Dat was de kop van een krantenartikel uit de Volkskrant van 31 Augustus. De almachtige Europese commissie heeft n.l. bepaald dat er nu echt een einde moet komen aan de oude imperial maten en dat Groot-Brittannië zich moet aanpassen aan metrieke stelsel.

Al eerder ging de Britse regering akkoord. Winkeliers werden zwaar bestraft als ze geen kilogrammen zouden gebruikten. Gelukkig waren de meeste winkeliers bereid hun oude weegschaal te verstoppen ergens achter in de winkel. Zodat men snel het gewenste gewicht nog kon afwegen.

Maar het lijkt er nu op dat de commissie Groot-Brittannië nu voor het Europese hof moet komen, als ze niet snel ook de pint, de miles en acres afschaffen.

Brussel vind het dus nodig zich te bemoeien met hoe Britten hun pint in de pub moeten bestellen! Dat er in veel pubs al honderden jaren een PINT wordt besteld, en geen 568 ml vinden ze een schande.

Het artikel in de volkskrant beschrijft de volgende politiek historie m.b.t. de overgang van het imperiale stelsel naar het metrieke stelsel:

“De ene Britse regering na de andere heeft het besluit voor zich uit geschoven. In de jaren zestig besloot de regering-Wilson ‘in
principe’ over te stappen op het metrieke stelsel om lid te kunnen worden van de EEG. Maar vooralsnog kwam er alleen een decimaal geldstelsel. Premier Thatcher riep een halt toe aan de opmars van de meter, maar in de jaren negentig ging het land overstag: in de winkels werden de gewichten ook in kilo’s en grammen aangegeven, naast pounds en ounces.”

Tja, het is maar wat je belangrijk vindt, het veranderen van de wettelijke maat in de kroeg..

De Europese commissie weet wel hoe de Britten een biertje moeten bestellen…..

5 REACTIES

  1. [1] Ja, en als de EU er dan nog een schepje bovenop doet en gaat eisen dat de Britten ook allemaal rechts moeten gaan rijden !

  2. [2] Nou, dat zal ze zeker dwars zitten inderdaad… Echter moeten ze dan wel even een subsidie potje vinden voor de kosten ervan..

  3. heel goed van die EU.
    Dat angelsaksische stelsel van maten en gewichten was gewoon inferieur. Weg er mee.

    Gaat bovendien informatie assymetrie tegen.

  4. Dat de Britten ‘568 ml of beer’ zouden bestellen als het metrieke stelsel wordt ingevoerd en de pint verdwijnt is absurd. Ze zullen dan glazen van 500 ml gebruiken. De kans is groot dat ze dit glas ‘pint’ zullen noemen, zoals de Belgen doen. Nergens heeft de invoering van het metrieke stelsel dergelijke belachelijke gevolgen gehad. Gebruiken wij soms het Amsterdamse pond van van 494 gram nog steeds? Nee. Maar wij noemen een halve kilogram pond en 100 gram noemen we ons, afgeronde rationele getalwaarden. Maar waar wij mee moeten ophouden is het gebruik van de inch voor beeldschermen, wielmaten, etc. en van de British Thermal Unit per hour (BTU/h) voor airconditioners. Beeldschermen in centimeters en de capaciteit van aircondioners in kW meten. Angelsaksische eenheden hebben wij niet nodig. Ze horen op de schroothoop.

Comments are closed.