zondag, 4 september 2005
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Gevangenis of verpleeghuis?

In een studie door HP-de Tijd ( 1 juli) naar de verschillen tussen behandeling gevangenen en verpleegden kwam ik nogal wat schrijnende zaken tegen.
Mijn eindconclusie is misschien wat cru..

Eerst even de centen vergelijking;
Het budget voor een gevangene is € 180.49 per dag, voor een verpleegde 137
Maar let op: een TBS’r heeft een budget van € 500 per dag!
En de verpleegde betaalt wel een inkomensafhankelijke maandelijkse bijdrage van minimaal € 132 tot maximaal 1728. Een gevangene betaalt NIETS, sterker zijn uitkering gaat gewoon door! Zodat het hele budget in de orde van € 100 voor verpleegde en € 220 voor de gevangene is.
De extra’s als toiletartikelen, kapper en wassen van kleding zijn gratis voor gevangenen. Niet voor verpleegden
Dan de Rechten:
Voor gevangenen is er het Handboek Rechtspositie. Zo iets is er niet voor verpleegden.
Gevangenen hebben dagelijks recht op tenminste 1 uur luchten.
De verpleegden alleen op (frisse) lucht.
In de gevangenis blijkt 43 uur activiteiten per gedetineerde per week, in het verpleeghuis 1 uur gemiddeld. Het recht op sport, tv, internet en beweging bestaat wel voor gedetineerden, niet voor verpleegden.
Een personeelslid in de gevangenis heeft gemiddeld 2,2 gedetineerden onder zich. In het verpleeghuis met dementen moet een personeelslid (inclusief de administratiemensen) 3,3 verpleegden behandelen.
Over roken, wel toegestaan voor gevangenen, niet voor verpleegden, het recht op medische verzorging of de privacy, wil ik het dan nog niet eens hebben.
Mijn conclusie was al getrokken dat je beter je belastinginspecteur kunt vermoorden dan dat hij er achter komt dat je een misdrijf tegen de staat had gepleegd door te weinig belasting te betalen. De strafmaat voor moord is lager.
Echter je kunt ook concluderen uit het voorgaande dat je beter gevangene kunt zijn dan verpleegde.
Oftewel: tegen de tijd dat je naar een verpleeghuis moet, kun je beter een serie moordenaar, van zeg politici worden, die TBS behandeling is vele malen beter dan het verpleeghuis!
Weliswaar geen echt libertarische oplossing, maar wel erg praktisch, ook voor de politici en de overgebleven lezers van deze blog ( die je in de gevangenis nog wel gewoon mag blijven volgen).

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Rechten
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Joost schreef op : 1

  Ik ben het volkomen eens. Beter een moordenaar in NL (of dood) dan een verpleeghuispatiënt

 2. Owl schreef op : 2

  Overnight,

  Dit is inderdaad bizar. Vooral als je bedenkt dat een gevangene geen verzorging nodig heeft en kan werken, een patiënt niet. En een gevangene kan je desnoods in een cel opsluiten gedurende langere tijd, of boeien terwijl ze met meerdere personen aan het werk zijn, dus waarom er meer personeel per gevangene nodig is dan per patiënt is me echt een raadsel.
  Ik vind dit net zoiets als de kosten voor kinderopvang: waarom, ook bij verpleging, is dit zo onvoorstelbaar duur? Wat heb je bij een gevangene nodig? Een cel, een toilet, een douche en/of wasbak, een bed, voeding die voor een bijstandsgerechtigde op zo’n 3 euro per dag wordt berekend, en een stevige deur met sleutel. Waarom je in 1 personeelslid per gevangene nodig hebt is me al helemaal een raadsel.
  Je moet trouwens wel uitkijken met de verhulde oproepen tot moord op politici. Big brother is watching you. 😉

 3. Owl schreef op : 3

  [2]
  Foutje: 1 personeelslid per 2 gevangenen.

 4. Arend schreef op : 4

  "Oftewel: tegen de tijd dat je naar een verpleeghuis moet, kun je beter een serie moordenaar, van zeg politici worden"

  Daar zit een markt in! Zou je daar innovatie subsidie op kunnen krijgen? 😉

 5. sierra schreef op : 5

  de zorg sector is altijd al onderbetaald en onderbezet geweest maar kan je dit wel met een gevangenis vergelijken ookal hebben ze daar volgens sommige meer rechten en voorzieningen een gevangene zeker in amerika worden behandeld als beesten vaak 24 uur opgesloten in hun cel erg onmenselijk ookal moeten sommige nooit vrijkomen hulp bieden en begeleiding vind ik een beter alternatief een hoop gevangenen hebben recht op een tweede kans en krijgen die vaak niet zeker mensen van indiaanse afkomst maar dat is mijn visie.

 6. george schreef op : 6

  hoeveel is het budget voor eten per gevangene per dag?

 7. Mij schreef op : 7

  heee

  Ja je hebt groot gelijk,
  maar wat kun je er ana doen??

  Groetjes,,