Het is leerzaam om de officiële verklaringen te bekijken en zien hoe zwarte pieten worden doorgegeven en fouten en verantwoordelijkheden worden weggeschoven.

Zie hier het bericht van de NOS van hedenochtend:
Wij hebben belangrijke worden vet gemaakt:

“Geen opzet bij fouten zaak-Nienke
DEN HAAG: Politie en justitie hebben in de zaak van de Schiedamse parkmoord grote steken laten vallen. Maar het OM heeft niet opzettelijk informatie voor de rechtbank achtergehouden.
Dat staat in een evaluatierapport dat is opgesteld door drie deskundigen, in opdracht van de top van het Openbaar Ministerie.
Volgens de opstellers ontbrak het de betrokkenen aan een kritische blik en tegenspraak. Daardoor leed het OM aan tunnelvisie en wilde het zijn verdachte veroordeeld krijgen. Kees B. zat vier jaar ten onrechte vast voor de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleiss.”

Kennelijk zijn er geen fouten gemaakt, alleen maar “steken gevallen”!

De Rechtbank (Rotterdam) en het Gerechtshof (Den Haag) publiceren ook dat ze geen fouten gemaakt hebben. Dat blijkt uit een “zelfonderzoek” dat de rechters gedaan hebben.
De Gerechtshof President J. Verburg zegt:”van het woord fout wil ik uitdrukkelijk afstand doen”. De Rechtbank President Van den Emster zegt dat het wel een “gerechtelijke dwaling” is.

Uit een onderzoek van advocaat-generaal F. Posthumus blijkt dat:” er wel sprake van een aaneenschakeling van slordigheden en beoordelingsfouten”.

En dat alles terwijl erkend wordt dat er dna-materiaal beschikbaar was dat ontlastend was voor de man die tot 18 jaar en tbs werd veroordeeld.
Welke koppen gaan er nu rollen?

6 REACTIES

 1. VERS VAN DE PERS: Donner durft toch de fouten niet te ontkennen. Zie het jongste NOS bericht:

  "Donner noemt onderzoek zorgwekkend.
  DEN HAAG Minister Donner van Justitie noemt de resultaten van het onderzoek naar de zaak-Nienke Kleiss zorgwekkend. Hij is met name niet te spreken over het grote aantal fouten dat politie en OM hebben gemaakt.

  De minister gaat bij de politie en het OM structurele verbeteringen doorvoeren om de kwaliteit van de waarheidsvinding te verbeteren. Zo wil hij dat in grote onderzoeken de verhoren van verdachten audiovisueel worden vastgelegd.

  Donner schrijft dit aan de Tweede Kamer in een brief over de moordzaak. Volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat ook andere zaken verprutst zijn."

 2. "De minister gaat bij de politie en het OM structurele verbeteringen doorvoeren om de kwaliteit van de waarheidsvinding te verbeteren" klinkt heel stoer maar betekent helemaal niets.

 3. [1]
  "Volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat ook andere zaken verprutst zijn."

  Daarmee wekt hij de sugestie DAT er dus geen andere zaken verprutst zijn.

  Wonderlijk,

  Er komt een puntje ijsberg bovendrijven, maar na het ZELF ‘onafhankelijk’ onderzocht te hebben zegt Donner: "Er zijn geen aanwijzingen dat er een ijsberg onder water zit"

  Zand erover!

  In Donner we trust….

 4. De manier waarop het onderzoek in de moordzaak Nienke Kleiss gebeurde, heeft ook in België voor opschudding gezorgd omdat het zeker geen alleenstaand geval betreft.

  De reactie en het standpunt van de Nederlandse SP in deze zaak is in ieder geval duidelijk.

  Van: FightingLune  (Oorspronkelijk bericht) Verzonden: 21-9-2005 15:51
   

   Donner overtuigt niet: motie van wantrouwen na debat Schiedamse parkmoord

  15-09-2005 ? Minister van Justitie Donner heeft de SP er niet van kunnen overtuigen dat hij de juiste persoon is om een cultuuromslag tot stand te brengen op het Openbaar Ministerie. SP-Kamerlid Jan de Wit: ?De minister heeft er vanavond onvoldoende blijk van gegeven dat hij begrijpt wat de onderliggende problemen zijn. De SP wilde weten of hij de bereidheid en de daadkracht zou tonen die nodig is om aan de misstanden een einde te maken. Het uiteindelijke antwoord is nee.? De SP diende samen met GroenLinks een motie van wantrouwen in.

  De Tweede Kamer debatteerde vanmiddag en vanavond over de gang van  zaken rond de Schiedammer Parkmoord en de problemen bij het Openbaar Ministerie die aan de basis lagen van deze affaire. De SP plaatste grote vraagtekens bij de wijze waarop minister Donner met de kwestie is omgesprongen. Ook was er grote twijfel of hij de juiste persoon zou zijn om een einde te maken aan de misstanden.

  Tweede-Kamerlid Jan de Wit: ?Het gaat niet om een incident, er is een structureel probleem

   blootgelegd en het vertrouwen in de rechtsstaat is ernstig geschonden. Minister Donner heeft vanavond onvoldoende laten blijken dat hij beseft hoe groot de noodzaak is om te werken aan een cultuuromslag bij het Openbaar Ministerie. Wij hebben er geen vertrouwen in dat hij zich daar wel met volle overtuiging voor gaat inzetten. Dan blijft niets anders dan het vertrouwen in de minister op te zeggen.?

  http://www.sp.nl/nieuwsberi

 5. Ik vind ook dat de NOS zich in deze zaak nogal belachelijk maakt door te stellen dat politie en justitie ‘grote steken lieten vallen’ in de zaak maar dat het OM ‘niet opzettelijk informatie voor de rechtbank heeft achtergehouden’.

  Het OM heeft dus ONOPZETTELIJK informatie voor de rechtbank achtergehouden en getuigen gemanipuleerd ?

  Haha.

Comments are closed.