Volgens de laatste berichten neemt de chaos in New Orleans nog toe.

 

Een chemische fabriek lijkt ontploft en er hangen dichte rookwolken boven gedeelten van de overstroomde stad. Er wordt massaal geplunderd en verkracht en de politie kan de situatie niet meer de baas.

Volgens sommige berichten zijn sommige agenten zelf aan het plunderen geslagen.Het leger wordt nu opgetrommeld om de orde te herstellen.

www.cnn.com/2005/US/09/02/k…
blighty.multiply.com/journa…

Ondertussen zijn de politici al begonnen met elkaar de zwarte piet door te schuiven.Burgemeester Ray Nagin heeft al uitgehaald naar de federale government die haar beloftes voor hulp niet zou nakomen.De burgemeester schijnt wel reden tot klagen te hebben daar hij in zijn noodplan was uitgegaan van steun met helicopters door de US-luchtmacht.Hetgeen hij echter niet wist (of hem niet gemeld was door het pentagon) was dat de voorziene helicopters en hun bemanningen momenteel op missie zijn in Iraq.

www.chroniclesmagazine.org/…

Hetgeen de chaos in New Orleans weer es illustreert, is dat wanneer het erop aankomt de overheid al te dikwijls faalt.
Talloze soldaten,agenten,dokters,brandweerlui en anderen doen ginder groots werk maar desondanks is het er chaos en faalt de government in de taak die ze bij uitstek voor zichzelf claimt (en haar bestaan aan ontleent) : het handhaven van de orde en het beschermen van leven en bezit van haar burgers.Straks zal wel weer een commissie worden opgericht die mag uitzoeken hoe het zo ver is kunnen komen en we kennen de resultaten daar nu al van : rivaliserende overheidsdiensten,bureaucratie,desinteresse, politieke kortzichtigheid…

Voor mij is de les van New orleans eens te meer : reken niet op de afgod genaamd Staat en z’n bewierokers “de politici”.

Mark.

49 REACTIES

 1. Ben het eens met de conclusie. Je kunt in geval van nood m.i. beter je eigen plan trekken, dan overheidsadviezen opvolgen. Zelf ogen en oren open houden, kansen zien, en dan ook zelf verantwoordelijk uiteraard voor verkeerd geziene mogelijkheden.
  Maar om de regering Bush nu de schuld te geven van de ontstane situatie gaat m.i. veel ver. Regeringen bestaan ook uit gewone mensen, met beperkte inzichten en beperkte mogelijkheden.
  De mensen ter plekke dragen volgens mij niet erg veel bij om de situatie te verbeteren.
  Particulieren kunnen ook nu in Nederland alvast een plan maken in geval van wateroverlast. Afwachten en op de overheid rekenen: niet het beste idee.

 2. [1] "Regeringen bestaan ook uit gewone mensen, met beperkte inzichten en beperkte mogelijkheden."

  Precies! Daarom zouden ze niet MEER macht moeten hebben, dan ze als individu hebben! (n.l. macht over zichzelf)

  Het zijn juist de Donners en Bush-en van deze wereld die zich een aureool van heiligheid aanmeten, gesteund door een (gewelddadig) overheidsapparaat.
  Zagen ze maar in dat ze gewone feilbare mensen zijn, dan zouden ze zich niet met jouw en mijn leven moeten bemoeien.

  P.S.

  Goeie doe-het-zelf-tip voor dreigende wateroverlast:’

  Zet zelf je huis vol met kraanwater!
  Zolang het niveau IN huis maar iets hoger staat dan buiten, hou je de vieze troep en blubber in elk geval buiten de deur.

 3. [2]
  Kijk, dat is nou een leuke tip! Hoef je niet van de overheid te verwachten.
  Die komt niet verder dan: jezelf opsluiten in je huis, en naar de radio luisteren.

 4. Het aureool van heiligheid dat regeringen zouden hebben, zit hem dan toch vooral in the-eye-of-the-beholder.
  Het lukt mij met geen mogelijkheid om regeringsmensen en ambtenaren als ‘meer-heilig’ of als ‘wijzer’ te zien. Ik zie hen toch steeds als gewone doorsnee mensen, zeer zelden buitengewoon.

 5. [4] Een leuke test Beek:
  Verklaar eens tegen iemand, of op een verjaardagspartijtje dat "democratie is de meest immorele vorm van samenleven die er bestaat".
  Moet je eens zien hoeveel medestanders je vindt, en hoevelen je voor gek verklaren.
  Daarna kun je nog proberen het te verklaren:(Omdat democratie institutionaliseert dat zodra je 51% medestanders hebt, alles is geoorloofd om die andere 49 % te dwingen te doen wat jij wilt.")

 6. wij als kiezers moeten betere mensen uitzoeken;dat is moeilijk want ook al beginnen ze integer,ze laten zich allemaal inpakken.Degene die dat niet doet wordt zelfs doodgeschoten!MAAR ALS ER EEN BEETJE GEZOND VERSTAND HAD GEREGEERD IN DE STATEN LOUSIANA,ALABAMA ETC. dan hadden ze meteen bussen moeten charteren bij de oproep van de burgemeester,verlaat dfe stad.500 bussen of l000 bussen voor arme mensen,zonder auto en zonder reisgeld.Toen was er nog geen wateeroverlast,geen plundering,geen geweld.MAAR DE LUI DIE DE MACHT HEBBEN ZOEKEN EERST HUN EIGEN VEILIG HEENKOMEN!. Een leuk voorbeeld is de oranjes.Als de duinen en dijken het niet houden hier,wat heel goed mogelijk is bij windkracht l5,die je wel kunt verwachten in de toekomst door opwarming van de zee (noordzee al 3 gr.warmer momenteel) nou ja, dan is er toch wel een helicopter voor de oranjes en daarna de prominenten.Wat men voorlopig zelf kan doen is proberen huis en werk te krijgen in de hogere delen van nederland en anders toch een soort calamiteitenkamertje inrichten,wat in handomdraai tot woongelegenheid kan worden veranderd met de nodige voorraden.Vertrouw niet op de kraan, neem dus een watervoorraad als eerste mee.Zorg voor wat medicamenten, dikke truien etc. laat je fantasie werken,want gezond verstand en inlevingsvermogen ontbreekt nu eenmaal bij onze regeerders.Gr. Attie

 7. Ik vind dit artikel toch wel een dieptepunt in dit jaar, op deze site.
  Waarom? de autoriteiten hebben EEN week voordat Katrine kwam gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen. De overgrote meerderheid van de inwoners, van New Orleans, hebben het advies opgevolgt om de stad te verlaten. Er werd GEEN DWANG toegepast om mensen uit de stad te verwijderen. Nu blijkt dat het mis gaat voor diegenen die meenden dat het wel "mee zou vallen". (ze kunnen overigens nog blij zijn dat het een categorie 3 orkaan is geworden en niet 5).

  Samengevat::
  De overheid adviseerd; laat de beslissing over aan de individuele burger en als het mis gaat krijgt de overheid de schuld.

  Wat willen jullie nu eigelijk?? Moet de overheid soms helemaal niets meer zeggen bij dreigend gevaar? Of moet er wel dwang worden toegepast, bij dreigend gevaar?

  (ben het overigens in zeer veel gevallen het roerend met jullie eens, maar nu even niet)

 8. [5]
  Zo’n meerderheid is arbitrair, inderdaad. Maar die 49% blijft de mogelijkheid houden de zaken te veranderen door overtuigingskracht.
  De meerderheid van 51% heeft NOOIT de eeuwige waarheid.
  Het kan altijd weer anders, vooral als een groot deel der bevolking gaat inzien dat bepaalde maatregelen een slechte uitwerking hebben.
  Zo begint het linkse gedachtengoed, dat toch zo’n 40 jaar overheersend was, heden ten dage steeds meer aanhangers te verliezen, omdat men in de praktijk ziet dat het domweg niet werkt, al klinken de frasen nog zo mooi.

 9. [5]

  oho, als door een wesp gestoken zullen ze reageren op zo’n ‘extreem-rechts’ standpunt, geloof mij maar. al zullen ze niet weten waarom eigenlijk.

  en als je na – uiteraard – vruchteloze pogingen dit standpunt te beargumenteren uiteindelijk moedeloos zou zeggen dat ze zo geindoctrineerd zijn door een leven lang – vanaf de peuterschool – ‘lessen’ in ‘goed en slecht’ verklaren ze je vevolgens voor iemand die ‘hulp’ nodig heeft. het toppunt.

  gegroet.

 10. [7] ‘Nu blijkt dat het mis gaat voor diegenen die meenden dat het wel "mee zou vallen".’

  De mensen die achterbleven in de stad zijn niet per se diegenen die dachten ‘dat het wel mee zou vallen’, maar heel veel armen, drugsgebruikers, daklozen (zonder tv).
  Van die mensen hadden er ongetwijfeld heel veel best willen vertrekken, maar hadden daar domweg de middelen niet meer voor (afgepakt door o.a. belasting en door criminaliseren van drugsgebruik).

  Natuurlijk heb je gelijk dat iedereen VRIJ moet zijn om te vluchten of te blijven. En wie kiest te blijven moet niet achteraf zeuren.

  Maar als een kreupele wil vluchten, is het niet aardig om eerst z’n krukken af te pakken, en dan te roepen ‘eigen schuld’ … 🙁

 11. LET OP: Walmart is een liefdadigheidsinstelling. NBC bericht dat mensen de spullen echt nodig hebben, en ‘dat het mag van de politie’.
  De Politie – op zoek naar plunderaars – winkelt zelf vrolijk mee: http://205.138.199.81/video

 12. [8] Precies! Want vroeger kon links elke 4 jaar makkelijk verder regeren terwijl PvdA, SP, GL nu maar zo’n schamele 78 zetels hebben (http://www.politiekebaromet…)… Links krijgt er flink van langs!

  Grappige is dat zetels eigenlijk afgeronde getallen zijn, in de peiling heeft PvdA, SP, GL ‘slechts’ 49,9%.

 13. [12] Excuses voor de hierboven verstrekte ONJUISTE informatie. Als ik de uitzending van NOVA van gisteren moet geloven (http://www.novatv.nl/) dan heeft links maar 26 zetels in de peiling. slechts 16,7%!!!!!! Want de PvdA is niet links, vandaar die vraag: "Wil Wouter Bos met links regeren?" …

 14. [13] Arend, waarom "noem"je PvdA niet links? Ik dacht dat in het spraakgebruik socialisten altijd onder links worden gerekend?

 15. [1] Beek,

  Nou de regering Bush de schuld voor alles geven,gaat ook mij iets te ver.Dat die orkaan voorbij kwam gewaaid, acht ik niet meteen de schuld van Bush en zou ook met Badnarik in het Witte Huis gebeurd zijn en er is
  natuurlijk ook de stategovernment van Louisiana met haar eigen verantwoordelijkheid.

  Veeleer gaat het erover dat de Staat
  te kort schiet in z’n eerste (en volgens de minarchisten onder de libertariërs 1 van z’n weinige taken)
  taak : ordehandhaving en bescherming
  van leven en bezit en dat geeft te denken.De staat wordt door politici
  als oplossing voor alle problemen naar voren geschoven…terrorisme, armoede,
  verslaving, werkloosheid, milieuvervuiling,gebrek aan normen en waarden,verdediging en noem maar op…
  de government is er om het op te lossen…nu is er dan een groot probleem en wat blijkt : bij de elementaire zaak van ordehandhaving gaat het al mis.Men kan geen massale plunderingen en verkrachtingen voorkomen…de politie is in geen velden of wegen te bekennen (Op de Belgische radio hadden ze het
  erover dat de politie als eerste was ge-evacueerd.)

  Groetz,

  Cincinnatus.

 16. [7] John ,

  Tussen de vrijspreker-parels zit er al wel een kiezelsteen…zo is dat.

  Echter toch ook opmerken dat de kritiek zich vooral hierop richt dat de overheid niet in staat is gebleken de orde te handhaven.

  Prima dat men van tervoren heeft gewaarschuwd dat er een orkaan met overstromingen komt maar toch raar als men dat voorzag dat men geen maatregelen nam (bijv door preventief oproepen van de national guard) om
  bijv plunderingen te voorkomen.

  In het vervolg zou men beter de waarschuwing kunnen andementeren : er komt een orkaan aan,wij raden u aan te vertrekken…houdt er wel rekening mee
  dat ook de politie weg is, criminele gangs de zaak zullen overnemen en de
  overheid niks vermag uw bezit tegen plundering te beschermen.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 17. [14] Je hebt compleet gelijk Hub, de ironie van het geloven van NOVA kwam blijkbaar niet over.

  De ironie in het stukje had echter als functie Beek tegemoet te komen dat links steeds kleiner wordt, terwijl ze toch een meerderheid in de Kamer hebben mochten er verkiezingen zijn geweest gisteren. (Wat volgens mij niet vaak (nooit?) is voorgekomen in de Nederlandse geschiedenis, en de stelling van Beek dus eigenlijk falsificeert)

 18. [10] [7]

  Misschien een beetje een ‘jeukmakende’ reactie van mij, maar als ik de argumenten van John en Jodocus zo bezie dan denk ik dat beiden een goed punt hebben. John heeft een goed punt ten aanzien van de eigen verantwoordelijkheid van mensen. De VS is daarbij een van de weinige landen waar de staat niet een compleet geweldsmonopolie bezitten, zoals bv. in Nederland. De mensen hebben daar nog het recht zich te verdedigen jegens plunderaars en andere geweldinitieerders.

  In Jodocus’ reactie lees ik vooral dat de overheid verantwoordelijkheid draagt, maar om de reden dat zij de verantwoordelijkheid van haar burgers heeft afgenomen. Dat argument is de reden dat wij Nederlanders onze overheid echt alles kunnen kwalijk nemen.

  Echter, overvalt mij het gevoel dat het ene het andere niet uitsluit. Dat de overheid heeft ‘genomen’, wil niet zeggen dat burgers alles maar kunnen afschuiven op die overheid en nalaten de eigen verantwoordelijkheid (lees: vrijheid) te nemen. Met eerder genoemde instelling is macht van de overheid een voortschrijdend en groeiende entiteit waar burgers over mogen zeiken maar geen verantwoordelijkheid over hoeven te nemen (libertarische genootschappen zijn dan immers alleen nog maar praatclubjes).

  Mijns inziens is de stelling, "een samenleving krijgt de regering die zij verdient", in grote mate waar. Als je het megalomane takenpakket van de overheid iets te breed vindt dan kun je of zeiken op de overheid of er iets mee doen (dat is ook bv. de doelstelling van de Vrijspreker niet?).

 19. [19] Ik zal meneer agent vanavond als ik een biertje ga drinken in de stad er gelijk op aanspreken, waar z’n fatsoen is!
  Want dit is toch wel een interessant filmpje met vergaande consequenties/implicaties voor veel dienders in plaats van alleen het weergegeven individu in het filmpje… :r

 20. En een private onderneming zou het beter doen? Iedereen die daar nog zit is straatarm. Dat is dus geen potentiele markt voor een private onderneming.

 21. [22] Private beveiligingsfirma’s en burgermilities zouden inderdaad allicht beter (veel slechter kan trouwens niet) de orde hebben gehandhaafd en het plunderen door bendes gangsters hebben getackeld dan de staatspolitie.

  Bijv.

  Michael Barnett has been writing a compelling, disturbing, and deeply practical blog from the frontlines in New Orleans. Here’s a sample from last night:

  The situation for the [New Orleans Police Department] is critical. This is firsthand information I have from an NOPD officer we’re giving shelter to. Their command and control infrastructure is shot. They have limited to no communication whatsoever. He didn’t even know the city was under martial law until we told him! His precinct (5th Precinct) is under water! UNDER WATER — every vehicle under water. They had to commander moving trucks like Ryder and UHaul to get around. The coroner’s office is shut down so bodies are being covered in leaves at best or left where they lie at worst.
  They don’t even know their own rules of engagement. He says the force is impotent right now. They have no idea what’s going on, no coordination, virtually no comms, etc. the National Guard is gonna air drop a radio system for them with 200 radios? They are getting very little direction.
  Meanwhile, The New York Times offers a lesson in the value of gun ownership:

  Paul Cosma, 47, who owns a nearby auto shop, stood outside it along with a reporter and photographer he was taking around the neighborhood. He had pistols on both hips.
  Suddenly, he stepped forward toward a trio of young men and grabbed a pair of rusty bolt cutters out of the hands of one of them. The young man pulled back, glaring.

  Mr. Cosma, never claiming any official status, eventually jerked the bolt cutters away, saying, "You don’t need these."

  The young man and his friends left, continuing the glare. A few minutes later, they returned and mouthed quiet oaths at Mr. Cosma, and his friend Art DePodesta, an Army veteran, who was carrying a shotgun and a pistol.

  Mr. Cosma stared back, saying nothing. Between the two sides, a steady trickle of looters came and went, barely giving any of them a look.

  http://www.reason.com/hitan

  Groetz,

  Cincinnatus

 22. [23]

  Oeps,

  Het was al privaat geregeld.
  Misschien de datum van het artikel in mijn link over het hoofd gezien??

 23. [24]
  Hoezeer ik verder met jou van mening verschil: hier heb je m.i. 1 sterk punt. Buiten-spel-val opengezet.

 24. [24] Jetze,

  Jouw artikel eigenlijk initieel niet bekeken…dacht dat het weer iets gek
  esoterisch van jou was zoals die boedhistische Essenen of Esseense boedhisten en dus zonde van mijn tijd…sorry hoor.

  Maar op aandrang dan toch maar ff bekeken en als ik het goed begrijp, werkte reeds meer dan een jaar geleden een private firma die zich blijkbaar goed bewust was van wat er na een orkaan-ramp zoal kon mis gaan
  voor de gemeente Louisiana aan een rampenplan.Lijkt er wel op dat die
  gemeente niet veel met dat plan heeft gedaan,vind je niet ? Of ze hebben
  niet betaald (doen overheidsdiensten wel meer) en het plan is er niet gekomen of de firma in kwestie was een nep-firma olv de schoonbroer van de burgemeester…zo’n nep-adviesbureau dat ex-politici en ambtenaren ook hier graag oprichten en vervolgens overheidsopdrachten binnen harken.

  Moeilijk om zonder het rapport bekeken te hebben te beoordelen wat er juist
  is misgelopen hoor…ik vermoed (louter vermoeden ) dat de
  private firma een prima rapport zal hebben opgesteld dat vervolgens ongelezen in de bureaulade van de bevoegde ambtenaren en politici zal zijn verdwenen en nu samen met de rest van de lade stuurloos ronddobbert in de straten van New Orleans ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 25. [26]
  Cincinnatus,

  Het was een trap voor open doel, waarbij je je wel kunt afvragen of de verdediging niet stond te slapen.

  En als je iets wilt weten over de kwaliteit van het noordzeewater, lijkt het mij niet verstandig om dat aan een haring te vragen, deze zwemt daar tenslotte de hele dag in het rond.

  Je "vrienden" leer je pas kennen als de pleuris uitbreekt, dit kun je bijv. zien in Louisiana, waar men elkaar als een soort "killerwespen" te lijf gaat, puur vanuit eigenbelang of lijfsbehoud.

  Groet,

  Jetze

 26. 33cbecfbf295dc676ee11bd0803c65f7<a href="http://laandprovaanddelandc…"> laandprovaanddelandcuoco.x3c03r.info </a> http://ragazzamontemurlo.k9… <a href="http://siconservafruttaverd…"> siconservafruttaverdura.vj498v4.info </a> <a href="http://parrucchiericiemme.k…"> parrucchiericiemme.k9r823.info </a> http://sediliusati.k9r823.i… <a href="http://tableaunozze.kc93rc3…"> tableaunozze.kc93rc3.info </a> <a href="http://articolobambino.k39e…"> articolobambino.k39efc3.info </a> http://lavoropoggiardo.3rvf… <a href="http://scaladeitempogeologi…"> scaladeitempogeologici.3rvfj3v.info </a> <a href="http://saunagayroma.j90v3rv…"> saunagayroma.j90v3rvc.info </a> http://oggettolegno.eiwfr4…. <a href="http://campeggioostellocatt…"> campeggioostellocattolicagiovane.k03v32c.info </a> <a href="http://guidagamberorossoris…"> guidagamberorossoristorante.kc9r32jv.info </a> http://chatroma.c30ec3c.info/ <a href="http://chiarapalazzolo.3rvf…"> chiarapalazzolo.3rvfj3v.info </a> <a href="http://imparogiocando.5fg83…"> imparogiocando.5fg83rh.info </a> http://torinoaffare.nbcf398… <a href="http://cartinastradalecroaz…"> cartinastradalecroazia.z3krc92.info </a> <a href="http://collarecaneborchie.5…"> collarecaneborchie.5fg83rh.info </a> http://kellyclacson.kv9rv3a… <a href="http://hotel4stellatorino.f…"> hotel4stellatorino.fj94rf3.info </a> <a href="http://offertabigliettoaere…"> offertabigliettoaerei.3rvfj3v.info </a> http://erifumbria.eiwfr4.info/ <a href="http://custodieinpelleperno…"> custodieinpellepernokia.z3krc92.info </a>

Comments are closed.