“NUON verdubbelt de winst met nieuwe boekhoudmethode” publiceert de NRC van gisteren.
Het energiebedrijf presteert dat over de eerste helft van dit jaar t.o.v. het vorig jaar.
Het aantal klanten nam af, en de omzet in elektriciteit daalde met 3 %. De omzet in gas steeg ondanks minder klanten door een hogere gasprijs.
Door de verandering van de subsidieregeling (belastinggeld) werd ook minder geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energie.
Dat de winst dan toch twee keer zo hoog is, komt door een andere boekhouding.
Door cijfers anders te rangschikken, anders te beoordelen.
De manier van het groeperen van cijfers is kennelijk van grote invloed op het “resultaat”!
Ik maak altijd een kopie van m’n loonstrook; Heb ik ook twee keer zoveel 🙂
Doen jullie dat niet dan? …
Ik heb vroeger dubbel boekhouden geleerd, maar dat werkte toch niet zo goed als NUON’s systeem.
[1]
Wel aan denken ook je afschrift te kopiëren…
Nou we het toch over geld hebben:
Met ingang van 1 januari 2007 zal voor ieder in Nederland geboren kind een elektronisch kinddossier worden gemaakt. Voor de snelle invoering van een dergelijk dossier trekt staatssecretaris Ross van Volksgezondheid 25 miljoen euro extra uit. Jeugdartsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg houden in het dossier informatie bij over het kind, de gezinssituatie en de omgeving. Later kunnen het schoolmaatschappelijk werk en de politie informatie aan het dossier toevoegen.
Lang leven de vrijheid.
[3] Inderdaad. Dit gaat natuurlijk niet alleen om het kind.
Het is een perfect middel van BB om elke burger onder controle te houden.
Is een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld bij Unilever, waar ze boven een bepaald percentage omzet-, winstgroei, de omzet en winst wegsluizen naar de voorzieningen welke in het volgende jaar weer gedeactiveerd worden en toegevoegd aan de omzet cq winst van dat jaar. Een en ander kun je ook doen met afschrijvingen van kapitaal. Dit alles is inherent aan accountancy.
In dit specifieke geval kan het best zo zijn dat het nieuwe boekhoudsysteem van Nuon er toe leidt dat het ‘resultaat’ flink wat volatieler wordt. Spannend voor de lokale overheden (de aandeelhouders) wat minder voor de consument. Ach.
Comments are closed.