We krijgen hulp! Er is een nieuwe Nederlands/Europese Denktank waarvan we de overtuiging hebben dat deze in libertarische richting gaat werken. WELKOM!

We hopen op een vruchtbare samenwerking.

Den Haag, 14 september 2005
The European Independent Institute
Eline van den Broek en Sander Boon, die tot twee weken geleden nog aan de Edmund Burke Stichting verbonden waren, hebben het initiatief genomen een zelfstandige denktank op te richten. Eline van den Broek zal leiding geven aan de stichting in de functie van directeur, waarbij zij eindverantwoordelijk is voor de organisatie en voortgang van lopende onderzoeken. Sander Boon zal zich als voorzitter van the European Independent Institute bezig gaan houden met de politiek-economische context en de daaraan gerelateerde doelstellingen van de denktank.

Deze doelstellingen zijn om de toenemende politisering en de oppervlakkigheid van beleidsonderzoeken en -maatregelen bloot te leggen en het publieke debat te beïnvloeden door nieuwe en effectieve ideeën te initiëren. De oprichters zijn onder anderen geïnspireerd door the Independent Institute in Oakland (VS), dat al jarenlang haar invloed op economische hervormingen in de VS en Latijns Amerika succesvol laat gelden.

The European Independent Institute zal worden ondersteund door een Comité van Aanbeveling waarvan wij de namen van de deelnemers tijdens onze openingsbijeenkomst op 3 oktober bekend zullen maken.

The European Independent Institute gaat zich de komende maanden bezig houden met een viertal onderzoekstrajecten, te weten onderzoek op het gebied van de gezondheidszorg, onderzoek naar de economische grondslag van anti-kartel beleid, een uitbreiding van het vlaktaks-onderzoek en een uitbreiding van het onderzoek naar het subsidiestelsel. EII zal zich hierbij richten op zowel het beleid in Nederland als in de Europese Unie. Peter Heemeijer, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zal als EII Research Fellow deze onderzoeken wetenschappelijk ondersteunen.

Voorlopig zal EII haar activiteiten ontplooien vanuit het pand aan het Noordeinde in Den Haag. Op Maandag 3 oktober zal EII een ‘Oud & Nieuw’ bijeenkomst organiseren, waarbij Bart Jan Spruyt de plannen van de Edmund Burke Stichting zal toelichten. Tim Evans, voormalig directeur van ‘Centre for the New Europe’ (CNE in Brussel) en huidig ‘business director of development’ van het Stockholm Network (netwerk organisatie van Europese vrije markt denktanks), zal een presentatie houden over de rol en het belang van onafhankelijke dentanks in Europa. Deze openingsbijeenkomst vindt plaats vanaf 18.00uur in het pand aan het Noordeinde. Op Woensdag 5 oktober organiseert the European Independent Institute een bijeenkomst over het nieuwe zorgstelsel, waarbij Brussel-collega Johan Hjertqvist zijn Health Consumer Index zal presenteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eline van den Broek broek@european-independent.org of Sander Boon boon@european-independent.org

3 REACTIES

 1. Komt er nu ook nog een politieke denktank bij, aangezien Spruyt directeur-weg is bij de Edmund Burke stichting?

 2. Een spijtige ontwikkeling daar problemen met fondsen-werving aan de
  basis van deze ontwikkeling lijken te liggen : de Burke-stichting had moeite
  het hoofd financieel boven water te houden.De nieuwe denktank lijkt een poging om in afgeslankte vorm het
  studiewerk van de Burke-stichting verder te zetten terwijl Burke zelf
  als vrijwilligerswerk gaat proberen
  verder te gaan.

  http://www.trouw.nl/deverdi

  http://www.elsevier.nl/nieu

  Kortom een stap terug en dat vind ik wel jammer omdat de Burkestichting redelijk goed werk verzette om tot een
  kleinere overheid te komen.

  Hopelijk komt het "European Independent Institute" goed van de grond en weet de Burkestichting een tweede levensadem te vinden.

  Groetz,

  Cincinnatus.

Comments are closed.