tegen deze plannen, onder andere:
—Omdat hierdoor geen terroristische aanslagen verhinderd zullen worden.
—Omdat het een inbreuk op de privacy is. Big Brother wil iedereen steeds meer controleren.
—Men begint met alleen de tijdstippen en de betreffende adressen voor 1 jaar. De zekerheid is er dan, dat dit zal worden uitgebreid met ook de “inhoud” van de mails en gesprekken, en met een bewaring die eeuwig is. Er wordt nu al over de uitbreidingsmogelijkheid tot 4 jaar gepraat!
—Omdat het veel te duur is; het hieraan bestede geld kan niet gebruikt worden voor andere zaken. Bvb de zorg.
Voor dit laatste heeft Minister Piet Hein Donner bedacht dat de opslag in Nederland dan niet komt bij elke serviceprovider, maar centraal bij de overheid.

In Nederland wordt er nog over gepraat of dit wel of niet door zou moeten gaan.
Maar dat heeft weinig zin, want er komt nu uit Brussel van de EU een regel dat deze opslag van gegevens “moet” worden ingevoerd! De Europese Commissaris van Justitie, Franco Frattini, heeft dit gisteren bekend gemaakt. Met nog wat andere maatregelen.
En “Nederland” moet dan, dank zij de politici, gewoon gehoorzamen.

En, tussen haakjes, ook Franco kletst over het belang van de veiligheid waarvoor het belang van vrijheid moet wijken. En lezers van de Vrijspreker weten nu wel dat als je dit doet, dat je dan eindigt met geen veiligheid en geen vrijheid.

“Nederland” heeft gewoon niets meer te vertellen. Er moet gewoon gebeuren wat onze heersers in Brussel verordonneren.
En voor de Nederlandse politici wordt het dan gemakkelijk gemaakt om hun hobby door te drukken, onder het motto: “Het moet van Brussel”.

Hoe komen we toch van die EU af?
————————————————-
*) Zie ook: Terrorismebestrijding via database. 08 september 2005
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

5 REACTIES

 1. Franco, what’s in a name??

  Terroristen worden hier natuurlijk nooit de dupe van. Ze zouden wel gek zijn om berichtjes te sturen als: "Hee, Ali, de bom is klaar. Morgen plaats ik die bom op Schiphol bij hangar 13, waar dat El Al toestel staat. Hoe gaat het met jouw plannen om Hirsi Ali op te ruimen?"

  Maar het gáát ook niet om terroristen. Het gaat er natuurlijk om dat men profielen kan opstellen van iedereen. Handig, zo kun je iedereen in kaart brengen. Beetje koppelen met de gegevens van pinpas, airmiles, creditcard en mobiele telefoon, en men weet precies wat u uitspookt. Fijn vooruitzicht!

 2. Waar ik zo moe van wordt is dat elektronisch dataverkeer niet hetzelfde behandeld wordt als schriftelijk dataverkeer (maw: Briefgeheim). Alsof het om fundamenteel verschillende dingen zou gaan.

  Ik run een gesloten, invitatie nieuwserver, waarop regelmatig pittige politieke discussies worden gehouden. Nu moet ik PGP serverwide gaan implementeren om bepaalde meningen (anti-EU) af te schermen voor staats snoopers. Vervelend en tijdsrovend.

  Ook wordt mijn zakelijk email verkeer zichtbaar, waardoor onder andere het dievengilde van de belastingen beter zicht krijgt op mijn inkomsten.

  Ik sluit me ook graag bij Kim aan wat betreft de simplistische verwachting dat terroristen hun intenties openlijk en zonder encryptie over en weer zouden sturen.

 3. Ik denk aan de volgende technische punten om het ze in ieder geval moeilijk te maken. Wellicht komen er webmail providers buiten het bereik van BigBroter, encrypted versturen van e-mail met zeer zware versleuteling en programaatjes versprijden aan iedereen die tegen BB is, welke de hele dag de volledige bandbreedte van een ieder z’n internetaansluiting volgooien met bogus uiteraard.

  We gaan het die idiooten toch niet makelijk maken

 4. http://www.the-cloak.com

  http://www.proxify.com

  Beiden zijn zogenaamde anonieme Proxy’s. Hiermee surf je dus naar één website, die je vervolgens weer het hele web laat bezoeken zonder dat je te traceren bent.
  Ook handig als je eens anoniem fora wilt bezoeken, ook al gaat het wat trager allemaal.

  Conclusie: de techniek om de wensen van Donner te ondermijnen bestaat al lang.

 5. [4] Ja, er zijn allerlei mogelijkheden. En de terroristen en andere boeven zullen echt niet zo stom zijn om in bekende vallen te trappen.

  We kregen nog toegestuurd:
  Tien tips om de bewaarplicht te omzeilen
  [die volgen dan op http://www.webwereld.nl/art… ] en eindigen met:
  “Alleen de ‘domme gebruiker’ zal zich dan ook laten pakken. Het logisch gevolg is dan ook dat veel mankracht van geheime diensten en politie verkeerd zal worden besteed. "Een dollar kun je slechts een keer uitgeven", zegt beveiligingsexpert Bruce Schneier over ineffectieve maatregelen. "Wie dus zijn geld verkeerd besteedt, wordt niet veiliger, maar juist onveiliger."

Comments are closed.