De meeste mensen worden niet overtuigd door redelijke argumenten. Je kunt ze tien keer voorrekenen dat de hoge benzineprijs NIET de schuld van de Shell is. Je kunt ze stap voor stap laten zien dat belasting gewoon diefstal onder bedreiging is. Je kunt op basis van hun eigen ervaringen met arme of zieke vrienden of familieleden aantonen dat de overheid niet de oplossing is, maar het probleem. Toch gaan ze gewoon weer stemmen.
De neiging om te blijven doen wat je altijd al gedaan hebt is blijkbaar erg sterk. In de natuurkunde heet dit de wet van de traagheid. Een lichaam zal ‘proberen’ te volharden in z’n beweging. Het kost moeite om het van richting of snelheid te laten veranderen. En voor een groot lichaam vraagt dat heel veel energie.
Zolang groepen mensen zich als één groot lichaam gedragen, is het bijna onmogelijk daadwerkelijk veranderingen te verkrijgen in de structuur, opinie, ethiek, moraal en politiek van zo’n samenleving. In het verleden zijn er twee krachten geweest die veranderingen teweeg hebben gebracht: revolutie en evolutie.
Revolutie lijkt op een explosie. Een korte heving energie-uitbarsting stuurt het lichaam een andere richting op. Maar zolang het nog één lichaam, één samenleving blijft, gaat het onmiddellijk daarna opnieuw volharden in deze nieuwe richting.
Evolutie is het gevolg van een veel kleinere kracht, die langduring inwerkt op het geheel. Eigenwijze individuen die niet moe worden om afwijkende ideeën naar voren te blijven brengen, tegen de gevestigde orde en mening in. Mensen die verzinnen dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is. Dat de aarde rond is, en niet plat. Mensen die niet klakkeloos de mening van self-appointed leiders en herders zoals koningen, ministers, guru’s, kerkleiders en vakbonds-voorzitters geloven. Individuen die, tegen de stroom in, vragen durven stellen, vastgeroeste ‘feiten’ in twijfel durven trekken. Twijfel-zaaiers, onruststokers, luizen in pelzen.
Revolutie werkt niet. Ja eventjes wel natuurlijk, maar na het opruimen van het bloedbad duikt iedereen weer onder in het nieuwe collectief. Meestal keert de revolutie de richting van de samenleving om, en dendert men collectief de andere verkeerde kant op.
“Van voor naar achter van links naar rechts….”
Revoluties hebben als brandstof vaak onvrede, woede, teleurstelling en andere emoties, en ontberen een rationele visie en een overwogen keuze tot verandering, gedragen én begrepen door de individuen die haar vorm zullen moeten geven.
Dus al onze hoop moet gevestigd zijn op die enkeling die langdurig duwt en trekt aan het geheel, moedeloos soms, zonder resultaat te zien, maar met uiteindelijk kleine veranderingen tot gevolg? Waarschijnlijk wel!
Toch is er hoop. Individualisering. Hoe meer mensen zich los durven te maken van het geheel van de samenleving, hoe meer de traagheid verandert in dynamiek en flexibiliteit. Het socialistische argument dat “het geheel van de samenleving” belangrijker is dan “het geluk van de enkeling”, dient uitsluitend om het geheel – de boel – “bij mekaar te houden”. En dat is wel juist het laatste wat we nodig hebben.
Hoe kleiner de eenheden van de samenleving, hoe makkelijker veranderingen doorgevoerd kunnen worden. DAAROM willen politici één Groot Europa! DAAROM willen corporatisten grote machtige bedrijven en slopen ze het MKB. DAAROM maakt men zich druk over ‘de nieuwe wereldorde’, i.p.v. over de school, de winkel of het verpleeghuis bij u op de hoek.
Centralisatie is HET middel om de macht te houden waar hij al is. Het is het summum van conservatisme en onveranderlijkheid van het establishment. Het legt elke ontwikkeling lam.
Als u ook denkt dat de aarde rond is, wordt het tijd om u los te maken van deze eenheidsworst die u vanaf de kindertijd al is voorgehouden.
TRAP ER NIET MEER IN!
Stel vragen. Streef gerust naar uw eigen geluk, en dat van de dierbaren rondom u. Als we ons allemaal richten op ‘de kleine kring’ die we kunnen waarnemen, verhogen we uiteindelijk het geluk van allen! Niet als doel, maar als bijkomend resultaat.
Mensen zijn niet gelijk! U kent uw eigen wensen en behoeften beter dan wie ook. U bent de moeite waard! Zorg dus voor uzelf, ongeacht wat ‘de anderen’ er van denken. Ontwikkeling komt niet voort uit ‘groot denken’, maar juist uit ‘klein denken’.
Zachtjes duwen en prikkelen. Misschien kunt u vandaag iemand aanzetten tot nadenken of twijfelen…
Doet u mee?
Een 10 met een griffel! Goed stuk, Jodocus!
"Mensen die niet klakkeloos de mening van self-appointed leiders en herders zoals koningen, ministers, guru’s, kerkleiders en vakbonds-voorzitters geloven. Individuen die, tegen de stroom in, vragen durven stellen, vastgeroeste ‘feiten’ in twijfel durven trekken. Twijfel-zaaiers, onruststokers, luizen in pelzen. "
Woooow !!! Sounds like the story of my life !
I’m an alien, I’m a legal alien
I’m an Englishman in New York
I’m an alien, I’m a legal alien
I’m an Englishman in New York
[2]
Mike,
Ben het volledig met jou eens, alleen spreek je jezelf nu wel een beetje tegen.
Wat Jodocus hier m.i. stelt, heeft ook betrekking op hoe andersdenkenden alhier "afgerekend" (lees afgemaakt) worden naar aanleiding van "prikkelende" vragen.
Voor de duidelijkheid, ik ben het volledig eens met de strekking van dit artikel.
Groet,
Dwaallicht
de westerse maatschappij heeft in de
afgelopen 200 jaar, per hoofd van de
bevolking,meer energie verbruikt,
dan alle andere samenlevingen,
in de geschiedenis bij elkaar.
waar zijn we mee bezig?
in de jaren 70 was de oliecrisis politiek,
nu is ze structureel.
[4] Petrus,
Yep.En daardoor kennen de westerse maatschappijen sedert de 19de eeuw geen hongersnoden meer, zijn de levensstandaard en levensduur hoger en de kindersterfte lager dan ooit tervoren,hoeven we geen 6 dagen per week 12 uur per dag te werken en zitten we ’s winters niet te bevriezen
rond een houtkachel.
Groetz,
Cincinnatus.
Zou het niet zo zijn dat het probleem hem er niet zozeer in zit om mensen te overtuigen maar om ze zowiezo aan het denken te krijgen? De meeste mensen die ik ken hebben geen mening!
Ik denk dat het makkelijker is om een hardcore communist te overtuigen dan om een ongeïnteresseerde aan het denken te krijgen.
Nog een reactie op Petrus: De technische ontwikkeling door de industriele revolutie van het Westen is de aanleiding geweest van grote sociale en (macro-) economische ontwikkelingen. Het heeft geen zin een schuldvraag te maken van een beweging die 200 jaar geleden begonnen is, zelfs wanneer die slechte gevolgen heeft.
[6]
Kaye,
Dat "denken", ja. Da’s ook mijn ervaring. Een heleboel mensen denken wel, dat ze denken, maar gedragen zich meer als denkluie marionetten. Lopen achter *opiniemakers* (een prima woord in dit verband !) en anderen aan.
Daarbij komt nog, dat het een massa mensen helemaal niet uitkomt, want dan zouden ze moeten erkennen, dat ze fout bezig zijn. En dan komen ze in de problemen. Neem bijv. B. Bots uitlating eergisteren over het IRAK-beleid.
Groet,
Harry
[7] Na hier een tijdje op gekauwd te hebben ben ik van mening dat angst de grootste veroorzaker van de *traagheid* uit het artikel van Jodocus is.
Angst om te ontdekken hoe het echt zit; angst om te ontdekken dat je zelf verantwoordelijkheid moet gaan nemen; angst voor wat er allemaal mis kan gaan; angst om jezelf uit de wurgende, maar o zo comfortabele greep van de sociale zekerheid te bevrijden; angst om zelf te moeten beslissen wat je wil doen en de angst om dan écht te moeten gaan leven en jezelf te realiseren dat je alleen dan een werkelijk mens zult zijn.
"Do you take the red or the blue pill, Neo?"
http://www.arrod.co.uk/essa…
[8]
Dat vind ik mooi Kaye!
En ik denk dat je daar heel erg gelijk in hebt!
Angst maakt onvrij. Je vergelijking met The Matrix is erg treffend.
Groet,
Jodocus
Helemaal mee eens.
groetjes
Marsha
Prachtig stukje lectuur.
Voor mezelf begin ik er zo stilletjesaan achter te komen dat politiek activisme alleen weinig of niet tot verandering leidt. Het is pas als de kiezer kritische vragen gaat stellen en politiekers confronteerd worden met wat ze doen dat er iets kan veranderen. Dan gaat het over stemmenwinst of verlies en dat is de reden van hun bestaan geworden. Er zijn m.i. nog steeds te weinig kritische kiezers. Wie herinnert zich nog voor wie hij/zij gestemd heeft bij de vorige verkiezingen. Als je het nog weet, ben je dan ook op de hoogte van het politieke reilen en zeilen van deze persoon of partij. Wat hebben zij verwezenlijkt? Zeggen ze wat ze doen en doen ze dan ook wat ze zeggen? Zowel voor als na de verkiezingen… Zullen we eens vragen beginnen te stellen aan de heren volksvertegenwoordigers? Ik ben alvast begonnen en weet je wat grappig is? Ik krijg geen antwoord… Behoorlijk bestuur ? Betrokkenheid op wat leeft in de maatschappij? Mijn oren!
Ik blijf in alle geval optimistisch naar de toekomst toe. Evolutie of revolutie, het ontstaat altijd aan de basis en de politiek kan dat niet tegenhouden. Wel vertragen of versnellen.
Met vredevolle groet,
Mémo
Comments are closed.