Iedereen kent het probleem van het “wegpromoveren” van medewerkers. Als iemand niet voldoet kun je hem of haar in Nederland nu eenmaal moeilijk ontslaan, en dus krijgt zo iemand maar een nutteloze bureaufunctie met bijbehorende promotie. De onderliggende gedachte is meestal iets van: “Hier heb je een salarisverhoging, als je je voortaan maar nergens meer mee bemoeit!”

Zo ook bij defensie. Ondertussen heeft onze krijgsmacht het mooie aantal van 110 generaals bij elkaar gesprokkeld. Op een personeelsbestand van 65.000 man is dat misschien niet eens echt veel. Maar blijkbaar functioneren al deze generaals niet echt feilloos. Sterker nog, ze zijn vrijwel allemaal weggepromoveerd tot hun huidige positie.

Iets anders valt namelijk moeilijk te concluderen als je beschouwt dat de Nederlandse defensie in totaal zo’n 2000 man heeft uitgezonden naar buitenlandse gebieden. Naar ik aanneem staan al deze mannen onder bevel, maar tot mijn verbazing is er niet één generaal uitgezonden. Het vuile werk mogen de oversten, zoals Karremans in Srebrenica, doen.

De generaals zitten dus prinsheerlijk met zijn allen in Den Haag en omstreken. Genoeg partners om een potje Stratego mee te spelen in de buurt. Maar daar leiding geven waar men ze nodig heeft? Dat doet niemand.

Blijft de vraag over waar een land als Nederland in hemelsnaam 110 Generaals voor nodig heeft. Een algemene generaal, plus één voor de landmacht, één voor de luchtmacht en één voor de marine moet voldoende zijn. Maar dan houden we er nog 106 over. Wat zijn die aan het doen?

16 REACTIES

 1. die zijn aan het hopen dat er geen oorlog uitbreekt in eigen land. Dat kunnen ze niet helemaal aan (voor vervolg van het verhaal zie begin 2e wereldoorlog)

 2. Prachtig stuk en de waarheid als een koe. De onlangs benoemde vrouwelijke generaal ging ‘spijkerharde beslissingen’ nemen op administratief gebied. Nadat ik bijgekomen was van het lachen, zonk ik onmiddelijk weer in sombere bui veroorzaakt door het veredelde welzijnswerk dat Defensie heet.

 3. Toevallig zag ik gisteren op Discovery een programma over Alexander de Grote. Dat was nog eens een opperbevelhebber (generaal) en groot strateeg, die dan ook nog eens in de voorste gelederen meevocht. Maar ja, die is dan ook maar 32 jaar geworden!

 4. Is psychologisch. Defensie hoopt dat andere landen denken : "Shit, 110 generaals, met allemaal een leger. nederland moeten we niet boos maken!" Zo lang ze maar na vrijdagmiddag 17:30 binnenvallen, dan is het hele nederlandse leger weekend aan het vieren en niet op z’n post en niet te bereiken tot maandag 09:30.P.s. 110 generaals, is nog meer dan het aantal generaals van Frankrijk, Duitsland en Engeland bij elkaar.LOL

  martijn [17] reageerde op deze reactie.

 5. 110 generaals op 65.000 man ? Dat is 1
  generaal per 591 ?

  Lijkt mij inderdaad veel.Iemand een idee wat de verhouding in andere legers was en is ?

  Ik meen me vaag te herrinneren es ergens gelezen te hebben dat de ideale verhouding 1 op 3000 ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. [3] Saartje,

  Alexander was zeker een militair genie
  alhoewel mijns inziens de rol van zijn
  vader Philippos II van Macedonië niet
  onderschat mag worden.

  Philippos (voortbouwend op hetgeen hij
  gedurende z’n gevangenschap in Thebe geleerd had van de Thebaanse
  generaal Epameinondas) heeft het Macedonische leger hervormd en de
  schuine falanx taktiek ingevoerd.
  De vele veldtochten van Philippos hadden van het Macedonische leger een goed geoliede vechtmachine gemaakt en
  ook heeft Philippos het strategisch plan voor de verovering van het Perzische rijk opgesteld.

  Het is aan de zoon toegevallen het plan van z’n vader met het door z’n vader gecreëerde leger ten uitvoer ten brengen en de zoon heeft dat met dusdanige bravoure en genie gedaan dat
  de rol van de vader wel es vergeten
  wordt.

  Alexander….onderwezen door Ayn Rand’s favoriet Aristoteles…

  Alexander…

  nja we staan er vaak niet bij stil maar eens waren (door Alexander’s toedoen)landen als Egypte, Iraq, Iran,Afghanistan, Pakistan en Oezbekistan deel van het Europa (het is te zeggen het Europese cultuurgebied).

  Nja.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. "Als iemand niet voldoet kun je hem of haar in Nederland nu eenmaal moeilijk ontslaan, en dus krijgt zo iemand maar een nutteloze bureaufunctie met bijbehorende promotie."
  Correct!

  "Als iemand wel voldoet kun je hem of haar in Nederland nu eenmaal makkelijk ontslaan, en dus krijgt zo iemand maar een nutteloze ww uitkering met vooruitzicht naar bijstand."
  Is ook correct!
  Jou voorbeeld > 50.000
  Mijn voorbeeld < 50.000
  (Ter completering)

 8. Ik ben wel benieuwd naar het salaris van zo’n kantoor-tijger met generaal-titel. Zouder er generaals bij zitten die minder dan 100.000 euro per jaar verdienen? Dit is wel een erg bizarre wachtgeldregeling voor slecht functionerende bureaucraten. Is er ergens een overzicht van generaals en hun ’taken’ of is dat maar tot staatsgeheim verklaard om de gemoederen rustig te houden?

 9. bij de spinnen eet het vrouwtje
  het mannetje op.
  ken je het kladschrift van God,
  hij schiep eerst de man,
  en dan de vrouw,
  heeft het allemaal wel zin?
  hier krijg je promotie,
  behalve de werkbijtjes,
  die hebben we toch genoeg.
  het einde van de wolkenkrabber is in
  zicht,het probleem is de fundering,
  willen we het nog dragen!

 10. Die generaalsfuncties zijn vooral managementfuncties. Vanwege het loonstrookje dat nodig is om zo’n manager vast te houden wordt zo iemand generaal gemaakt. Zijn span of control is niet groter dan zijn eigen bureau.

  Verder is het met zo’n klein leger als het onze belangrijk om met andere legers samen te werken. Dan ontstaat er het volgende: De Engelsen sturen een complete brigade en de Amerikanen een divisie. De Fransen sturen ook een paar duizend man. Die hebben dus dikke generaals voor in zitten. Om nou te zorgen dat we nog iets te zeggen houden over ‘onze jongens’ moeten we een generaal meesturen.
  Er is dus rang inflatie. Daar waar bij de Amerikanen of de Fransen een kolonel een briagde runt doet bij ons een brigade generaal dat.

  Verder heeft de landmacht drie structuren tegelijk. Een operationele structuur en een administratieve structuur. Elke opleidingseenheid heeft een brigade generaal aan het hoofd (was vroeger een overste). Dan heb je zo drie keer zoveel generaals als je eigenlijk zou verwachten.

 11. naja ik zou eigenlijk alleen de leeftijd willen weten van al die genereaals. De gemiddelde ook graag

  Dank u

 12. [8] Verdiensten liggen rond de ¤8000,-
  per maand.Zonder verdere eventuele toelages.

 13. [11] Een beetje Salonridder is 55-58 jaar en gaat dan met "pensioen".

 14. Grossomodo van de huidige Generaals
  zijn echt geen domme jongens en hebben een gedegen management opleiding genoten. Maar het zijn geen leiders, het zijn politieke "papieren" generaals en doen het goed op feestjes en banketten al of niet van de staat. de Telegraaf staat er dagelijks vol van .
  Dat was voor 10 mei 1940 al zo en toen moest er een oudgediende die buiten de boot was gevallenen en ruim met pensioen was, het overnemen en de guts had dit ook te doen, resultaat weten we allemaal.
  Nee, een Generaal van vandaag en morgen, maar ook die van gisteren, moet bij de politiek in de smaak vallen anders kan die het gewoon schudden en wordt weg-gepromoveerd voor een (VN?)klus in het buitenland. Maar als de nood aan de man of vrouw is….trekken we er weer een uit het "leger" museum.

 15. @Freeman [4]:
  man nederland heeft heel weinig soldaten dat is bij ieder land bekend. de regering moet gewoon weer excuus hebben om belastinggeld wegtegooien!

Comments are closed.