Voordat we onze stem konden uitbrengen over de EU-Grondwet werd ons door politici verteld dat we zonder die grondwet niet zouden kunnen leven maar met die grondwet zou alles beter worden.

Ook zou MINDER NL-belastinggeld naar de EU gaan!

Dit leidde in mei tot een weddenschap tussen Hub en de EU-Parlementarier Hans van Baalen (VVD), waarbij Hub stelde dat we NIET MINDER zouden gaan betalen.

Een weddenschap die Hub tot nu toe heeft gewonnen, maar Hans stelt dat het nog niet officieel is wat de EU heeft bepaald dat u moet betalen voor uw lidmaatschap.

Interessant is daarvoor een stukje in de Volkskrant van gisteren:
“De Europese Unie kost iedere Nederlander volgend jaar 250 tot 300 euro. Dat is fors meer dan de 180 euro per inwoner die het kabinet dit voorjaar tijdens de campagne over de Europese Grondwet noemde

De stijging van de EU-uitgaven is het gevolg van de uitbreiding van de Unie met tien landen, blijkt uit de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken die dinsdag werd gepresenteerd. De Nederlandse positie zal daardoor verder verslechteren ‘in de richting van 250 euro of zelfs 300 euro’ per inwoner. Het kabinet streeft er al jaren naar de EU-bijdrage omlaag te brengen.

De Tweede-Kamerleden Van Baalen (VVD) en Van Bommel (SP) zeggen verbijsterd te zijn. Van Baalen: ‘Zitten wij hier een beetje leuk een Nationale Europadiscussie te organiseren, moeten we ondertussen steeds meer betalen. Het is om je kapot te schamen.’
Van Bommel meent dat het kabinet nog dit jaar een lagere bijdrage in Brussel moet afdwingen. VVD, PvdA en CDA denken dat dit onmogelijk is, omdat de EU-begroting voor 2006 grotendeels vastligt. Van Bommel: ‘Dan moeten we daar maar inbreken.’

PvdA-Kamerlid Timmermans stelt dat het kabinet de ‘mega-opdracht’ heeft in ieder geval voor 2007 en later de betalingen omlaag te schroeven. ‘Dat klemt des te meer omdat Nederland ook ten opzichte van vergelijkbare EU-landen steeds meer per inwoner gaat betalen.’

Van Dijk (CDA): ‘Dat de Nederlander in 2006 meer voor de EU moet betalen, vloeit voort uit eerdere afspraken. Maar het vergroot de noodzaak het voor de jaren daarna te veranderen.”

Ja, dat is aardig nieuws om de Brede Maatschappelijke Discussie mee te beginnen!
Overigens blijf ik benieuwd of ik nog wat van Hans van Baalen hoor.
—————————————————
Zie ook:
Hub gat zwaar tafelen met van Baalen www.vrijspreker.nl/blog/?it…
VVD, Hans van Baalen en de EU Frondwet www.vrijspreker.nl/blog/?it…

6 REACTIES

 1. [1] Zou je gelijk tijdens het (welverdiende!) dinertje willen vragen of er nog meer eerder is afgesproken maar nog niet gezegd? Als hij ‘niets’ zegt, gelijk weer een weddenschap afsluiten.

 2. Blijft de vraag wie dat etentje gaat betalen. Van Baalen, of toch eigenlijk iedereen die belasting betaalt. Of ‘verdient’ Van Baalen ook iets buiten de publieke sector?

 3. BESTE LEZERS, HET IS KENNELIJK NIET ZO EENVOUDIG. POLITIEK LIGGEN DE ZAKEN ALTIJD MEER GECOMPLICEERD DAN JE DENKT.

  Ik apprecieer dat er al een antwoord van Hans van Baalen kwam. Alleen moet ik als eenvoudige jongen zeggen dat ik dat nog niet helemaal begrijp. Of helemaal niet, dat moet ik nog uitzoeken.
  Adviezen van lezers zijn welkom, want ik wil dit wel eerlijk en rationeel behandelen.
  \Hans schrijft nl.:
  ——–
  Beste Hub, die verhoging van de afdrachten speelt in 2006 onder de huidige begroting. Via het uitputten van de EU-subsidies valt er nog veel aan te doen. Echter, jij en ik spraken over de Meerjarenbegroting 2007-2014, waarover nu onderhandeld wordt. De VVD vindt dat wij niet meer per hoofd van de bevolking de grootste netto-betaler mogen worden. Dus circa ¤ 1,5 van de NL EU-contributie af. Ik wil graag zwaar tafelen, maar dan wel over de begrotiong 2007-2014 want daar hadden wij het steeds over. Vr. groet, Hans van Baalen
  ————————
  Dit is stof voor echt artikel.
  Graag adviezen wat er in kan.

 4. [4] Volgens mij ging de weddenschap over iedere verhoging in de toekomst, dus uiteraard inclusief die van 2006. Die meerjarenbegroting 2007-2014 gaat weer uit van die van 2006 en die ‘circa 1,5’ moet hij van de dan inmiddels wel degelijk verhoogde bijdrage af zien te te krijgen. Zelfs als dat lukt heeft Hub nog steeds het dinertje volop verdiend. Als de heer Van Balen dan tijdens dat dinertje zijn oren te luisteren legt en wat met de aangedragen ideeen doet, veroorzaakt hij vanzelf een grote kans op een tegenuitnodiging.

 5. Gefeliciteerd Hub met je overwinning. Het lijkt me ook goed om tijdens het eten aan Hans van Baalen uit te leggen wat liberalisme eigenlijk betekent. Ik denk dat de VVD het spoor volledig bijster is.

Comments are closed.